Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Mummostrategian uudistus

Tässä ollaan nyt muutama vuosikymmen ihmetelty mummoutuvaa väestöämme ja todettu, että tilanteesta syntyy kestämätön kestävyysvaje. Samaan aikaan ollaan vierestä katseltu, kun mummot ensin heikkenevät kodeissaan, lopulta kaatuvat, loukkaavat ja pötköttelevät loppuelämänsä ympärivuorokautisessa hoidossa, joka onkin sitten kaikkein kalleinta. 

Hoivakodit kuntoon –televisiosarja on tuonut suuren yleisön tietoisuuteen, millä tolalla vanhushuoltomme paikoitellen on. Me hoidamme vanhuutta kuin sairautta, läträämme käsidesiä, kosketamme kumihanskoilla, makuutamme vanhukset haavoille, luovumme sosiaalisesta toiminnasta, liikunnasta ja omien perustarpeiden huolehtimisen avustamisesta. Mummomme todellakin laitostuvat nopeasti, kun hoivakodin ovi takana sulkeutuu. 

Muutos mummostrategiaamme on tehtävä nopeasti; ei ainoastaan terveen talouden, vaan mummojemme itsensä vuoksi. Ihmisen perustarpeita eivät ole makaaminen, syötetyksi tuleminen, ylilääkitseminen eikä kakkiminen vaippoihin. 

Hallitus on linjannut hoivapaikkoihin supistuksia. Vaikka ympärivuorokautisesta turvasta emme voi vanhuksillamme luopua, huonokuntoinenkin vanhus kykenee osallistumaan arjen pieniin asioihin: seurusteluun, syömiseen, pieneen liikkeeseen. Ja tosiasiassa ne arkiset asiat myös ylläpitävät toimintakykyä, vaikka sitten päivän hoitorutiineihin se aiheuttaakin hitautta ja viiveitä. Haasteena on, miten pidämme noita arkisia asioita yllä, jos vanhukset asuvat yksin, ilman läheistensä huolenpitoa. 

Samaan aikaan kun vanhustenhuolto on nykymuotoisena todettu liian kalliiksi, on yhteiskunta rakennettu hyvinvoinnin sijaan ylenpalttisuusyhteiskunnaksi. Kenenkään ei tarvitse auttaa naapurin Mairea, saati huolehtia omista vanhemmistaan kuin korkeintaan joulutervehdyksen verran. Me olemme aivan liian tottuneita siihen, että yhteiskunta hoitaa kaiken sen, mikä ei sille edes kuuluisi. Tätä päätä kuin jatkamme, kuntien velvoitteisiin kuuluu jatkossa myös lampun ja talvirenkaiden vaihto, kellojen siirto ja roskien uloskuljetus. 

Mitä asioille sitten pitäisi tehdä? Ensin voisimme aloittaa kampanjan, jossa jokaista suomalaista toivotaan huolehtimaan yhdestä yli 75-vuotiaasta. Verovähennysoikeuden hyödyntäminen kannustimena yli 75-vuotiaan kotona asumisen avustamiseen voitaisiin selvittää. Varsinainen omaishoidontuki pitäisi hoitaa Kelan kautta keskitetysti ja lisäksi kunnilla olisi mahdollisuus tarjota erilaisia tukipalveluita ja porkkanoita omaishoitajilleen. 

Kunnan palveluiden piiriin siirtyville vanhuksille pitäisi tehdä suunnitelma, jossa sovitaan selkeästi tarvittavan perushoivan ohella myös läheisten vastuusta esimerkiksi ulkoilutuksessa, liikunnassa tai seurustelussa. Jos läheiset asuvat kauempana, teknologia tarjoaa kyllä ratkaisuja helppoon yhteydenpitoon ja vanhusten päivittäiseen virkistämiseen. 

Hoivaa on perinteisesti pidetty naisten valtakuntana ja samalla hoivateknologia on edelleen lastenkengissä. Sähköiset palvelut pitää hyödyntää täysimääräisenä myös hoiva-alalla, jotta itse hoivaan ja vanhusten kohtaamiseen säästyisi aikaa toimistotyöltä ja muilta rutiineilta. Kotisairaalan hyödyntäminen niin hoivakodeissa kuin kodeissakin vähentää osastohoidon tarvetta ja sitä kautta ylläpitää vanhuksen toimintakykyä verrattuna vuodehoitoon, joka romahduttaa vanhuksen kunnon jopa viikossa.

Kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että lakkaamme käsittelemästä vanhuutta sairautena ja kiinnostumme vanhuksistamme ihmisinä, olivatpa he hoivakodissa tai omassa kodissaan. Siitä voi itse kukin aloittaa, vaikka vielä tänään. 

PS. Mummostrategian uudistus koskee myös pappoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Pekka Heliste

Ihmiset muuttavat työn perässä niin paljon,että yhteydet vanhempiin väistämättä vähenevät

Ei työssäkäyvä helsinkiläinen kykene auttamaan jossain Rovaniemellä asuvaa vanhempaansa.Muutenkin työ vaatii nykyään enemmän, työsidonnaisuus on kasvanut eikä työstä voi lähteä ketään hoitamaan

Ja kun lapsetkin tehdään vanhempina niin ei yhtä aikaa auteta lapsia ja vanhempia

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Pekka, näin me mielellämme ajattelemme, ettei lapset voi kauempana asuessaan auttaa vanhempiaan. Vanhuspalveluihin erikoistuneet yritykset tarjoavat esimerkiksi todella helppokäyttöisiä tabletteja, joissa on kuvapuhelumahdollisuus esim. kotipalveluun ja muutamalle läheiselle. Yhteyksiä voi siis teknologian avulla pitää vaikka päivittäin, etäisyys on digiaikana vain tekosyy.

