Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Hys, täällä ei puhuta politiikkaa!

Johtuneeko vaalirahakohuista vai pidemmästä historiastamme, että meistä suomalaisista on tullut kovin hygieenisiä politiikan suhteen. Kouluissa, julkisissa laitoksissa, työpaikoilla, harrastuksissa ja yhdistyksissä ei oikein sovi puhua politiikkaa. Monen kahvipöydän tai kahvikerhon kirjoittamaton sääntö on, että politiikasta tai uskonnosta emme puhu. 

Mitä ihmettä? Niin kunta- kuin valtakunnan politiikassa päätetään jokaisen meidän arjesta. Miksi arkeemme liittyvistä päätöksistä ei saisi puhua kuin hiljaa pimeässä peiton alla? 

Poliittista keskustelukulttuuria pitäisi kehittää jo kouluvuosina. Ei tietysti manipuloiden vaan keskustelutaitoja kehittäen. Suomalainen on joko samaa- tai erimieltä, mutta harvoin haluaa perustella omaa kantaansa tai kuulla uusia näkökulmia. 

Työpaikoilla vasta pitäisikin puhua politiikkaa. Siitä on tehty hyve, että on niin sitoutumaton, ettei ainakaan ole mistään mitään mieltä, ainakaan julkisesti. Vaikka poliittiset virkanimitykset näyttävät monesti huonoilta, kyllä jokaisella saa – ja pitää oma näkemys asioista olla. Ei pelkästään nimityksissä vaan kahvipöydissä pitäisi enemmän keskustella eri näkökulmista yhteiskunnan asioita. 

Yritykset kokevat, että heidän ääntään ei kuluneella hallituskaudella, jos ennenkään, ole juuri kuultu. Palaute on aivan aiheellinen. Mutta kun yrityksiin ottaa poliittisessa mielessä yhteyttä, moni sanoo, ettei halua leimautua mihinkään puolueeseen. Miten yrittäjien asioita sitten hoidetaan, jos ei politiikan kanssa haluta olla tekemisissä?

Yliopistossa ja korkeakouluissa politiikan vasta pitäisikin näkyä! Turun yliopiston ylioppilaskunta järjesti mainion infotilaisuuden ehdokkaille ja ensi viikolla on messut luvassa. Opiskelijoilla on koululaisia huomattavasti paremmat valmiudet yhteiskunnalliseen keskusteluun ja siinä vaiheessa yhteiskunnallista aktiivisuutta pitää juuri ruokkia, ei sammuttaa. 

TV-tentit ovat sytyttäneet yhteisöpalvelu Twitterin ja Facebookin. Nyt rohkeasti lisää politiikkaa muuallekin, kahvipöytiin ja kentän laidalle. Politiikassa päätetään jokaisen meidän arkeen vaikuttavista asioista! Siksi siitä saa – ja pitää puhua. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kari Savinen

Kysyin taannoin teidän puolueeen ulkomaankauppaministeriltä Toivakalta, mihin "uusille markkinoille" me vientiyritykset voimme nyt suunnata, kun Venäjän vienti tyssäsi pakotteiden takia. Hänen avustajansa vastasi että hallitus ei voi antaa sellaiseen asiaan neuvoa, vaikka hän itse TV:ssä kehoitti yrittäjiä etsimään uusia markkinoita ?

Tilanne mihin jouduttiin, johtui yksinomaan hallituksen, kokoomuksen johdolla, ajamasta linjasta, jossa otettiin pakotteet käyttöön Venäjän osalla.

Nyt itse ihmettelet sitä että yrittäjät eivät halua olla politiikan kanssa missään tekemisissä ? Minulle on aivan sama onko kyseessä politiikka , kunhan yritys saa kauppaa aikaan ja jos sitä voisi joku taho auttaa, vaikka vain moraalisesti.

Kokoomuksen tekemä politiikka on kyllä ollut sen kaltaista, että en ihmettele ettei kukaan yrittäjä haluaisikaan olla missään tekemisissä ko. puolueen kanssa.

Puolue on ajanut maan asiat sellaiseen tilaan, että vaaditaan suoranainen ihme mikäli tilanne tästä oikenee.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ymmärrän hyvin tilanteen ja kyllä hallituksen puolueideen kanssa pitäisi tulla sanomaan mitä tehdä, mutta vastauksen kieltäminen on kyllä niin tyhmintä toimintaa.

Minä itse ajattelen ensimmäiseksi, että kuka sen kiellon on sanonut ja voisi esittää muille puolueiden tiedottajille, että näin on kielletty kysellä ja sopisi saada apua.

Minä kyllä ymmärrän pirullisen vaikeuden. Minä ideakaappauksen kokeneena ymmärrän sen tuskan, kun tämä järjestö ratsasteli isolla rahalla tarjoten ideaani ilmaiseksi ihmisille ja siksi yritykseni tulot loppuivat kuin seinään eikä mikään auttanut ja järjestöä haastatellut lehti oli hehkuttanut heitä hienoksi kunnes parin vuoden kuluttua rahat loppuivat ja lopettivat koko palvelun toiminnan, minä lopetin jo aiemmin kun ymmärsin ettei isompaansa vastaan pysty taistelemaan eikä edes oikeudenkäynneillä.

Itse toivon, että yrittäjyys täällä olisi suuressa arvossa ja työllistäisi pidempään eikä sorru mihinkään korruptioon tai tukiaisiin ja ketkä oikeasti auttavat vaikeuksissa olevia yrittäjiä saamaan oikeuksiaan. Vasta silloin voin luottaa mutta luottamus minulla on nolla nykymenoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen kysynyt vaalitilaisuuksissa, mikä on se "korjausliike" tai "hyvinvointiyhteiskunnan" palauttamisen tapa, jolla Suomi "saatetaan nousuun". Toki vastaus vaatisi tilaa, mutta sitä ei vain ole esitetty edes vaalipömpeleiden liepeillä.

Erityisen vaikeaa on vastauksen antaminen ollut hallistusvastuuta 4-8 vuotta kantaneiden taholta, vaikka juuri nyt - kuten blogisti kirjoitti - pitäisi puhua sitä politiikkaa. Mitä tehtäisiin toisin kuin 20-vuotisen EU-jäsenyyden ja 13-vuotisen eurojäsenyyden menneinä vuosina?

Arvioitaisiinko lainkaan euroaluetta tai EU:n tiivistämisen (liittovaltiorakenne) ideaa, vai onko kyse vain Suomen sisäisistä rakenteista, Venäjä-pakotteista tai elinkeinoelämän monipuolistamisesta Ruotsin tapaan?

Kissat vain pöydälle - kyllä me sen kestämme! :D

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se siinä vaaleissa on ongelmana, että pitää ymmärtää ensin:

- Suomen kansalaiset antavat eduskunnalle oikeuden päättää meidän asioissa
- Eduskunta ei saa päättää suomalaisten epäedullisia ratkaisuja kuten se on tehnyt viime vuosina.

Jne.

Mutta perusasia on se, että eduskunta tekee aina oman kansansa eduksi eikä tee haittaa.

Kari Savinen

Näin on Topi. Olen pohtinut juuri samoja kysymyksiä, nyt tosiaan tuntuu siltä, että hallitus on tehnyt ainoastaan suomalaisille epäedullisia ratkaisuja. Näistä Brysselin myötäilijöistä ei ole apuja suomalaisille, vaan enemmänkin haittaa.

Mikäli äänestetään näitä samoja puolueita jotka ovat asiat sotkeneet, ei mikään muutu. Nyt on tultava uusien päättäjien kehiin.

Toimituksen poiminnat