Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Luovutaan eläkeiästä

Eläkeikää nostettiin hiljattain 65 vuoteen. Päätös saatiin aikaan liian myöhään, koska SDP oli vastoin kaikkea asiasta tarjottua faktaa ja tutkimustietoa hirttäytynyt kestämättömään vaalilupaukseen, ettei eläkeikää nostettaisi. Vetkuttelusta johtuen todellinen tarve talous huomioon ottaen olisi jo 65:n ja 70 ikävuoden välillä.

Vierailin menneellä viikolla Meyer Turun telakalla, jossa myös sivuttiin eläkeikää. Keskusteluissa nousi esiin, että vaativissa oloissa ulkona kylmässä työskentelevälle työntekijälle 65-vuottakin on paljon. Toisaalta, on töitä, joissa työkykyä riittäisi lähemmäs seitsemääkymmentä ikävuotta.

Mitä, jos luopuisimmekin eläkeiästä ja siirtyisimme työvuosien laskemiseen. Täyden eläkkeen edellytyksenä olisi 40 vuotta työtä. Mikäli työt aloittaa 18-vuotiaana ja painaa hommia keskeytyksettä, eläkeikä koittaisi jo 58-vuotiaana. Jos taas opinnot venyvät ja työt aloitellaan siinä  kolmenkympin kieppeillä, eläkkeelle jäätäisiin 70-vuotiaana.

Lisävuosista voitaisiin palkita kuten nytkin ja vuosien jäädessä alle 40:een, eläke olisi ns. perustulo, mutta ei perustuisi omiin ansioihin. Äitiys- ja vanhempainvapaa olisi työssäoloaikaa, mutta sen sijaan hoitovapaata ei työvuosiin laskettaisi. Vuorotteluvapaata ei myöskään huomioitaisi työvuosiin, mutta vuorotteluvapaata saisi käyttää jatkossakin. Sairaseläkkeet voisivat jatkua nykyisen kaltaisena. Mikäli suorittaisi toisen tutkinnon aikuisena, täysipäiväinen opiskelu ei olisi työvuosiin laskettavaa, mutta tietyn viikkotuntimäärän ylittävä osa-aikainen työ laskettaisiin eläkkeeseen.

Miten mallissa huomioidaan mahdolliset työttömyysjaksot? Miten yksityistä eläkevakuutusta voitaisiin hyödyntää? Mallissa on vielä paljon kehitettävää, mutta 40 vuoden selkeä työtavoite motivoisi nuoria työmarkkinoille, keski-ikäistyviä pysymään siellä ja nykyistä eläkeikää lähestyviä tekemään jotain muita töitä, jos omalla alalla ei työtä enää olisi tarjolla. Malli kannustaisi yrittäjämäiseen urakka-asenteeseen. Aikaa ei kulutettaisi eläkeikää odotellessa, vaan tehtäisiin työvuodet urakalla pois eläkkeen alta. 

Olisi mielenkiintoista kuulla jatkokehitysehdotuksia mallille. Jos tekee mieli vain ampua malli alas ilman kunnon perusteluita, voit tyytyä tekemään sen omalla seinälläsi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miesten pitäisi kyllä päästä eläkkeelle naisia nuorempina - miehet tekevät enemmän töitä, raskaampia töitä, ja kuolevat nuorempina.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Tässä mallissa he todennäköisesti pääsevätkin, sillä pääosin naiset hoitavat lapsia kotona.

Tuohon "enemmän töitä" en kyllä osaa yhtyä. On miehiä ja naisia, jotka tekevät paljon töitä ja toisaalta miehiä ja naisia, jotka eivät tee niin paljon töitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tilastojen mukaan miehet tekevät selvästi pitempää päivää töissä.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #3

Tämä on aivan mahdollista. Useimmissa perheissä äidit kiirehtivät kello 16 hakemaan lapset hoidosta.