Vanhukset todella virkistyvät, jos läheinen on yhteydessä heihin mahdollisimman usein. Kukapa ei olisi? Jos itse joutuu esimerkiksi sairaalaan, toivoohan siellä, että läheiset tulisivat katsomaan.

Pekka Heliste

Vanhat eivät käytä digipalveluita , yli 80-vuotiasta hyvin harva

Ja jos on alkavaa dementiaa tai vastaavia kognitiivisia ongelmia niin eipä nykyaikaisten välineiden käyttö onnistu vaikka olisi joskus osannutkin

Ja jos kuulokin on huonontunut niin tavallisen puhelimen käyttökin on ongelmallista.

Digitekniikka vain jakaa entistä enemmän ikäryhmiä toisistaan

Ja kaikki palvelut vaativat rahaa, taitettu indeksi leikkaa hyvänkin eläkkeen niin, että 80-90-ikäisenä sen ostovoima on taantunut minimitoimeentuloon.

Ja 80-90-iässä läheisetkin ovat jo hoidettavia, joten ei heistä ole avuksi

Ja js ementikolla on paskat housuissa niin eipä siinä puhelinsoitto auta.

Viime talvena pelastin yhden dementikon paleltumiselta tuolla pohjoisessa.Äijäpaha oli lähtenyt talosta ulos ja ovi oli mennyt lukkoon.Ei demntikko älynnyt tehdä mitään.Pakkasta oli 15 astetta ja äijä pelkkä paita päällä tohvelit jalassa.Vein hänet lämmittelemään tuttavni luokse, johon oli menossa .Soitot kuntaan antoivat vastaukseksei:Ei ole meidän hoidokki, ei kuulu meille.Soitin häkeen ja vatsua olii:Ei kuulu heille.Kun uhkailin rikosilmoituksella lupasivat lähettää partion. Juttu selvisi kun äijän jhoitja tuli taloon ja satuimme näkemään hänet ja veimme hoidokin hänelle.Mutta ellen sattunut paikalle tai joku muu niin äijäpaha olisi paleltunut keskelle kaupunkia

vauranoja on tyypillinen kokoomuslainen , jolle elämän realiteetit ovat hukassa ja hän elää kauniiden ja rohkeiden maailmaa, siis unelmahöttöä

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #3

Unelmahöttöä tai ei, esittämiäni palvelumalleja on monella paikkakunnalla jo kokeiltu - onnistuneesti.

Pistää aina hymyilyttämään, miten uudet toimintamallit on niin hauskaa ampua alas, mutta tilalle onkin vaikeampaa esittää muita, parempia ratkaisuja. Eli ratkaisuja ei siis mielestäsi ole?

Heikentyneen kuulon vuoksi voidaan jättää muu 90% vanhusväestöstä palvelematta, vaikka heillä kuulo ja muisti pelaisivat? Vaikka 90-vuotiaat eivät ole suinkaan diginatiiveita, ei heitä pidä aliarvioida. Mikäli hoivakodin hoitaja tuo asukkaalle laitteen ja auttaa soittamaan läheiselle kuvapuhelun, onko mielestäsi tämäkin kontakti parempi jättää väliin, jotta ei vain sorruta mihinkään unelmahöttöön.

Jään innolla odottamaan realistisempia ratkaisuvaihtoehtojasi. Toteanpa vielä, että työskentelen vanhuspalevluiden parissa ja näitä erilaisia digipalveluita on otettu käyttöön erittäin onnistuneesti. Kai nämä edelläkävijät, mummot ja heidän hoitajansa sitten ovat näitä mainitsemiasi kauniita ja rohkeita - ainakin minun mielestäni!

Pekka Heliste

No,minä olen ollut tietoliikennealan 40 vuotta ja kollegat ovat alan ammattilaisia. Olen seurannut monen vanhenemista ja vaikka it-taidot/tietoliikennetaidot ovat olleet joskus huippua niin siinä vaiheessa kun apua tarvitaan niin nämäkin kyvyt ovat hävinneet.

Puhut nyt sellaisista ihmisistä,jotka eivät apua tarvitse normaalielämässä.

Minunkin mummo asui pienessä mökissä 90-vuotiaaksi, mutta hän oli terve ja kykeni hoitamaan itsensä ja taloutensa

On eri asia olla ikääntynyt mutta terve kuin vanha ja vaikeasti iän vammauttama.

Tuokin kuvailemani pakkasessa värjötellyt vanhus oli aina yksin isossa talossa. Lapsi asui Australiassa eikä vanhus osannut enää käyttää edes puhelinta.

Talossa kävi hoitaja muutaman kerran päivässä, 10 minuuttia kerralla. Lopun aikaa hän oli yksin.

Jos avustajalla olisi aikaa ja vanhuksilla tietokone ja nettiyhteys niin varmaan hän voisi kommunikoida jollekin,jos vain tuntee jonkun vielä.

Mutta puhelu varaa avustajan 2-3 tunniksi ja se maksaa jotain 100 euroa perkerta.Harvalla vanhuksella rahat riittävät tällaiseen.

Kyllä tällaiset vanhukset kuuluvat jonkinlaiseen laitokseen, kotihoito on epäinhimillistä silloin kun toimintakyky on alentunut merkittävästi ja yhteydet ulkomaailmaan katkenneet

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

"Kyllä tällaiset vanhukset kuuluvat jonkinlaiseen laitokseen, kotihoito on epäinhimillistä silloin kun toimintakyky on alentunut merkittävästi ja yhteydet ulkomaailmaan katkenneet"

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Mutta siellä laitoksessakin ihminen kaipaa ihmistä, varsinkin läheistä.

