Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Poikkeusluvalla synnyttämään myös Salossa

Kuluvalla viikolla varmistui muutama sulkemisuhan alla olleen synnytysosaston poikkeuslupa muun muassa Porvooseen. Salon synnytysosastolta pyydettiin lisäselvityksiä erityisesti potilasturvallisuuteen liittyen. 

Keväällä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi uuden Yksi sairaala -strategian, jossa Salon synnytysten kohtalo jäi odottamaan päivystysasetuksen sisältöä. Päivystysasetuksen tultua, Saloon lähdettiin hakemaan poikkeuslupaa synnytysten jatkamiseksi. 

Alueen kunnilla on huoli jatkuvasta erikoissairaanhoidon kustannusnoususta, joten jostain on pakko supistaa. Mikäli lasten ja naisten sairaala Turussa olisi kunnossa, synnytykset voitaisiin keskittää yhteen sairaalaan, sillä uuden päivystysasetuksen myötä päivystystoiminta tehostuu, mutta myös kallistuu merkittävästi. Turussa synnytysosasto toimii kuitenkin ala-arvoisissa olosuhteissa toistuvien kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien kourissa, eikä helpotusta tilanteeseen ole lähiaikoina luvassa. 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi naisten ja lasten T3-sairaalan rakentamissuunnitelman marraskuun lopulla. Sairaalan pitäisi valmistua moottoritien ylle vasta vuonna 2019. T3-sairaalan myötä osakaskunnille luvataan vähintään prosentin vuosittaisia toiminnallisia säästöjä nykytasoon verrattuna. Nuo säästöt luulisi olevan helppo saavuttaa. Tällä hetkellä elinkaarensa päässä olevaa 60-luvulla rakennettua U-sairaalaa korjataan toistuvasti ja tuhlataan miljoonia euroja vuosittain.

Hämmentävää on, että mm. U-sairaalan synnytysosasto remontoitiin alle kaksi vuotta sitten. Nyt on käynyt ilmi, että osastolla on edelleen merkittäviä määriä lman epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat tunnettuja ja monia vielä tuntemattomia terveyshaittoja ennen muuta U-sairaalassa työskenteleville. Mitä osastolla viime remontissa tehtiin, maalattiin seiniä? U-sairaalan muissakin tiloissa, mm. kurkku-, korva- ja nenätautien leikkausosastoilla tehdään toistuvia korjausremontteja. Talo on rakennettu asbestin kulta-aikaan. 

U-sairaalan tiedettiin olevan tiensä päässä, kun vuonna 2013 valmistunutta T2-sairaalaa ryhdyttiin rakentamaan. Miksi kaikkia toimintoja ei siirretty kerralla pois? Miksi muun muassa vastasyntyneet, keskoset tai syöpäsairaat lapset joutuvat odottamaan kaikkein pisimpään?

Henkilöstön sairaspoissaolot, työkyvyn alenema, ennenaikaiset eläköitymiset ja hakeutuminen muualle töihin ovat kalliita laskuja kunnille, mikä realisoituu maksettavaksi nopeastikin tolkuttomien korjauskustannusten ohella. 

Julkisin varoin toimiva työnantaja, erityisesti terveydenhuollossa, on mielestäni suuremman eettisen ja työturvallisuusluupin alla. U-sairaalan henkilökunta työskentelee surkeissa tiloissa. Näille toiminnoille pitää ryhtyä etsimään väistötiloja tai ne on saatava remontilla kuntoon. Salon synnytyksiä ei voida siirtää näihin oloihin keskelle remontteja. Poikkeuslupaa siis tarvitaan myös Varsinais-Suomessa kipeästi!

Varsinais-suomalaisena kannattaa myös huolellisesti pohtia, mihin omat hyväntekeväisyysvaransa ohjaa. Myös täällä sairaalahankkeen kiirehtimiselle olisi suuri tarve. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat