Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Työttömyysturva turvaa työttömyytesi

Harri Jaskari kirjoittaa omassa blogissaan, että suomalainen työttömyysturva on "hiirenloukku" joka passivoi työtöntä ja ja lisää työnantajien työllistämisriksiä. Samalla maassa puhutaan vielä puhumasta päästyäkin työurien pidentämisestä ja hallitus on päällepäätteksi luvannut vähentää kuntien velvotteita.

Työttömyysturvamallimme ei pelkästään passivoi ihmisiä vaan se todellakin turvaa työttömyyden jatkumisen. Ensimmäinen uudistus, joka pitäisi saada vielä tämän vuoden aikana läpi, on ansiosidonnaisen päivärahan lyhentäminen 500 päivästä 300 tienoille. Ei välttämättä kuitenkaan kategorisesti leikkaamalla, vaan mallia voitaisiin muuttaa sen alkuperäisen ideologian mukaisesti välittömän toimeentulon turvaamiseksi äkillisen työttömyyden kohdatessa. Ensimmäinen 3 kuukautta voisi olla 80% tuella, seuraavat 3 kuukautta 60% turvalla, jonka jälkeen työttömyysturva laskisi 45 prosenttiin palkasta seuraavaksi 6-12 kuukaudeksi. Tällöin työttömänä saisi alle puolet siitä, mitä työtä tehdessään sai, joka minusta on melko kohtuullista työn tekemisen vaivaan nähden.

Nykyinen työttömyysturva vaikuttaa suurimpaan osaan ihmisistä siten, että ajatellaan, ettei tässä nyt enimmäiseen puoleen vuoteen tarvitse niin työstä murehtia. Vasta sen jälkeen on aika käynnistää varsinainen työnhaku. Tällainen asenneilmapiiri tulee työssäkäyvälle kansanosalle aika kalliiksi. Konkreettisena esimerkkinä siitä on työttömyysvakuutusmaksut, jotka työntekijällä pidätetään palkasta ja palkan päälle työnantaja maksaa oman osuutensa.

Mallia muuttamalla parannettaisiin selkeästi työmarkkinoiden toimivuutta. Kynnys ottaa vastaan ylipäätään työtä madaltuisi ja työpaikkakaruselli pyörisi nykyistä parempaa vauhtia, jolloin edelleen palkkaamiskynnys olisi työnantajillakin matalampi. Työtähän meillä on tarjolla, mutta se vain monesti ei ole juuri sellaista työtä, mitä itsekukin haluaisi tehdä. Tähän moni älähtää, että kaupan kassalleko pitäisi tohtorin mennä. Kyllä vain, jos tohtorille ei ole tutkijan työtä tarjolla, niin tarvittaessa vaikka kaupan kassaksi on tohtorinkin mentävä. Mitä siinä on niin kummallista? Jos meistä 70% on tulevaisuudessa korkeakoulutettuja, kuka siellä kassalla tai bussin ratissa sitten istuu ilman maisterin papereita?

Hassu esimerkki työn ja tekijöiden kohtaamattomuudesta löytyy eiliseltä Kaarinan kaupungista. Hakuaika talousjohtajan tehtävään päättyi. Hakemuksia tuli yhdeksän kappaletta. Ihan oikeastiko koko Varsinais-Suomessa Nokian massairtisanomisten ja muiden rakennemuutosten myötä ei löydy yhdeksää henkilöä enempää talouspuolen tehtävistä kiinnostuneita? Tuntuu erikoiselta, sillä Turusta löytyy laajamittaista kauppatieteellistä koulutusta ja monesti opiskelijat harmittelevat, ettei Turusta löydy valmistumisen jälkeen töitä. Missä he ovat nyt?