Jouni Nordman

Kunnat säästävät vanhusten taksi oikeuksista, jotka pitävät vanhukset todella pienen kuulin hyvin itsenäisenä halvalla. Eli kun säästetään, niin säästetään juuri siitä mikä tekee säästöjä, eli omaishoitajien huono kohtelu sekä juuri edellä mainittu taksi käytön kiristämiset.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aina ne jotka eivät ole päivääkään,kuukauttakaan tehneet vanhuslaitoksissa duunia,ovatkin ne parhaat "asiantuntijat".Kuten ministeritkin lastensuojelusta puhuessaan.Saatiinhan vanhuslakiakin huononnettua "uudistuksella"Vaaliteemaksi sen otti SDP guzenina,ja kyllä sillä vanhusten elämällä kauppaa käytiinkin,kuten nyt sotella on tehty.

Kuka nyt luulee että nämä ministerit ynm.varhaiseläkkeitäkin nauttivat ,joutuvat laitoksiin tai kuolemaan koteihinsa,dementikot sekoilemaan talvipakkasilla kylille..
Vanhusten jotka joutuvat maksamaan monta sataa euroa kotipalvelusta,kun eivät pääse hoitokotiin osa onkin mielenkiintoinen.Siitä kun ei julkisuudessa halutakkaan puhua mihin jamaan ovat joutuneet tai joutuvat ne,joilla ei ole paikkaa saatavilla,vaikka tarvitsevat.

Nyt vouhkataan yksityistämisen (ulkolaiset konsernit tytäryhtiöineen)puolesta huosta ja vanhushoidossa.Veronmaksajat maksavat firmoille veroparatiisivoitot,ja Suomalainen ei ole vuosikausiin saanut enää hoitoa.Suomessa on tätä tehty jo vuosikausia salassa ja hiljaisuudessa.Monikansalliset konsernit ostavat suomesta pienet firmat alta pois,ja takovat veronmaksajien rahoilla itselleen voittoa.Ei ole siis ihme että julkista syytetään kun verovarat siirretään harvojen taskuihin.

80-luvun lopulla ja hiukan 90 alkua sai vielä palvelua.Niin hammashoidossa kuin muussakin terveydenhoidossa.Gynegologille pääsi ja naisten vuosittaiset tarkastutkset hoituivatkin.Kun siirtyminen rahastukseen ja yksityistämiseen alkoi,ei olekkaan enää tavallisella duunarilla asiaa lekurille,eikä hammashoitoon.

Nyt lypsetään vanhukselta viimeiset rovot ja säästöt,kotihoidon avulla,ja he joilla ei voimaa ole ,eikä puolustajia saavatkin kuolla pois.Sama koskee tosin muitakin ihmisryhmiä joilla ei ole rahaa hakea oikeuksiaan ja maksaa yksityiselle siirtyneestä terveydenhoidosta,hammashoidosta.

Vanhukset kun joutuvat miettimään ostavatko lääkkeensä,vai syövätkö?Tilastoista ei asiantuntijuutta hankita,eikä kirjojen sivuilta.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Sanna, olisiko jo korkea hellittää mummo -kummajaisesta. On suorastaan alentavaa, että mummous olisi ainoa tapa tuoda näkyväksi ikäihmisten kohtelua.

On myös vaarit, ukit ja what ever! Mummo -identifioinnilla alasammutaan naisten vahvuutta. Ei se, että isoäidiksi tuleminen olisi jotenkin hävettäväää, hävettävää on mummoilun kautta keskustelun ylläpitäminen.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Ikävää, että koet sanan niin. Minulle se taas symboloi pikemmin lämpöä ja rakkautta vanhoja ihmisiä, mummoja, pappoja, vaareja, mammoja kohtaan. Haluan käsitteellä myös havahduttaa ihmisiä siihen, että kyseessä on todella meidän mummot, ei mitkä tahansa "vanhukset".

Eli minä en halua mummoilusta, mummottelusta ja sen sellaisesta luopua. Minua suorastaan harmittaa, kun meillä niin kovin innokkaasti halutaan keksiä vanhuksille kaikenmaailman seniori-ikäihminenikääntynytharmaahapsi -termejä. Ehkä pitäisi alempana olevan kommentin mukaan segmentoida mummoja, jolloin jokainen tietäisi, onko kyseessä hiljattain eläköitynyt 65-vuotias vai 90-vuotias vanhus. Onhan siinä eroa. Ei 20-vuotiastakaan yleensä niputeta 45-vuotiaan kanssa samaan kategoriaan. Näille ei vaan ole vakiintunutta termistöä, ainakaan minun tietääkseni.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mummuni asui äitini kanssa kuolemaansa asti. Pari vuotta samassa rintamamiestalossa asui myös minä lapsineen. Neljä sukupolvea yhdessä :)

Vierailin pari päivää sitten venäläispariskunnan luona. Heidän perheeseen kuului äiti, isä, 2 lasta ja mummu. Asuivat rivitalossa.