Työnteon määrää ei tietointensiivisillä aloilla enää mitata tunneissa, vaan pikemmin aikaansaannoksina. Työpaikalla vietetyt tunnit eivät siis ole tae enemmästä työn tekemisestä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #4

Käsittääkseni tilastollisesti parisuhteessa elävistä miehet tekevät säännöllisesti, ellen väärin muista - joka on siis mahdollisa, jopa 8,5 tuntia viikossa enemmän yhteenlaskettua ansio- sekä kotityötä kuin vastaavasti parisuhteessa elävät naiset. Yksinelävät miehet puolestaan tekevät muutaman tunnin viikossa vähemmän kuin naiset.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #4

Valtaosa työllisistä naisista on töissä julkisella sektorilla. Lyhyempi viikkotyöaika ja pidemmät lomat tekevät wen,että naisten työaika on n 20 ĺyhyempi

Jouko Silvennoinen

Nostetaan kerralla sataan vuoteen, menetetään toinenkin sukupolvi ja otetaan vaikkapa puolimiljoonaa työperäistä maahanmuuttajaa tekemään loputkin työt niin hyvä tulee, saadaan rauhassa jakaa eläkerahastot suurkapitalistien mustaan kyltymättömään aukkoon.

Kari Savinen

Kokoomuksessa on yritetty ajaa sellaista perhepolitiikkaa, että äidit ajettaisiin lain voimalla mahdollisimman nopeasti takaisin työhön äitiyslomalta. Kansahan on ehkä tyhmää, mutta tähän mennessä se on kuitenkin osannut itse päättää siitä, kuinka järjestävät lastensa hoidon.

Ihmetyttää vielä se, että mihin töihin niitä äitejä pitäisi patistaa, kun töitä ei ole.
Työpaikoilla kisa töistä on sen verran kovaa, että esim. isän on todella vaikea olla 6 kuukautta kotona.

Nämä "säästöt" joita kokoomusjohtoinen hallitus teki, mm pihistämällä lapsilisistä, joilla oli enempi vaikutusta moraalisesti lapsiperheissä niin, että äänestäjiä katosi sekä kokkareilta että SDP:ltä.

Suomen EU-jäsenmaksuista ei kuitenkaan voida tinkiä, eikä siitä edes puhuta. Vuosittaiset jäsenmaksut + muiden maiden tukimaksut ovat pitkälti toista miljardia, miettikää sitä

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kari, nyt emme keskustele perhepolitiikasta vaan työ- ja eläkeasioista. Otathan kantaa käsillä olevaan aiheeseen, kiitos.

Luuletko muuten, että kisaa on vain miehillä: "Työpaikoilla kisa töistä on sen verran kovaa, että esim. isän on todella vaikea olla 6 kuukautta kotona."
Vai eivätkö sinun mallissasi naiset ole töissä tai johtotehtävissä? Miksi nainen voi olla vuosia pois?

Kari Savinen

Tuo sinun ehdottamasi eläke, jota ei sidottaisi ikään ollenkaan, ei ehkä ole toteuttamiskelpoinen siitä syystä, että yksinkertaisesti ihmisen biologinen aika tulee vastaan.
65 vuoden ikä on kyllä maksimi eläkeelle siirtymiseen, siinä ei auta se, että vaikka olisit päässyt vähemmällä nuoruudessasi ja sinulta nyt vaadittaisiin sitä "täyttä" työpanosta esim. 40 vuotta.

Olen itse tehnyt jo enemmän aikaa työtä, kuin mitä sinulla on ikää, ja suurimman osan siitä olen toiminut yrittäjänä. Kokemuksesta tiedän että, mikäli jaksan vielä 5 vuotta, olen varmasti tehnyt täyden palveluksen yhteiskunnan hyväksi. Useiden henkilöiden kanssa on ollut keskustelua siitä, että monet eivät edes jaksa tuohon 65 ikään saakka.