Ehkä kummallisin piirre tässä työttymyyskuviossa on kuntien rooli. Kunnille lankeaa sakkoa, mikäli emme huolehdi pitkäaikaistyöttömien aktivoinnista. Nyt sakkoa ollaan korottamassa ja aikaikkunaa kiristämässä. Mutta kaiken huippuna 1.6.2014 astui voimaan säädös, jonka nojalla ennen pitkäaikaistyöttömän tukityöllistämistä kunnan tulee kysyä jokaiselta osa-aikaiseltaan, onko heillä halukkuutta kokoaikaiseen työhön. Jos on, tukityöllistäminen on laiton. Kaikin voimin yritän tässäkin uudistuksessa nähdä, miten kuntien velvotteita ollaan miljoonatalkoilla onnistuttu vähentämään.

Vaikka eläkeiän nostaminen ja sitominen eliniän odotteeseen ovat tarpeellisia ja työuria täytyy pidentää myös alkupäästä, palauttaisin mieleen ne kaikkein yksinkertaisimmat konstit kestävyysvajeen ratkaisemiseksi. Wikipedian mukaan "Työllä tarkoitetaan jonkin tehtävän suorittamiseen tähtäävää pitkäjänteistä, aktiivista ja tavoitteellista toimintaa, joka liittyy tyypillisesti toimeentulon hankkimiseen (ansiotyö)... ". Niin kauan kuin työtä ei tarvitse tehdä toimeentulon hankkimiseksi, kuka sitä ehdoin tahdoin haluaisi tehdä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Nykyinen työttömyysturva ensinnäkin vaikuttaa suurimpaan osaan ihmisistä siten, että ajatellaan, ettei tässä nyt enimmäiseen puoleen vuoteen tarvitse niin työstä murehtia."

Löytyisikö tälle väitteelle jonkinlaista todistetta? Muutakin kuin että puoluetoveri Kaumaa on huolestunut kansalainen lähestynyt?

"Työtähän meillä on tarjolla, mutta se vain monesti ei ole juuri sellaista työtä, mitä itsekukin haluaisi tehdä."

Työttömiä on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen 350 -450 000. MOL:n sivuilla näyttää tällä hetkellä olevan avoimena 10 925 työpaikkaa. Miten ajattelit jakaa avoimet työpaikat työttömien kesken?

"Hassu esimerkki työn ja tekijöiden kohtaamattomuudesta löytyy eiliseltä Kaarinan kaupungista. Hakuaika talousjohtajan tehtävään päättyi. Hakemuksia tuli yhdeksän kappaletta. Ihan oikeastiko koko Varsinais-Suomessa Nokian massairtisanomisten ja muiden rakennemuutosten myötä ei löydy yhdeksää henkilöä enempää talouspuolen tehtävistä kiinnostuneita?"

Ihan oikeastiko kuvittelet, ettei näiden julkisen puolen johtajanpallien ympärillä käyty tuolileikki olisi kaikkien tiedossa? Ehkä kävi niin, että sopivan jäsenkirjan haltijat ovat jo vihreällä oksalla?

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Haluaisin vielä lisätä, että tässä on mielipiteitäni, jotka voivat hyvinkin olla pahasti virheellisiä.

"Löytyisikö tälle väitteelle jonkinlaista todistetta?"

Loogista näyttöä väite ei vaadi vaan määrällistä. Asian voi yrittää perustella näin:

Yhdessä mallissa ihmisille maksetaan tasainen etuus 500 päivää, irtisanomisten jälkeen keskimääräinen työttömyysaika on X.

Toisessa mallissa ihmisille maksetaan alkupainotettu etuus 500 päivää,
irtisanomisten jälkeen keskimääräinen työttömyysaika on Y.

Loogisesti voidaan väittää että jälkimmäisessä mallissa vaihtoehtoiskustannuksiin perustuva kannustin uudelleen työllistymiselle on korkeampi loppupäästä, ja matalampi alkupäästä. Etuuden saaja tietää että nopeammin työllistyminen on taloudellisesti kannattavampaa.