Olli-Pekka Sysinoro

Hyvä puheenvuoro, Sanna!
Yksi lisäulottuvuus mitä mummo-strategiaan kaivattaisiin on mummo-segmentointi. Mummoista on nimittäin yhtä monta määritelmää kuin on keskustelijaakin, minkä käy jo blogisi muutamasta kommentista ilmi. Onko kyseessä vireä hyväkuntoinen kulttuurimummo, dementoitunut hoidokkimummo, peräkylän mökkimummo vailla sähköjä vai sukulaistensa unohtama urbaani yksinäismummo.
Moni nykymummo ja -pappa ottaa täydet irti elämästään kauas 65 vuoden "vanhuusrajan" tuolle puolen. Heidän joukostaan löytyy lukuisia varsin hyvätuloisia omistusasuntoineen ja kesämökkeineen, ja toisaalta vähävaraisia kansaneläkkeellä sinnittelijöitä. On fyysiseltä ja psyykkiseltä kunnoltaan vallan työkykyisiä, ja toisaalta täysin laitoshoidon tarpeessa olevia. Ja kuten viisaat ovat todenneet, elinikä on noussut mutta raihnaisuuden ikä saavutetaan usein vasta parina viimeisenä elinvuotena. Niinpä, oma 99-vuotias tätinikin asuu edelleen omillaan kerrostaloasunnossaan, avustaja käy kerran päivässä. Vaivoja on, mutta mistään dementiasta ei tietoakaan.
Eli on mummoja ja mummoja. Eikä tule keskustelusta mitään ellei tätä muisteta.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Segmentointi on todella hyvä sana auttamaan tämän, ja monen muunkin, yhteiskunnallisen asian käsittelyssä. Meillä nimittäin on valitettavan usein tapana mitoittaa kaikki palvelut yhden segmentin mukaan ja kun se todetaan laajamittaisena palveluna liian kalliiksi, käytetään aina esimerkkinä yhtä segmenttiä, jonka vuoksi palvelua ei voida maltillistaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jaha,sieltä riensi ritari ratsullaan apuun.Eliniän pituus ,eli se paljon puhuttu ihmisten eliniän odote,ei todellakaan tarkoita sitä,että ihmisen ELÄMÄNLAATU olisi paras mahdollinen.Sillä ei ole oikeastaan sen kanssa mitään tekemistä,paitsi poliitikkojen omissa toiveissa ja asiansa ajamisessa.

Se,että lääketiede on kehittynyt ja keinotekoisesti pidetään ihmisiä hengissä vanhainkodeissa ,sairaaloissa jne.letkujen ja lääkkeiden avulla,ei todellakaan tarkoita kuin teidän poliitikkojen puheissa sitä pidempää elämää ja hyvinvointia.

Eliniän odotteen avulla nostetaan eläkeikää,sekä mainostetaan vetreitä 100 vuotiaita senioreita jumppasaleilla ja 50 kilometrin maratoneilla.Tiedoksi poliitikoille suurin osa eläkeläisistä ON juuri näitä 1000e/kk alle ja yli ,"mummoja ja pappoja"Turha on asioita yrittää vängätä.Eläkeikää halutaan nostaa näiden virkamiesten ynm.hyväpalkkaisten etujen takia.Nämä duunarit kyllä kuolevat pois jo ennen sitä.

Onpa mielenkiintoisen ylimieliseen vivahtava mummottelutyyli tällä valkoisella ratsullaan laukkaavalla neidon pelastajalla.Eikö se kokoomus juuri väittänyt että 78 vuotiaat ovat nuoria ja vetreitä,eläkeikää ei kun nostamaan,palomiehet ja siivoojat jaksavat painaa vielä 20 vuotta lisää,keveästi.Tai oikeastaan sellainen 100 vuotta voisi olla tavoite.
Mitä siitä jos ei paikat kestä,tai selkä pettää,näkö menee ja kuulokin.Eihän kokoomuksen mielestä tarvitse hoitoalallakaan enää edes puhua osata..

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erittäin hyvä blogi.

Olen samaa mieltä siitä, että erilaiset vanhus- ja myös terveyspalvelut on mitä pikimmin yksityistettävä niin pitkälle kuin suinkin. Onneksi johtava hallituspuolue kokoomus ajaa tätä voimakkaasti.

Yksityisellä yritystoiminnalla, jonka maksaa valtio sekä kunnat, on saavutettavissa ensinnäkin huikeat voitot ulkomaisille yrittäjille ja sitten vanhusten hoito, jonka he ansaitsevat. Esimerkkejä on jo olemassa ja ne ansaitsevat kaiken kokoomuksen tuen.

Pekka Heliste

Olen nt joutunut selvittelemään entisen kotikuntani vanhusten hoitoa.

Yli 80 % hoidossa olevista vanhuksista on yksityisessä laitoksessa.Tyypillisesti laitos on perustettu entiseen oppilasasuntolaan kauaksi asutuksesta, jopa yli 50 km kaupungin keskustasta.

Juttu perustu siihen, että valtio ja kunta ovat myyneet vanhoja kiinteistöjään pilkkahintaan, niihin on tehty pikku remontti tai valtio/kunta on remontoinut ne ennen myyntiä.

KUnta on luvannut jollain tasolla huolehtia siitä, että ne ovat aina täynnä

Asiakkaalta peritään sitten vuokraa, joka on korkeampi kuin Helsingin vuokrataso

Eikä tuonne 50 km päähän ole tietenkään toimivaa julkista liikennettä .Aaamulla sieltä tulee kaupunkiin vuoro ja illalla toien takaisin eli peillä pitäsi yöpyä, jos käy katsomassa vanhusta

Sama koskee ruokaa, varusmiehen ruokkiminen maksaa 10,7 euroa per päivä ja varusmiehen kulutus on aivan eri luokkaa kuin vanhuksen. Ja tuo hinta sisältää jo kalliita sissimuonia

Vanhus syö samantasoista laitosruokaa, mutta hinta on melkein tupla, 18 euron tietämillä .

Muu hinnoittelu perustuu vanhuksen tuloihin, ei kuluihin, joten maksu voi olla mitä tahansa.Periaate on kuitenkin, että virallinen maksu on mitoitettu niin, että vanhuksen eläke on aina pienempi kuin maksu.Näin kunta voi konfiskoida vanhuksen säästöt

Ja kotiin jäänyt puoliso saa tulla toimeen miten tahtoo, laitoshoitoon joutuneen puolison eläkkeestä ei jää asunnon kuluihin rahaa.

