Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Mitäs me tytöt

Sunnuntaina vietetään vuosittaista Naisten Päivää. Päivällä ei kovin kummoisia perinteitä ole Suomessa. Naisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi kuitenkin keskustelua käydään yritysten hallitusten sukupuolikiintiöistä vanhemmuuden kustannusten jakamiseen ja palkkaerojen kaventamiseen, viimeksi Kaisa Hernbergin blogissa.

Asenteet muuttuvat varsin hitaasti. Itse kierrän tällä hetkellä aktiivisesti vaalikentillä ja suuri vastuu perheen arjesta jää aviomiehelleni. Aika moni on päivitellyt tilannetta, miten mieheni oikein jaksaa. Kuinka monelle työssäkäyvälle perheenäidille on osoitettu vastaavaa lämpöä repliikeillä: ”Miten olet nyt jaksanut, kun joudut laittamaan ruokaa.”. ”On sinulla tosi raskasta, kun joudut pesemään pyykkiäkin!” No ei tietenkään kenellekään.

Tällainen kuuluu monen naisten perussettiin: hoitaa oman uran päälle lapset, kaupassakäynti, ruuan laitto, pyykkihuolto, ulkoilu, iltapalat, pesut, nukutukset, imurointi, astianpesukone ja mielellään vielä pieni jumppa iltapuhteeksi.

Sivistysvaltiossa vanhemmuuden kustannukset on aika jakaa molempien vanhempien kesken. Jos Suomella olisi varaa pohjoismaiseen 6+6+6 malliin, vanhempainrahakausi pitenisi nykyisestä 10 kuukaudesta 12:een tai jopa 18:aan. Mallissa edellytetään, että kumpikin vanhemmista pitää yhden 6 kuukauden jakson kolmesta. Ruotsissa isien vanhempainvapaat ovat jo pikemmin sääntö kuin poikkeus.

Hieman yllättäen nimenomaan naiset vastustavat vanhemmuuden kustannusten jakamista tasaisemmin. Kun vanhempainvapaita halutaan osoittaa molemmille vanhemmille, moni on sitä mieltä, että perheiden pitää päättää asioista itse. Totta kai pitää päättää itse, sitä ei ole kukaan muuttamassa. Mutta pitääkö yhteiskunnan taloudellisesti tukea perheiden valinnanvapautta kaikissa tilanteissa, se onkin kokonaan eri kysymys.

Toinen argumentti perheiden valinnanvapauden ohella on se, että naiset nyt vaan tienaavat vähemmän ja siksi miehet eivät voi jäädä kotiin. Hieno kehäpäätelmä, jossa tilanne ei koskaan korjaannu, ellei naisten työura pitene ja ansiotaso sen myötä parane vanhemmuutta jakamalla. Voitaisiinhan vanhempainrahan määrittämiseksi ottaa koko perheen yhteenlasketut tulot, mikäli molemmat käyttävät vanhempainvapaata.

Keskustelu vanhemmuuden kustannusten jakamisesta johtaa helposti kysymykseen, ollaanko siis isiä pakottamassa kotiin. Ei, ei olla pakottamassa, sillä eikö pääosalle isistä isyys ole vapaaehtoinen tehtävä, johon liittyy tiettyjä velvoitteita? Kysymys on yksinkertaistetusti siitä, mitä yhteiskunta tukee rahallisesti ja mitä se ei tue. Miksi yhteiskunnan pitäisi ensin korkeasti kouluttaa tasapuolisesti naiset ja miehet ja sen jälkeen rahallisesti tukea mallia, joka estää naisten ura- ja palkkakehitystä ja jättää tehdyt investoinnit hyödyntämättä?

Naisten asema ei oikene etenkään hallituskiintiöillä, sillä siinä asiaa lähdetään korjaamaan väärästä päästä. Sen sijaan naisten urakehitystä voidaan edistää vanhemmuuden kustannusten jakamisen ohella virkojen tasa-arvoisella täytöllä. Jos esimerkiksi lääkäriksi valmistuneista 60% on naisia, miksi virkoja täytettäessä vain 10% on naisia. Julkisen sektorin on oltava tässä esimerkkinä ennen kuin ryhdytään säätelemään yksityisten yritysten hallituspohjaa.