Määrällisesti väite vaatii todistuaineistoa, sillä päällisin puolin ei voi tietää millä luvuilla päästään parhaaseen lopputulokseen. Oletus siitä, keskimääräinen työttömyysaika Y < X on melko luotettava, mutta ei varma. Lisäksi vaikka ero olisi olemassa, se voi olla hyvin pieni.

6kk työttömänä olevia ihmisiä on per irtisanomisten sykli enemmän kuin 12kk työttöminä olevia ihmisiä, sillä täytyy ensin olla ainakin 6kk työttömänä, jotta voisi olla 12kk työttömänä. Jos ensimmäisen 6kk aikana kun etuus on korkeampi, kulut ova suuremmat. Ja jos 6kk jälkeen etuus on pienempi, kulut heidän suhteensa on pienemmät. Se kumpi lopulta tulee kalliimmaksi/halvemmaksi, riippuu siitä miten paljon missäkin ryhmässä on henkilöitä.

"Työttömiä on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen 350 -450 000. MOL:n sivuilla näyttää tällä hetkellä olevan avoimena 10 925 työpaikkaa. Miten ajattelit jakaa avoimet työpaikat työttömien kesken?"

Minusta tämä on tärkeä pointti. Työllisyyden edellytykset ovat ratkaisevassa roolissa. Mutta jos esimerkiksi tiettyjen muutosten jälkeen, tilanne olisi 1000 työtöntä vähemmän ja 1000 avointa työpaikkaa vähemmän, kokonaistilanne on parantunut. Kun kokonaistilanne paranee, edellytykset työllistymiselle - siis uusille työpaikoille ja investoinneille - myös paranevat, vai miten? Toki vaikka nuo kaikki 10.000 työpaikkaa täytettäisiin, minusta on perusteltua väittää, ettei se välttämättä tekisi merkittävää eroa. Tietenkään ehdotetut muutokset eivät voisi noita kaikkia työsuhteita saada muodostetuiksi. Pitäisi pystyä laskemaan asioita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Väitteen ongelma ei ollutkaan logiikassa, vaan juuri mittakaavassa. Pekka Heliste jo tuossa alla esitteli tilastoja, joiden mukaan alkuperäinen väite "vaikuttaa suurimpaan osaan ihmisistä" ei pidä paikkaansa. Lisäksi väitteen logiikka on melkoinen pelkistys. "Suurin osa" ottanee kuitenkin huomioon, että pidentynyt työttömyysjakso heikentää tuntuvasti uramahdollisuuksia tulevaisuudessa, eikä siksi pitkitä työttömyyttä tarpeettomasti.

Toisen väitteen osalta keskeistä lienee se, että vaikka esitinkin staattisen vertailun, työn määrä ei missään tapauksessa ole vakio. Työn määrän lisäämisen kannalta taas väittäisin muiden tekijöiden, kuin ansiosidonnaisen keston olevan merkittävämpiä.

Pekka Heliste

Onhan tuota tutkittukin, jopa Nobelin palkinnon verran.Lopputuela oli,että työttömyysetuuden pituueella ei ole suurta vaikutusta työttömyysjaksojen pituuteen.

Sen sijaan sillä on vaikutusta syntyneiden työsuhteiden pysyvyyteen ja laatuun ei kun ihmisen ei tarvitse valita ensimmäistä mahdollista työpaikkaa niin syntynyt työsuhde on vapaahetoinen ja työttömän arvion mukaan hyvä työpaikka,.Pakon edessä otettu työpaikka on huono niin työnantajalle kuin työntekijälle.