Päälle päätteeksi, kun tutkin juttua, niin kunta on oikeastaan vain näiden yrittäjien myyntiyksikkö, joka huolehtii, että kaikilla yrittäjillä on tupa täynnä. Ja jonon mitta on 3-4 kuukautta, joten edes satunnaista vajaakapasiteettia ei ole.Mutta 100 % kuormitusaste ei näy hinnoissa

Nämä yksityiset laitokset eivät ota ohi kunnan ketään, joten kilpailua ei ole.

Eikä asiakkaalla mahdollisuutta valita vaikka hinnat ja toimijat ovat yksityisiä

Se siitä Kokoomuksen valinnanvapaudesta ja kilpailusta

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kunnissa, joissa on käytössä palvelusetelit, vanhuksilla on valinnanvapaus ja palveluntarjoajien välillä normaali kilpailutilanne.

Kun kunnassa pyritään esimerkiksi hillitsemään ympärivuorokautisen hoidon käyttöä, yrittäjät kantavat tilanteesta normaali riskin. Kunnat luonnollisesti täyttävät omat kunnalliset hoivakotinsa ensin ja yksityisessä hoivakodissa paikkoja voi jäädä pitkäksikin aikaa tyhjilleen. Jos hinnat on mitoitettu asukaspaikkojen mukaan, kaikki taloutta ymmärtävät tietävät, ettei tulosta ainakaan silloin synny.

Erikseen on sitten tilanteet, joissa kunnat ostavat automaattisesti kaikki hoivapaikat, jos esim. vanhuksia on jatkuvasti jonossa. Sama tilanne pätee yksityiseen päivähoitoon, jos paikkoja on vähemmän kuin kysyntää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

S.V.>Mummostrategian uudistus koskee myös pappoja.

ooo

Tarvitaanko sitä ollenkaan. Jospa tarvitaankin vain muutos, että nuoremmat oppisivat suhtautumaan vanheneviin ihmisiin arvokkaalla, kunnioittavalla, asiallisella ja läsnäolevalla tavalla.

Mummo ja pappa- nimitys tällaisessa yhteydessä kullostaa vähättelevältä.
Olemme mummoja ja pappoja etupäässä lapsenlapsillemme

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kiitos kommentistanne. Millä nimellä toivoisitte itseänne kutsuttavan tällaisen yhteiskunnallisen keskustelun yhteydessä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eipä taida onnistua mummoprojekti! Burokraatti iskee vaatimalla sen 50 kaavaketta täytettäväksi, verottaja ennokkaverot maksettavaksi jne. Sama kaiku on askelten kuten talkootöittenkin.
Kuvaavin oli Itsenäisyyspäivän parturi-kampaamojen aukiolon kustannus 200 Euroa (8 Hakemusta) pelkästä ilosta alkaa herätellä kotimaista kysyntää taloudellisessa aktiivisuudessa. Verottaja tehköön ratsian juhlissa tinkaamalla naisilta ja useimmalta mieheltäkin, missä tuli piipahdettua ennen gaalaa? Olkoon se harmaan talouden vastainen toimenpide itsenäiselle tasavallalle.

Olli-Pekka Sysinoro

Kylläpäs täällä nyt kilvan mieliä pahoitetaan.

Pointti käisttääkseni on se että löytyy paljon seniorikansalaisia joilla on varaa maksaa palveluistaan. Että on paljon hyväkuntoisia eläkeläisiä, jotka voivat ja haluavat "jatkaa työelämässä" luovuttamalla työpanoksensa esim. hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Että on harhaannuttavaa niputtaa kaikki vanhukset yhden mielikuvan alle jossa ikääntyville pitää tuottaa yhdenvertaisesti kaikki samat palvelut kaikille.

Pitäisikö sen sijaan yrittää miettiä miten saada toteutettua ihmisarvoiset palvelut juuri niille kaikkein heikommassa asemassa oleville ikäihmisille, niin taloudellisesti ja terveydellisestikin.

Eikä niin että se frouva saa kunnallisena palveluna kaikki haluamansa lääketieteelliset tutkimukset kun vaan huomaa pyytää.

Minulta loppuivat mummo-sanan kiertoilmaisut

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Tällaiset mainitsemasi hyväkuntoiset eläkeläiset eivät makaa vuodepotilaina ja syötettävinä julkisin rahoin kustannetuissa laitoksissa. Totta kai hyväkuntoisille vanhuksille voidaan tarjota maksupalveluita, mikäs siinä. Mutta blogisti sekoittaa tässä nyt liikunta- ja pidätyskyvyttömät vanhukset itsestään huolehtimaan kykeneviin vanhuksiin. Suomessa ei todellakaan ylihoideta vanhuksia, eikä laitospaikoista pystytä enää säästämään. Blogistin mainitsema ohjelmasarjahan nimenomaan osoittaa, että resurssit ovat jo nyt puutteellisia. Ihmiset vanhenevat, sitä ei pysty mitenkään estämään. Inhimillisyyden vuoksi kaikki on hoidettava loppuun asti ihmisarvoisesti. Nämä ovat valtavia eettisiä kysymyksiä, joita ei poliittisilla utopioilla saada olemattomaksi.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Kommentoin US:n uutisen puolella aiemmin ja siirrän kommenttini nyt tähänkin.

Kyllä. Kaikkien olisi saatava elää elämänsä loppuun asti nuorina, terveinä ja hyvinvoivina. Näin vain ei tule tapahtumaan, vaikka kuinka uskoisi ihmisten luontaiseen hyvyyteen ja uusien kauniiden utopioiden voimaan.