Suomessa on tällä hetkellä hyvin toimiva eläkejärjestelmä, joka antaa "luvan" tehdä työtä vaikka 70 :ksi mikäli haluat ja jaksat. Tätä mallia on turha lähteä ajamaan tähän suuntaan, mitä ehdotit.

Perhepolitiikasta sen verran, että luonnollinen järjestys on se, että naisten tehtäväksi on Luoja asettanut lasten synnyttämisen ja suurelta osin hoitaminenkin on langennut heidän tehtäväkseen. Tätä mallia yhteiskunnnan tulisi tukea, eikä tehdä lisäesteitä perheiden hyvinvointiin.

Maailmassa on muitakin tärkeitä asioita kuin rahan perässä juokseminen

Antti Siljamäki

Ajatus ei ole huono. Kiinnitin kuitenkin huomiota kohtaan
"Jos taas opinnot venyvät ja työt aloitellaan siinä kolmenkympin kieppeillä, eläkkeelle jäätäisiin 70-vuotiaana".
Itse näkisin että jo nykymallissa, mutta etenkin ehdottamassasi mallissa siirryttäisiin enemmän ja enemmän työn ohessa kouluttautumiseen. Saisimme parempia esimies/johtotason osaajia, kun opiskelijoilla olisi työkokemusta, eikä myöskään tarvitsisi murehtia opintojen venymisestä.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kiitos vahvasti asiaan liittyvästä kommentistasi!

Limittäinen työ ja opiskelu olisi todella hyödyksi kaikille osapuolille. Kannatan työelämän joustavoittamista siihen suuntaan, että asioita voidaa tehdä joustavasti yhtäaikaa. Tässä työvuosiksi laskettaisiin tietyn rajan ylittävät osa-aikatyöt, joita moni pienen lapsen vanhempi opiskelijoiden ohella mielellään tekee.

Antti Siljamäki

Osa-aikatyö on toki yksi iso osa, mutta itse perään enemmänkin joustavaa opiskelua työn ohella. Siinä ollaan avoimien opintojen suhteen jo hyvällä alulla ja uralla, mutta miten se kääntyisi ensisijaiseksi opiskelumuodoksi? Tällä hetkellä koulutetaan valtion varoin, opintotuella höystettynä hirveä määrä ihmisiä kortistoon. Eikä ihme, jos opiskelijalla ei ole työpaikkaa valmiina, tai päivänkään työkokemusta cv:n tueksi. Kustannustehokkain ja kaikkia hyödyttävä ratkaisu olisi, kun saataisiin työssä jo olevat, johtotehtäviin tms. soveltuvat ihmiset lukemaan työnohessa. Se edellyttäisi kuitenkin koulutuksen maksuttomuutta myös avoimiin opintoihin.

Pekka Heliste

Ongelma on, että hyvi harva tekee 40 vuoden työuran, nykyään se on keskimäärin 35 tietämillä.Tämä johtuu työttömyysjaksoista ja erityiseti siitä, että 5-15 vuotta vietetään kortistossa työuran lopulla

Jotta 40 vuoden työurat olisivat mahdollisia niin silloin meillä pitäsi olla n 35000 työpaikkaa enemmän

Taitaa olla yliopistojen taso laskenut kun ne tuottavat diplareita, jotka eivät selviä yksinkertaisista logistikkaongelmien matemaattisesta mallintamisesta

Ja jos työura jää 39,9 vuoteen niin saa vain kansaneläkkeen , taitaa olla Arkadian mäellä tyhjiä tuoleja , kun suurelle osalle eläköityvistä selviää, että eläke olikin aprillia

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

"Jotta 40 vuoden työurat olisivat mahdollisia niin silloin meillä pitäsi olla n 35000 työpaikkaa enemmän"

Tämä lähtee Suomelle tyypillisestä ajattelutavasta yksi työpaikka koko elämän. Työtä meillä kyllä olisi ja jos ehdottamani malli kotitalousvähennysten laajentamisesta menisi läpi, nämä iäkkäämmät työntekijät voisivat tarjota esimerkiksi puutarha-, lastenhoito-, kodinhoito-, auton korjaus- jne. palveluita oman yrityksen puitteissa. Miksi se 40 vuoden uran loppupää pitäisi välttämättä tehdä samaa hommaa?