Ja onhan noista työttömien työllsitämisestä kokemusta Suomessakin. Persijen edeltäjä SMP ja Veikko Vennamo ja Urpo leppänen loivat ns Leppäsen lain.Sen mukaan puoli vuotta työttömänä olleelle on tarjottava palkkatyötä, siis oikea työsuhde. Kukaan ei kieltäytynyt työstä ja niinpä työttömyys laski nopeasti alle 3 %

Mutta nykyään täystyöllisyy on Kokoomukselle katastrofi, sillä se ruokkii inflaatiota Kokkomuksen tarkoituksena ei edes ole täystyöllisyys vana työttömiä pitää olla vähintään 6-10 % ja heitä pitää kiusta, kyykyttää, nöyryyttää ja pakottaa kaikin käytettävissä olevin keinoin

Tätä kutsutaan fiedmanilaiseksi talouspolitiikaksi ja Kokkomus on ideologian kauppamies Suomessa

Pekka Pylkkönen

Mikäli perustulon kanssa ei olla pääsemässä mihinkään suuntaan, ainakin korvaukset pitää miettiä uusiksi. Ja ottaa mukaan sossukin, sillä sieltä työtön saa kaupungissa joka tapauksessa työttömyyskorvausta enemmän. Korvauksen voisi sitoa siihen mitä työtön tekee entistä paremmin. Jos ei tee mitään, korvaus voisi tosiaan olla vaikka 1/3 palkasta. Vapaaehtoistyössä vaikkapa puolet ja opiskelussa 2/3. Pääasia että aktiivisuudesta palkitaan.

Pekka Heliste

Vapaaehtoistyö on kielletty työttömältä ja sen tekemisestä seuraa karenssi

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikka jokaista avointa työpaikkaa kohden on kymmenittäin työttmiä työnhakijoita, kokoomuslaiset vain jauhavat samaa virttä; ikäänkuin työttmyys olisi asenteista ja kannustimien puutteesta kiinni.
Pitkä työttmyys passivoi ja masentaa useimpia, satojen työpaikkojen tulokseton hakeminen turhauttaa. Monet menettävät työkykynsä.
Esim rakennusalalla on 30000 virolaista työläistä. Suomalaisia työttmiä rakennustyöläisia noin kaksinkertainen määrä.
Ansiotyö pitäisi olla kansalaisoikeus ja velvollisuus.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei ollu hakijoita talousjohtajan tehtäviin?
Jos johtajan palkka (varmaan joku 4-viis tonnia) on huonompi tai lähelle sitä, kuin siihen pätevän työttömän ansiosidonnainen, niin ei taida olla tunkua?
Mitä jos leikattais sitä ansiosidonnaista kahteen tonniin niin saattais löytyä?
Meinaan kyllä sillä parilla tonnilla toimeen tulee. On meinaan kokemusta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Olihan niitä hakijoita yhdeksän. Ja Turun Sanomien esittelemän nimilistan perusteella myös muita kuin ansiosidonnaisella tällä hetkellä olevia.

Odotan innolla millaisia kykyjä seuraava hakukierros saa esiin, kun kukaan nyt paikkaa hakeneista ei täyttänyt kriteerejä.

Pekka Heliste

Meillä on 485000 työtöntä ja heistä vain n 120000 nauttii tuota ansiosidonnaista. Eli vain n 25 % saa ansiosionnaista

Ja 70 % työllistyy kolmen kuukauden kuluessa tai lähtee opiskelemaan. Tuolle 500 päivän jaksolle pääsevät/joutuvat vain ikääntyneet,pitkän työuran tehneet.Yleensä taustalla on 30-40 vuotta työntekoa ja osa työkyvystä on häipynyt

Heitä ei kukaan halua työntekijäksi

Kokoomuslainen Vauranoja hyökkää kuten Kokoomus yleensäkin , kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kimppuun

Kokoomuslaiset ovat raukkamaisia ja kadehtivat heikoimmassa asemassa olevia

Pekka Pylkkönen

Minusta tuo "heikoimmassa asemassa oleva"-kortti rinnastuu natsikorttiin. Nuo sanat sanova pitäisi diskata keskustelusta ja takavarikoida hänen omaisuutensa sekä ulosmitata kaikki tulot elämän loppuun saakka.

Suomalainen työtön ei ole nähnytkään "kaikkein heikoimmassa asemassa" olevaa.

Pekka Heliste

Kaikki on suhteellista , Suomessa ei elä samalla rahalla kuin esim Indonesiassa.