Tutustuminen vanhustenhoidon todellisuuteen auttaisi estämään tällaisia täysin irrationaalisia ulostuloja. Suomessa sängyssä eivät makaa kuin liikuntakyvyttömät vanhukset, joita ei naapuriavulla enää hoideta. Syötetyksi ei tule yksikään itse syömään kykenevä vanhus, koska hoitohenkilökunnalla on tuskin kylliksi aikaa syöttää niitä, jotka eivät siihen enää itse pysty. Vaippojakaan ei pidetä vanhuksilla, joiden pidätyskyky on tallella.

Jo nyt vanhuksia hoidetaan säästösyistä kotona niin pitkään, kuin suinkin mahdollista. Useita sellaisiakin, jotka itse eivät koe enää kotona pärjäävänsä ja tuntevat turvattomuuta ja yksinäisyyttä. Tällaisilla puheilla on todennäköisesti tarkoitus pohjustaa uusia leikkauksia, jotka vain heikentävät vanhusten asemaa entisestään. Ainoa toimiva ratkaisu olisi vanhustenhoidon resurssien lisääminen, silloin jokainen saisi elää loppuun asti ihmisarvoista elämää.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Katri, kiitos näkemyksestäsi. Työskentelen välillisesti vanhustenhuollon parissa ja aika monelaista vanhustenhuoltoa nimenomaan hoivakodeissa olen työni myötä päässyt näkemään. Lisäksi Kaarinan perusturvalautakunnan luottamustehtävän myötä, olemme osallistuneet hoivakodin arkeen ihan omin pikku kätösin.

Olisi hauska kuulla niitä ratkaisuja sen sijaan, että jokainen asiaan liittyvä idea ammutaan alas. Kyllä minä tiedän, että vanhuksia myös pidetään liian pitkään kotona ja tuntevat turvattomuutta yksin asuessaan.

Tällaisilla puheilla ei siis ole tarkoitus pohjustaa mitään, vaan pikemmin avata uusia ajattelutapoja vuosi vuodelta lisääntyvän vanhusväestön palveluihin.

Millaisia ratkaisuja sinä ehdottaisit?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vain Kako voi esittää jotain näin kallista säästönä: "Ensin voisimme aloittaa kampanjan, jossa jokaista suomalaista toivotaan huolehtimaan yhdestä yli 75-vuotiaasta. Verovähennysoikeuden hyödyntäminen kannustimena yli 75-vuotiaan kotona asumisen avustamiseen voitaisiin selvittää. "

Kukas niistä hoitoa tarvitsevista yli 75-vuotiaista nyt sitten huolehtii? No, "valtio" ja "kunnat", siis me, me samat ihmiset, joille Kako nyt haluaa tuon velvollisuuden "siirtää".

Miksi kallista? No siksi, että nykysysteemissä on ensiksikin enemmän maksajia, toiseksi se pystyy hyödyntämään talouden mittakaavaedut. Molemmat edut menetetään Kakon esittämässä mallissa. Tulos: kalliimpaa.

Ja tämä on siis Kakolle SÄÄSTÖÄ??????

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Jouko, onko oma kukkaronne yhtä kuin kotikuntanne kukkaro?

Näen ison eron "meissä" ja valtiossa/kotikunnassa. Minusta lähimmäisen vastuuta on aivan liiaksi siirretty jo yhteiskunnan vastuulle. Samaan aikaan asiantuntijayhteiskunnassamme vanhemmat eivät kohta enää uskalla hoitaa ja kasvattaa omia lapsiaan, kun heillä ei ole muodollista pätevyyttä kasvatukseen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kotikuntani kukkaro ja valtion kukkaro on yhteinen kukkaromme. Tällaista kutsutaan yhteisvastuuksi.

Se, mitä kirjoitat lastenhoitovastuusta ei ymmärtääkseni liity vahustenhoidon kustannuksiin.

Reino Jalas

“Vanhuspalveluihin erikoistuneet yritykset tarjoavat esimerkiksi
todella helppokäyttöisiä tabletteja, joissa on kuvapuhelumahdollisuus
esim. kotipalveluun ja muutamalle läheiselle.”

Oiskos suoraan heittää linkkiä johonkin tällaisia järjestelmiä ja palveluita tarjoavaan sivustoon?

Mikä, Mac/Linux/ Windows tms. kone, ja miten suurella näytöllä jne., tosiaan kannattaa laittaa 70+ vuotiaalle ihmiselle, joka ei ole ikinä tietokonetta käytellyt?

Olen joskus yrittänyt googletella, että jos vanhalle maalla yksinään asuvalle ihmiselle tosiaan veisi tällaisen näköpuhelinsysteemin. Niin mitä palveluita tai seuranpitoa sieltä löytyy, tai mitä paikkoja hän voisi sillä koneellaan tiirailla. Huonosti löysin, tai oikeastaan en löytänyt koko tuon maakunnan alueeltakaana oikein niin mitään.

Aikuiset lapset tietenkin voivat näkökoneen kautta puhua ja näyttäytyä. Mutta onko mitään muuta?

Siinä mielessä, saa minun puolestani vaikka mainostaa jotakin tuotteita tai sivustoja tässä yhteydessä.

"Unelmahöttöä tai ei, esittämiäni palvelumalleja on monella
paikkakunnalla jo kokeiltu - onnistuneesti."

Mikäli vaikka teillä Kaarinan kaupungissa on jotakin tuollaisia kehitelty, niin laitahan muutamia vanhusten mielestä mukaviksi tai toimiviksi havaittuja palvelun linkkejänne jakoon.