Oliko tässä myös jotain logistisia kysymyksiä, joita en edes itse huomannut kirjoittavani?

Odottelen innolla varsinaisia kehitysehdotuksia malliini.

Pekka Heliste

Ei työpaikkojen määrä ole sama kuin palvelu samassa työsuhteessa 40-vuotta. Työpaikkojen tuhoutuu ja syntyy.

Kyllä olet saanut diplaritutkintosi suhteilla.

Samaa logiikan tasoa edustaa ehdotuksesi,että 65-vuotiaana siirrytään raskaisiin ruumiillisen töihin

Pekka Heliste

Työelämän dynamiikka on pitkälti samanlaista kuin materiaalin kierto varastossa

Esim työttömien määrä riippuu kuinka paljon varastoon tulee tavaraa eli työttömiä, kuinka pitkään työttömyys kestää ja kuinka paljon poistuu varastosta

Ja erilaisilla työttömillä on erilainen kierto etc

Niinpä jos halutaan työuraksi 40 vuotta niin silloin työpaikkoja pitää olla tietty määrä. Siihen vaikuttavat poissaolojaksojen määrä ja pituus ja toisaalta ihmisen elämänaikaiset mahdollisuudet osallistua työelämään

Eli esityksesi on pelkkä heitto ilman mitään perusteluita, siis kevyttä tavaraa.

Soininvaara oli oikeassa, Kokoomuksella on huonoimmat kansanedustajat, kukaan viisas ja pätevä kokoomuslainen ei lähde politiikkaan

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Virkalääkäri ei muuten edes saa jatkaa 68.ikävuoden jälkeen.

Pekka Heliste

Saa, ei lääkärinoikeuksia peruta iän perusteella.Työnanatajalla on vain oikeus lopettaa työsuhde 68-vuotiaana

Lääkäri voi jatkaa yrittäjänä tai toisen palveluksessa

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä, mutta virkalääkärinä ei voi enää toimia, ja jatkaa de facto virkansa hoitamista esim. reppulääkärinä.

Miks muuten pressa saa olla yli 68-vuotias?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #11

Miksi täytyisi jatkaa virkalääkärinä. Voi tosiaan täydentää työvuosia yksityisellä tmv.?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Tai mitä jos tehtäisiin eläkemaksujen maksamisesta vapaaehtoista, ja jokainen saisi halutessaan itse päättää, kuinka vanhaksi tekee töitä? Suunnitelmatalouden keinot riittävät tässäkin asiassa vain kohtalaiseen lopputulokseen, johon kukaan ei ole täysin tyytyväinen.

Pekka Pylkkönen

Jos työt ovat jo muuttuneet suuntaan jossa aikaansaannokset, eivät tunnit, ovat se merkittävä tekijä niin eikö vuosirajakin ole hiukan vääristynyt?

Mikä olisi malli jossa eläke ansaittaisiinkin aikaansaannoksilla? Hyvä insinööri on helposti 500x paremmin tuottava kuin huono kollegansa samalla koulutuksella.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tehkööt harmaahapset töitä vaikka satavuotiaaksi, jos työntekijä haluaa jatkaa työelämässä nykyisen virallisen eläkeiän jälkeen, ja työnantaja on työn satoon tyytyväinen. Eläkekertymänsäkin voisi halutessaan testamentata vaikka lapsilleen tai Kodittomat kissat ry:lle.

Vanhetessa iän tuomat rajoitteet ovatkin niin kovin yksilöllisiä.

Toimituksen poiminnat