Suomen miminin määrittelevät hyvätuloiset aivan kuten Indonesiassakin

Ihmisellä on minimikäyttökulu kuin koneellakin , mutta konen minimkäyttökulu
hyväksytään , ihmisen ei.

Koetapa viettää kulutusjuhlaa peruspäiväraha/työmarkkiantuella, jota yli 70 % työttömistä saa

Eikä se ansiosidonnainenkaan mikään huipputulo ole, erityisesti kun verotus on huipussaan .Sillä 1000 eurolla käteen pysyy juuri ja juuri sossun ulkopuolella

Kokkomusken politiikaan näkyy kuuluvan myös sensurointi ja eriävien mielipiteiden estäminen aivan sisarpuolueen Vpaan Venäjän tapaan. Vai joko on selvinnyt Kataisen ja Vanhasen kiista, kumpi on Vapaan Venäjän sisarpuolue ,Kepu vai Kokkomus

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Indonesiassa kenellekään tuskin tulisi mieleen asuttaa suurin työttömien porukka pääkaupungin parhaille paikoille jotta asuntojen hinnat saadaan duunarin ulottumattomiin.

Suomessa ei ehkä elä samalla rahalla kuin Indonesiassa, mutta huomattavasti nykyisiä etuuksia pienemmällä summalla kuitenkin. Opiskelijat ovat elävä esimerkki siitä että mielekästä elämää voi viettää kolmasosalla siitä mitä sossusta saa.

Lähes missä tahansa Suomessa tonnin netolla pääsee hyvinkin sossuun. Helsingissä pääsee vaikka tekisi täyttä kuukautta kympin tuntipalkalla. Tämä johtuu tietysti lähinnä asumisen hinnasta. Helsinkiin rakennettiin uudet hienot kämpät Jätkäsaareen. Merinäköala ja kaikkea. Alueesta tuli hetkessä yksi Suomen pienituloisimmista alueista. Ei taida toimia Indonesiassa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #21

Minulla on kaksi opiskelevaa nuorta ja voin sanoa, ettei tuolla 470 euron opintotuella elä.Isot miehet kuolisivat nälkään jos sillä pitäsi elää.Niinpä he käyvät työssä ja tulot yhdessä työn ja avustusten kanssa ovat 1500 euron luokkaa.

Ne, jotka eivät saa työtä ovat todella vaikeassa asemassa, useimmilla vanhemmat auttavat.Mutta Nurten lähipiirissä on esimerkkejä, että opinnot on keskeytetty, kun töitä ei löydy ja nälkä kalvaa

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #21

Sossutuki loppuu 1300 euron tuloilla.Sossutuki ei hyväksy ylikorkeita asumismenoja ja niinpä katto jää reilusti alle Helsingin keskustan tai parhaiden alueiden vuokrien alle.Parhailla paikilla ei juurikaan ole yhteiskunnan tarjoamaa sosiaalista vuokraasumista muille kuin yritysten johtajille , valtion ja kuntien korkeille virkamiehille

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista 80 % on itä-ja pohjois-Helsingissä.

Helsingissä parhailla paikoilla olevista asunnoista merkittävä osa on tyhjillään ainakin Helsingin tietokeskuksen mukaan

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #21

Jos ansaitsee 1500 euroa kuussa, palkkaa tai työttömysykorvausta ja asuu Helsingin parhaalla paikalla ja maksaa 200 euron vuokraa saa asumistukea laskurin mukaan 163 euroa

Esität urbaanilegendoja

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Wahlroosit on luettu ja sisäistetty. On kertakaikkisen hullua ajatella että DI ja yrittäjä ei ymmärrä sitä tosiasiaa että mikään työttömyysturvan leikkaus ei auta siihen tosiasiaan että meillä on tekemätöntä työtä törkeän paljon mutta maksajaa tälle työlle ei löydy.