Jotta Suomi kehittyy suuntaan, jossa molempien sukupuolten osaaminen kyetään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla, on siis aivan ensin vaikutettava asenteisiin ja lähdettävä tyvestä liikkeelle. Hallituskiintiöiden sijaan on kiinnitettävä huomiota virkojen tasa-arvoiseen täyttöön. Vanhemmuuden kustannukset on kyettävä jakamaan molempien vanhempien kesken heti alkavalla hallituskaudella. Perheillä pitää olla jatkossakin valinnanvaraa, mutta yhteiskunta voi osallistua taloudellisesti vain tasapuolisiin ratkaisuihin. Suomi sääntelee itsensä muutenkin hengiltä, mitä jos annetaan yritysten ihan itse valita omat hallituksensa. 

Niin, mitäs me tytöt tästä ollaan mieltä? Jatketaanko vanhaan malliin vai astutaanko sen paljon puhutun "lasikaton" läpi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuo 6+6+6 malli tuli siitä, että Juhana Vartiaisen mielestä työvoiman tarjontaa tulee lisätä, ja vanhemmuusvapaat antavat liikaa vapaata työelämästä työikäisille. Ajateltiin, että jos vanhemmanvapaat jaetaan tasaisemmin miehille, niin miehet eivät kuitenkaan käytä omaa osuuttaan, ja näin saadaan vanhempainvapaita lyhennettyä kuudella kuukaudella. Työvoiman tarjonta lisääntyisi näin nopeasti.

Äänestä vain Juhana Vartiaista tai hänen puoluettaan Kokoomusta, niin vuoden päästä meillä on luultavasti jo 6+6+6 malli käytössä, eli 6+6+mies jättää käyttämättä.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Mikko, kyllä mielelläni äänestän Juhanan uutta puoluetta eli Kokoomusta, mutta uskon kyllä omaan työhöni siinä määrin, että äänestän itseäni. Juhana Vartiainen oli suuri iloinen yllätys ja lisä joukkueeseemme!

Silti tuo 6+6=12 on kaksi kuukautta enemmän kuin Suomen nykyinen 10 kuukautta. Sinänsä siis kaikki mallissa voittavat, vaikka alkuun ei kaikki miehet tuohon tarjottuun 6 kuukauteen tartukaan. Ennustan, että muutaman vuoden kuluttua 30% ja viiden vuoden kuluttua jo selkeä enemmistö miehistä käyttäisi 6 kuukauden isyysvapaan. Ja edelleen kaikki voittaisivat, sillä lasta ei tarvitsisi viedä alle 1,5 vuotiaana hoitoon. Pienimpien kävelemään oppimattomien lasten hoito on luonnollisesti kaikkein kalleinta ja pienimmille lapsille kotihoito on luonnollisesti kaikkein parasta.

Itse tasa-arvoisesta aviomiehestä erittäin kiitollisena aviovaimona tuntuu ihan kummalta, että mies ei voisi yhtähyvin hoitaa lapsia 6 kuukautta tai jäädä esimerkiksi kipeän lapsen kanssa kotiin. Kummalla on sinä päivänä tärkeämpi tapaaminen töissä, se lähtee aamulla töihin. Ja päivän aikanakin voi vuoroa vaihtaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neuvostoliitossa naistenpäivä oli kunniassaan. Ihan vapaapäivä.

Kyllä Venäjällä naisilla menee hyvin. Nosturinkuljettajaksi pääsee nainen kuin mieskin.

Kari Savinen

Noiden teoreettikkojen ajatukset työvoiman lisäämisestä eivät sovi yhteen työmarkkinoilla vallitsevan kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Mihin sitä työvoimaa pitäisi tarjota lisää, kun pian miljoonaa ihmistä on jo vailla työtä.