Saa tietenkin muutkin lukijat laittaa vanhuksille sopivia näköpuhelimen linkkejään. Jos kellä vaan tällaisia on tiedossa.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Reino, mielihyvin vinkkaan näitä ratkaisuja, mutta en tiedä miten US suhtautuu siihen. Yksi järjestelmä on muun muassa Pieni Piiri.

Voit laittaa sähköpostia asiasta minulle sanna.vauranoja@utu.fi niin laittelen lisää linkkejä ja kokemuksia.

Auvo Pesonen

Kovasti tulee kommenttia. Olisi erittäin mukavaa kuulla näiden ehdotuksia ja ratkaisumalleja em. ongelmiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Kylläpäs täällä nyt kilvan mieliä pahoitetaan"

Kovin on samankaltainen ulostulo.Jospa blogi on kirjoitettu siksi,että sitä kommentoidaan.Kovin on mielipiteitä myös niillä jotka ovat eläkeiässä(joita asia koskee) ja jotka ovat työskennelleet tai työskentelevät vanhustyössä,alalla.Eikö heillä saisi olla mielipiteitä?

Jospa poliitikot laskeutuisivat maan pinnalle,ja kysyisivät ihan oikeilta ihmisiltä mitä HE haluavat.On palveluja joita saa isolla rahalla,ja palveluja es.kunnalliset vanhainkodit,joissa yksilöä ei huomioida.Vanhuksilla on omiakin toiveita jotka tosin tuppaavat jäämään sinne jalkoihin ja alimmaiseksi.

Kaikilla ei ole rahaa laittaa Sannan mainitsemiin tuotteisiin.Hoitokodeissa,harvoja Suomessa on uuttakin hyödynetty es.mattoja jotka tunnistavat liikkeen jne.kalusteet,wc:t,keittiöt jne.jne.

On myös jokunen paikkakunta jossa vanhuksille,ikääntyneille on asuntoja joiden läheisyydessä on palveluja.Pitää erotella ensin ne varakkaat ikääntyvät,ja sitten ne 1000 kk alle tai yli ,eläkeläiset.Eli se osa joita on enemmän kuin näitä joilla on vara maksaa yksityisille, monikansallisille konserneille,tai matkustaa ulkomaille osaksi aikaa vuotta,tai kokonaan.Joiden terveys ja sen ylläpitäminen/hoito on varakkuuden avulla helpompaa.

Halveksunta ei auta,ylimielisyydellä ei pitkälle pötkitä.Tässä alla on sitten sitä kokoomuspolitiikkojen ymmärrystä vastaavaa vanhustenhoitoa,johon he ilmeisesti luulevat kaikkien voivan päästä,ja johon he pyrkivät:

http://www.wilhelmiina.fi/koti+wilhelmiinassa/hinn...

Pitkäaikainen palveluasuminen

Kotiryhmissä
4855,00€/hlö/kk
Muistiyksikössä
5360,00€/hlö/kk

Pitkäaikaisen palveluasumisen hintaan sisältyy:

Hoivapalvelut

Ympärivuorokautinen yksilöllinen hoito, huolenpito ja avustaminen (wc, peseytyminen, pukeutuminen, ruokailu, vaatehuolto)
Turvallisuus: hoitaja paikalla 24/7 lakisääteisen hoitajamitoituksen mukaisesti, kotiryhmissä turvarannekkeet
Huoneen siivous ja liinavaatehuolto
Lääkärin määräämät hoitotoimenpiteet: lääkehoito, fysiologiset mittaukset, laboratorionäytteiden otto, haavanhoitotyö, ompeleiden poisto yms.
Lääkehoidon toteutus: lääkkeiden tilaus, jako ja reseptien huolto
Apuvälineiden ja inkontinenssisuojien tarpeen arviointi ja hankinnassa avustaminen
Lääkäripalvelut

Alkutarkastus
Hoitokokoukset sisältäen terveydentilan tarkastuksen ja arvioinnin
Hoitajan pyytämät käynnit ja lääkärin itsensä määräämät kontrollikäynnit
Lääkärin konsultointimahdollisuus osana hoitotyötä
Lääkereseptien uusiminen
Täysihoitoruokailut

Aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen, iltapala
Vuokra

Peruspalvelut

Sähkö
Huoltotyöt
Aulapalvelut
Talon tai osaston vapaa-ajan ohjelma (ei sis. tarvikemaksuja) ja Wilhelmiinan tapahtumat
Kuntosalin, askartelutilan, saunan ja uima-altaan valvottu käyttö
Yhteisten tilojen käyttö, lehdet, TV
Hoitotarvikkeet, inkontinenssisuojat, lääkärinlausunnot ja muut tarvikkeet ja lisäpalvelut veloitetaan erikseen.

Lyhytaikainen hoiva

Täysihoidolla
175,00 €/hlö/vrk
Täysihoidolla ja täydellä avustamisella
260,00 €/hlö/vrk
Täysihoitoon sisältyy aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala sekä talon vapaa-ajanohjelma.

Yhden hengen huoneen lisämaksu
59,00 €/hlö/vrk
Lisäpalvelut veloitetaan erikseen.

Lyhytaikainen hoiva muistiyksikössä

Täysihoidolla ja täydellä avustamisella
275,00 €/hlö/vrk
Täysihoitoon sisältyy aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala sekä talon vapaa-ajanohjelma.

Yhden hengen huoneen lisämaksu
59,00 €/hlö/vrk
Lisäpalvelut veloitetaan erikseen.