Kokoomuksessakin on tahoja jotka toisivat mielellään Suomeen Saksan minijobs mallin jossa työntekijän on otettava vastaan oikeataan ihan mitä vain työtä minimipalkalla.

Pekka Heliste

Saksan minijobit eivät ole houkuteleet työttömiä vaan työvoiman ulkopuolisia, lähinnä kotirouvia työelämään.Niinpä minijobbareista 70-80 % onkin naisia

Aikaisemmin he eivät tehneet töitä eivätkä olleet työttömiä.

Toinen ryhmä ovat olleet veronkiertäjät esim 2000 euroa ansaitseva on vaihtanut yhden päivän viikosta minijobiin. Bruttotulo säilyy entisellään mutta verotus ja sosiaaliturvamaksut pienenevät niin, että käteen jäävä kasvaa 200-300 euroa.

Nyt ilmeisesti porsaanreikä on tukittu.

Noita yhen euron työläisiä on vain 170000 vaikka työllisiä on 40 miljoonaa

Suomessa on heitä jo 350000 ja Kokkomus ajaa määrän kasvattamista 450000:een

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Minusta työttömyys ja työ jolle ei löydy maksajaa ovat aivan eri asioita, joista kirjoitukseni käsittelee ensimmäistä.

Työttömyyskorvauksesta on mietitty tehtäväksi vastikkeellista eli käsittäkseni tarkoituksena olisi työttömyysturvaa vastaan tehdä juuri tuota työtä, jolle ei muutoin maksajaa löydy. Ja hyvä niin, sillä muuten työn teettäminen työttömyystuella vääristäisi työmarkkinoita.

Pekka Heliste

Kyseessä on orjuuttaminen , Kokkomus ajaa laajaa orajatyötä

Hyvä esimerkki on Helsinki.Tapasin yhden kapon ja hän johti tällaista ryhmää.He tekivät kunnossapitotöitä satamassa.Kapon mukaan ilmannoita orjatyöläisiä kunnossapito olisi tehtävä palkkatyönä , sillä satama ei toimisi ilman sitä

Orjatyö siis söi tavallista palkkatyötä.

Loppu jutusta oli veilä pöyristyttävämpi, kun orjatyö korvasi palkkatyön niin säästyi rahaa.Kun julkisella sektorilla ei rahaa uskalleta palauttaa niin rahat on käytettävä.Kun säästö sattui sopivasti palkkarahoista niin säästö jaettiin vakituiselle henkilökunnalle palkankorotuksina

Meillä on jo 350000 orjatyöläistä aj ne syövät matalapalkkatyötä jo n 175000 htv eli puolet matalapalkkatysötä tehdään orjatyönä.

Ilmeisesti Kokoomuksen tarkoituksena on hävittää palkkatyö ja siirtyä feodalismiin ?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Vaihtoehto on se että Helisteen mallin mukaan orjuutetaan kaikki Suomen duunarit jotta osan ei tarvitse tehdä mitään. Helsinkiläinen työtön maksaa veronmaksajille vähintään 1300e kuukaudessa. Se on liki puolet keskipalkkaisen liksasta.

Tuo puhe orjuudesta on ylipäätään täysin käsittämättömän itsekeskeisen ja suhteellisuudentajuttoman ihmisen puhetta. Lapsellista kaikki mulle ilmaiseksi-ajatusmaailmaa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #18

Ja vielä lisää.Tapasin kapon eilen ja juttelimme lisää orjatyöstä.Helsingin kaupunki antoi noille palkattomille lämpimän ruuan joka päivä, mutta nyt sekin on säästösyistä lopetettu. Orjatyöläisillä on siis oltava omat eväät.Mutta omia eväitä ei sa kaupungin ruokalassa syödä, joten orjat ajetaan sateeseen syömään eväitään etteivät ns paremmet ihmiset häiriinny

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Miten työttömyys ja työ jolle ei löydy maksajaa poikkeavat?

MIkä on työntekemisen tarkoitus noin pääsääntöisesti??? Ansaita leipä, eikö niin?