Varsinkin miesten kohdalla tilanne on sellainen, että mikäli se työpaikka on olemassa, siitä on pidettävä kaikin mahdollisin keinoin kiinni, eikä ole varaa olla lomilla kuukausikaupalla, kun sitä työpaikkaa ei ehkä enää ole loman jälkeen.

Laki kylläkin kieltää irtisanomiset isyysloman aikana, mutta tilanne on käytännössä hiukan toinen.
Tietenkin voihan sieltä isyyslomilta palat asuoraan kortistoon ja päivärahoille.

Kari Savinen

Tarkennus määrään = puoli miljoonaa

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Edellinen on lähempänä todellisuutta; määrä on nykyisin noin 800 000 työikäistä työtöntä päivittäin (joka päivä).

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Tasa-arvo voidaan saavuttaa vain tasa-arvolla lain edessä. On täysin järjetöntä asettaa ihmisiä erilaiseen lailliseen asemaan vain sukupuolielintensä perusteella.

Minulle on viime aikoina tullut yllättävän puskista, kuinka kovasti kokoomuksen naiset ajavat sosialismia toiselle sukupuolelle. Luulin puolueen ainakin periaatteessa olevan yksilön eikä viiteryhmien ja ns. luokkataistelun asialla.

Kari Savinen

Oikein kun näitä tasa-arvo ym. asioita ja niiden perässsä juoksijoita seuraa, alkaa pikkuhiljaa naurattamaan koko juttu.

Ei tämän maan pärjääminen taloudellisesti tai muutenkaan ole mistään tasa-arvosta, naiskiintiöstä, sukupuolineutraalista ym. sivuseikoista kiinni, nämä asiat vaikuttavan olevan sitä lillukanvarsiin kompastelua.

Kaikki kunnia naistenpäivälle, mutta olisiko jo aika keskittyä talouteen ja siihen kuinka selviämme tulevaisuudessa !

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ulkomaalainen työvoima on kaiken avain. Suomalaisen miehen sperma (siittiöt) on laiskistunut kun miehistä on tullut feministejä. Suosikaamme siis työvoimaperusteista maahanmuuttoa kuten feministi, SDPn puoluejohtajakin, jotta maamme pelastuisi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tämä malli on kokoomuslaisten lähtökohdista,ei ihmisten.Tällä haetaan taas hyvän ammatin,ja palkan saavien nuorten kokoomuslaisten ynm.komppaaja puolueiden perheiden etua.Pitää käsittää,ettei kokoomuslaisille ole olemassakaan alle 2000 euroa tienaavia ihmisiä.
Heikomman aineksen olemassaolo,on sellainen harmittava,hidastava este,näiden kiipijöiden uudistuksissa.
Reissuhommia tekevät miehet eivät voi jäädä töistään pois.Osa-aika ,pätkätöitä,nollasopimuksilla,kahta-kolmea duunia tekevät jne.eivät ole näille todellisuutta.Katainen kuvitteli,vartiaisen ynm.tapaan,että työpaikat lisääntyvät,kun laitetaan kotiäidit kilpailemaan 700 000 työttömän kanssa.

Ruotsissa ja muissa pohjoismaissa on aivan erilainen systeemi,suomessa on muuten pohjoismaiden alin lapsilisä.Norjassa maksetaan kylmälisääkin.Näissä sivistysvaltioissa ei tosin tarvitse mennä sossun luukulle kerjäämään,asiat voi hoitaa netin kautta,ilman sossujen puuttumista,ihmisten yksityisasioihin.Tukiasiat jne.

Pitää muistaa,että nämä eivät elä ihmisten todellisuudessa,kuten osoitti jo suomen kansan arvio stubista.Muuten hupaisaa on se,että juuri rouvakerholaiset ovat ajaneet suomen perheiden elämän varhaisine puuttumisineen,ja lainmukaisten tukien alasajoineen,ahdinkoon.Naiset ovat piruja toisilleen,varsinkin ne,jotka ovat päässeet vallan makuun.

Kari Savinen

Ilona, sanoit enemmän kuin nappiin !