Lääkäripalvelut (siltä osin kuin eivät sisälly palvelumaksuun)

Lääkärikäynti 30 min
80,00 €
Soitto lääkärille 20 min
50,00 €
Todistus- ja lausuntopalkkiot
80 € /todistus

Muut palvelut sopimuksen mukaan.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron verollisten palveluiden osalta.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kuten tuolla ylempänä kirjoitan, ihan kylmiltään en ole asiaa lähtenyt kommentoimaan, vaan välillisesti asian parissa työskentelen.

Jos tämän kirjoituksenkin voi jotenkin ylimieliseksi kääntää, niin toivon ainakin, että olisit Ilona alkuperäisen kirjoitukseni lukenut:

"Kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että lakkaamme käsittelemästä vanhuutta sairautena ja kiinnostumme vanhuksistamme ihmisinä, olivatpa he hoivakodissa tai omassa kodissaan. Siitä voi itse kukin aloittaa, vaikka vielä tänään. "

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen
Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kiitos Ilona linkistä! Eikö tämä ollut nimenomaan positiivinen esimerkki uuden tekniikan tuomista mahdollisuuksista vanhuspalveluissa?

Tuula Bondár

Sanna Vauranojan omat vanhemmat ovat tod.näk. vielä niin nuoria, että hoitavat vielä Vauranojan lapsetkin, niin Vauranoja itse saa tehdä politiikkaa ja antaa asiantuntevia ohjeita ja kehotuksia omaishoitajille ja muille läheisille. Iho nousee ihan kananlihalle aina, kun törmää näihin kaikkien asioiden ja alojen asiantuntijoihin, jotka jopa kiireidensä keskeltä ehtivät opastaa ketä ymmärtämätöntä nyt kulloinkin.. Kuka nyt sattuu milloinkin olemaan opastuksen tarpeessa. Yleensä tämä opastuksen tarve ilmenee tiheämmin vaalien lähestyessä. Kohteliaan uteliaasti kysyn arvon asiantuntijalta, DI Vauraojalta, kuinka monta päivää /kk, kuinka monta tuntia/ pv, kuinka monta viikkoa/ vuosi olet itse hoitanut jotain esim. muistisairasta tai muulla tavalla toiminta- ja/ tai kognitiorajoitteista ikääntynyttä läheistä tai vähän vieraampaa ihmistä? Jos et ole vielä muiden kiireittesi takia moista ehtinyt tehdä, niin lämpimästi suosittelen, että ennen ensi kevään vaaleja sen teet. Sinähän ehtisit tehdä vielä vaikka jonkin projektin, jonka lopputulokset voisivat viedä sinut suorastaan äänivyöryllä Suomen parlamenttiin. Ja vielä pieni kommentti tuosta mummottelusta: mummo sanana on aivan ihana, samoin kuin ukki, vaari, äijä, jne. mutta jätettäiskö noiden sanojen käyttö niille ihmisille, joilla on syntymässä (tai muuten elämän kiemuroissa) saatu etuoikeus noiden arvokkaiden tittelien lausumiseen, eli lapsenlapsille ja sukupolvien ketjussa seuraaville niin pitkälti kuin lapsilla lapsia riittää. Tällaisessa kirjoittelussa minusta riittää, jos puhutaan ihmisestä, koska sekin on todella arvokas määre.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Toivottavasti Tuula ehtisitte myös lukea kirjoitukseni. En siinä jaa yhtään ohjetta, sen paremmin kuin kehotustakaan. Vilpitön yritykseni on löytää uusiakin ratkaisuja vanhusten hyvän hoidon takaamiseksi. Kun puhumme hyvästä hoidosta, emme voi kuitenkaan unohtaa välittämisen ja lähimmäisenvastuun merkitystä. Kaikkea ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle. Ikävä siis, että asioiden parannusehdotukset nostavat ihonne kananlihalle. Minun ihoni nousee kananlihalle jokaisesta yksinäisestä, turvattomasta vanhuksesta, mummosta ja papasta.

Muistisairaiden ihmisten kanssa olen ollut paljonkin tekemisissä, mutta omaishoitajana en ole toiminut. Minusta omakohtaisten kokemusten revittely jokaisen poliittisen kysymyksen kohdalla on tarpeetonta. Yksittäistapaukset eivät kerro mitään kokonaistilanteesta.

Ja kyllä, minä olen lapsenlapsi itsekin ja minulla on ollut kaksi mummoa. Valitettavasti heitä ei enää ole. Uskon, että sikäli myös minulla on oikeus puhua mummoista.

Olisi mukava kuulla, millaisia ideoita ja ajatuksia teillä on tämän käsillä olevan yhtälön ratkaisemiseksi.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Tässä on yksi esimerkki siitä, miten älyteknologiaa voidaan käyttää hyödyksi myös vanhustyössä. Tällä teknologialla ei vain ole tarkoitus korvata ihmistä ja ihmisen kohtaamista, vaikka tavoitteena onkin vanhusten hyvinvoinnin lisääminen, säästöjen syntyminen ja jopa lääkehoidon vähentäminen. http://yle.fi/uutiset/kosketusta_tuoksuja_ja_musii...

Uudesta teknologiasta olisi apua myös kirjaamiskäytännöissä. Nykyään hoitajilla menee niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella valtavasti aikaa potilaan tietojen kirjaamiseen tietokoneelle. Tämä on välttämätöntä potilasturvallisuuden takia, koska samaa potilasta hoitavat useat eri hoitajat ja myös siksi, että potilaat itse ovat nykyään valveutuneita ja haluavat usein jälkikäteen tietää, millaista hoitoa ovat esimerkiksi sairaalassa saaneet. Mutta jos kirjaamiseen käytettyä aikaa saataisiin vähennettyä, voisivat hoitajat keskittyä enemmän itse hoitamiseen ja kenties myös potilaat olisivat tällöin tyytyväisempiä.

Toimituksen poiminnat