Osaatko selittää minulle miten vastikkellinen työttömyyskorvaus varmistaa sen että tällaiseen ihmiskokeeseen osallistuva todella ansaitsee sen verran että ei vain selviä niukin naukin vaan myös kykenee kenties tekemään hankintoja elämässään, olkoon ne sitten vaikka ulkomaanmatka, auto tai asunto?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Niin kauan kuin orjatyö eli palkaton työ jatkuu Suomessa, heikentää se myös normaalissa palkkatyössä olevien palkkoja ja työehtoja.

Se on kuule monasti aivan normaalia työtä, mitä työttömyysturvaa vastaan on teetetty.

Pekka Heliste

Markkinataloudessa tarvetta mitataan maksettavalla palkalla.Jos kukaan ei halua maksaa työstä niin työtä ei tarvita.

Tai onhan toinenkin vaihtoehto: En minä halua maksaa esim siivouksesta.Niinpä pirautan työkkäriin ja he järjestävät minulle kotiorjan.

Tätä kutsutaan feodalismiksi .Kokoomus haluaa palata 1700-luvulle

Markku Laaksonen

Työttömyysturvaa on syytä kehittää kuvaillulla tavalla, lyhentää kestoa. Mutta samalla tulee kehittää työnvälitystä hankkimaan tehokkaasti työnhakijalle sopivaa työtä, ja työanntajalle sopiva henkilö esim Tanskan mallin mukaan. Se vaatii työnvlitykseltä osaamista muustakin kuin byrokratiasta.

Tällöin työttömyyaturvan tarve automaattisesti vähenee kun sopiva työ löytyy ja riski työttömydesta vähenee.

Pekka Heliste

Tanskan työttömyys on jo lähellän Suomen tasoa, mitä meidän pitäisi sieltä oppia ?

Ei Tanskassakaan työkkäri määrittele kenet työnantaja valitsee.Työkkärissä ovat tiedossa vain ne työpaikat, jotka työnantajat ovat sinne ilmoittaneet .

Työkkäri ei voi tarjota työttömälle muita työpaikkoja kuin omia avoinna olevia, ei muien työnantajien.

On täyellsitä asinatunetmattomuutta väittää, että työntekijä voi kieltäytyä työkkärin tarjomasta työpaikasta, kun työkkäri voi tarjota vain omia työpaikkojaan työttömälle.Kun työttömiä on 485000 niin avoimia työpaikkoja työkkäreissä on muutama kymmen kuukaudessa.

Pekka Heliste

Näiden orjatyöläisten kannatta järjestäytyä ja vaatia parempai etuja.He saisivat pystyyn 350000 jäsentä edustavan liiton, joten sitä tuskin voidaan sivuuttaa palkkaneuvotteluissa

Pekka Pylkkönen

Vastapuolena neuvotteluissa olisi sitten nettoveronmaksajien keskusliitto?

Pekka Heliste

Tietysti vaihtoehtona on tämän ryhmän radikakalisoituminen , kun huomaavat olevansa hyväksikäytettyjä ?

Juhani Penttinen

******Tähän moni älähtää, että kaupan kassalleko pitäisi tohtorin mennä. Kyllä vain, jos tohtorille ei ole tutkijan työtä tarjolla, niin tarvittaessa vaikka kaupan kassaksi on tohtorinkin mentävä. Mitä siinä on niin kummallista?*****

Minun mielestä olisi kuitenkin kohtuullista että väitöskirja olisi tehty kauppatieteiden alalta.

Pekka Heliste

Kaupan kassalle ei noin vain kävellä, siihen tarvitaan työnantajan suostumus.Ja jos joku on tohtori niin enpä palkkaisi häntä kaupan kassalle, hän lähtee nostelemaan heti kun saa parempaa työtä.