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Naisten työt on miehille tosi raskaita, ja päin vastoin, naiset ei yleensä jaksa miesten töitä. Siis oikeita miesten töitä, missä tarvitaan lihaksia, sisua ja fyysistä kestävyyttä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"töitä, missä tarvitaan lihaksia, sisua ja fyysistä kestävyyttä."

Mitähän töitä nämä mahtaisivat Nyky-Suomessa olla?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, miesten työt on Nyky-Suomessa vähissä. Mutta se ei muuta biologiaa: Naisten työt ei välttämättä ole miehille helppoja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Et sitten vastannut kysymykseeni.

No, yritäpä tätä:

"Naisten työt ei välttämättä ole miehille helppoja."

Mitähän ne "naisten työt" Nyky-Suomessa olisivat?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #16

Kotityöt ja lastenhoito ovat perinteisä naistentöitä. Näin biologian mukaan, vaikka nykyään myös miehet, kuten minä, tekevät paljon naisten töitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #17

"Kotityöt ja lastenhoito ovat perinteisä naistentöitä. Näin biologian mukaan"

Voisitko vähän selittää, miten esimerkiksi imurointi tai tiskaaminen liittyy biologiaan?

Tai ylipäätään "perinteinen" biologiaan?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #18

Naisen biologia on sopeutunut hoitamaan lapsia ja tekemään sellaisia töitä, mitä pystyy tekemään yhdessä lasten kanssa. Tästä syystä naisilla on ilmiömäinen kyky tehdää montaa asiaa yhtä aikaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #19

"Naisen biologia on sopeutunut hoitamaan lapsia ja tekemään sellaisia töitä, mitä pystyy tekemään yhdessä lasten kanssa."

Naisen bioloia sopeutunut imurointiin? Miten sitä tehdään lasten kanssa yhdessä?

" naisilla on ilmiömäinen kyky tehdää montaa asiaa yhtä aikaa."

Mies ei siis pysty, niin kuin Yhdysvalloissa sanotaan, kusemaan ja viheltämään samanaikaisesti?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Aikanaan 1990-luvulla pääsin hoitamaan poikaani vanhempainvapaalla puolen vuoden ajan, nelikuukautisesta alkaen, silloisen vaimoni palattua työekämään. Isänä se aika oli niin ikimuistoinen kokemus, että sitä en vaihtaisi pois ja siksi sitä pystyn suosittelemaan kaikille muillekin!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Oikeastaan hupaisa huomio on sekin,että näin femakkojen aikana,ei tasa-arvoa huutaville naisille tule edes mielenviereen se,että miehille,isille ei ole edes virallista LIPUTUSPÄIVÄÄ.Isiä voi arvostaa liputtamalla,mutta se ei ole virallinen liputuspäivä,kuten on äitienpäivä.

Ovatko isät siis hyvä olla olemassa,se välttämätön paha,vai mistä kiikastaa?

Olisiko isien oikeuksillakin jotain merkitystä?Tässä maassa kun on paljon isiä,joilla ei ole oikeutta edes tavata lapsiaan.Vieraannuttaminen omista lapsistaan kun on nykysuomessa arkipäivää.

Ei toki tarvitse kuin tutustua vallitsevaan käytäntöön suomessa,ja siihen keiden käsissä ovat ne oikeudet,ja niiden jakaminen.Kyllä ne miehet kelpaavat feministien kasseja kantamaan,ja heittämään takin vesilätäkköön,kun korkokengillä tissutellaan,mutta entäpä ne isän oikeudet?

Vakiintuneet liputuspäivät ovat päiviä, joista ei säädetä laissa tai asetuksessa, mutta joina liputtamista suositellaan.Isänpäivä on siis tällaisen kategorian alla,olisiko jotakin tekemistä femakkojen ja tasa-arvoa huutavien naissäätäjien kanssa,ettei tästäkään epäkohdasta ulinaa kuulu?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"vanhempainrahakausi pitenisi nykyisestä 10 kuukaudesta 12:een"
Se pitenee heti jos vanhemmat itse ottavat lainaa kun valtio on kitsas.

Toimituksen poiminnat