Kun tarjolla on 200-600 tarjokasta niin valinnanvaraa on

Juhani Penttinen

""Kaupan kassalle ei noin vain kävellä, siihen tarvitaan työnantajan suostumus.Ja jos joku on tohtori niin enpä palkkaisi häntä kaupan kassalle, hän lähtee nostelemaan heti kun saa parempaa työtä.

Kun tarjolla on 200-600 tarjokasta niin valinnanvaraa on"""

Näinhän se menee.Olet oikeassa.

Pekka Heliste

Paltamossa kokieliin tuota orjatyötä, mutta kalliiksi tuli ja hyöty täysin olematon.

Pääasiassa se työllsti virkamiehiä, laskin luetteloista että projektiin osallisui n 150 virkamiestä.Se takasi mukavia virkamatkoja Kainuuseen ja vaihtelua ikävään työpäivään.Kun kokeilu loppui niin kukan ei ollut saanut työpaikkaa projektin avulla

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194832536735/arti...

Ja nytkin kun kokeilua tehdään useassa kunnassa ensimmäinne tehtävä oli palkta suuri joukko virkamiehiä:työttömät eivät kelvanneet vaikka joukossa on paljon koulutettujakin ja johtamiseen tottuneita.

Mutta Kokkomus onkin virkamiespuolue ja Kokkomus järjestää näin työtä kavereille orjien kapoina

Päivi Honkakoski

Minusta on HÄPEÄLLISTÄ, että työttömiä tohtoreita kehotetaan menemään kaupan kassalle töihin. Ja todellakin, Suomen työllisyystilanne on niin surkea, ettei ole mitään kelpaamattomia töitä, joita vaan otetaan vastaan. Kokoomus vaan jaksaa höpöttää, että asia korjaantuu sillä, että laiskat ja haluttomat työttömät menevät töihin. Työttömiä on puoli miljoonaa ja avoimia paikkoja muutama tuhat. You do the math.

Lisää työpaikkoja ja vähemmän valheellista jaskan pauhantaa Suomen työttömien työmoraalista, kiitos.

Otto Valtakoski

Työttömyysturva turvaa työttömyytesi, ja Sekoomuksen polttouunit vapauttavat "t-kansalaiset" kokonaan fyysisen kehon tarpeesta.

Peter Holmlund

Kiitos tästä. Olen kuten sinäkin Sanna Diplomi-insinööri mutta myöskin väliinputoaja. Vaikeaa uskoa tiedän, mutta 41 vuotiaana en ole vieläkään saanut ensimäistäkään haettua työpaikkaa. Kielitaitoinen, mukava, sosiaalinen, teorian ja käytännön optimivälimuoto, vieläkin kuulun siihen pakkoruotsia puhuvaan vähemmistöön jolle pitäisi kaikkea tulla ilmaiseksi koska meillä on tää gode broder/hyvä veli järjestelmä ihan meitä varten. Ei ole apua tai tukea herunut voin kertoa.

Olen hakenut 536 päivää töitä nyt putkeen. Kehutaan että olen fantastisen tehokas ja sinnikäs kun edelleen jaksan joka päivä hakea niitä paikkoja vaikka tiedän miten käy.

Järjestelmässä on vikoja, ja sitä voi käyttää väärin niin kuin kaikki, mutta on ne harvassa ne laiskat meidänkin joukossa. Korkeasti koulutettujen joukossa suurin osa ovat väärin kohdeltuja, kovaa työtä tehneitä, ison määrän talenttia ja tahtoa omaavia uniikkeja henkilöitä. Ei vaan ole töitä, ketään ei kiinnosta, on pikkasen liian vanha, ylikoulutettu, löytyy väärää työtaustaa, pitäis olla töissä niin sais työpaikan, ei ole konsultin myöntämää tuhansia euroja maksava turhaa sertifikaattia just tohon TURHA 2014 ERP järjestelmään (koska on muka vaikea käyttää = hyvä?)... tekosyitä olla palkaamatta keksitään loputtomiin...

Muuutta, minussahan se vika on.

Toimituksen poiminnat