Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Työnteosta kesällä

Tänään maanantaina on koulujen kesäloman ensimmäinen päivä. Hallitus saatiin viime viikolla muodostettua ja tavoitteena on turvata työn ja yrittämisen mahdollisuudet Suomessa. Hallitusohjelmaan sisältyy muun muassa monia koulutukseen vaikuttavia linjauksia. 

Ne päättäjät, joilla on alle 10-vuotiaita lapsia, tuntee koulujen lomien ja työnteon yhdistämisen vaikeuden. Tänä kesänä koulusta kertyy lomaa hieman yli 11 viikkoa. Suomessa normaali lomakertymä on kuitenkin 2,5 päivää kuukaudessa, josta talviloma kuluttaa yleensä yhden viikon. Kesälle lomaa jää parhaimmillaankin 4 viikkoa. 

Jos lapsi sattuu elämään kahden aikuisen perheessä, joilla kummallakin sattuu olemaan yksityisen työnantajan tarjoama työ, heidän yhteenlaskettu loma-aikansa on 8 viikkoa. Osaisiko joku kertoa, mitä alakouluikäisen lapsen olisi tarkoitus tehdä nuo reilut 3 viikkoa, jota aikuisten yhteenlasketusta, mutta eri aikaan pidetystä lomasta jää yli. Laittaako ekaluokkalainen esimerkiksi itse ruokaa päivisin? Entä, onko lapsen kehitykselle paras ratkaisu olla yksin 8-9 tuntia päivässä?

Koulujen loma-aikoja on ehdotettu Suomessa siirrettäväksi eurooppalaisempaan suuntaan. Koulun aloitus 18.8. on oikea suuntaus, mutta hämmentävää kyllä, koulu ei päättynyt 5.6. tai 12.6. vaan jo toukokuussa. 

Mikäli tavoitteena on työnteon lisääminen Suomessa ja samalla turvallinen kasvuympäristö lapsille, pitäisi puhua myös koulujen kesäloman pituudesta. Miksi kesäloma ei voisi alkaa juhannuksena ja jatkua tuon kahdeksan viikkoa 11 sijaan? Silloin vanhemmilla olisi edes teoriassa mahdollisuus lomailla lasten kanssa samassa rytmissä.

Kesälomien alun siirtoa myöhemmäksi pidetään hankalana, koska lapset ovat niin väsyneitä jo toukokuussa. Miksi samojen lasten on jaksettava siirtyä koulun päättäjäisistä suoraan erilaisiin kokopäiväisiin kerhoihin ja leireille uusien kavereiden seuraan moneksi viikoksi? 

Leirit eivät myöskään ole ilmaisia. Kolmen viikon leiriputki maksaa muutamasta satasesta lähemmäs tuhanteen euroon. Me puhumme mielellämme ilmaisesta peruskoulusta, mutta käytännössä edellytämme työssäkäyviltä perheiltä kalliita leirimaksuja kesäkuussa, jotta lapsi voi viettää kesälomansa turvallisesti. Lisäksi kahdeksan viikonkin kesäloma edellyttää, että vanhemmat ovat eri aikaan lomalla, eikä perheellä näin ole lainkaan yhteistä lomaa.  

Mietin, onko nykyinen koulujen lomakausi suunniteltu nimenomaan lasten parhaaksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Janne Hilden

Kyllä yläasteikäinen/lukiolainen/amk-lainen jo yksin pärjää päivisin ilman vanhempiaan kotona. Haluat muuttaa ala-astelaisten loma-aikoja?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Tottakai pärjää, mutta pitkälti lukuvuosirytmi on sama näissä kaikissa. Lisäksi kesätöiden saaminen on kovin haasteellista yli 8 viikon jaksoksi, mikäli puhutaan isommista koululaisista.

Janne Hilden

Kesä on mielestäsi vain töiden aikaa koululaiselle. Mites tuo lomailupuoli?
Tämäkin lomien supistusidea tulee tuolta EK:n puolelta, kuten kaikki kurjistamiset nykyään...

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #3

No itseasiassa, en blogissani ottanut mitään kantaa kesätyöhön. Kommentti liittyi tuohon erotteluun yläkoululaiset/amk/lukio. Miksi nuoremmat lapset jaksaisivat pidemmän lukuvuoden kuin vanhemmat lapset?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #4

Eivät jaksakaan. Sinä olet se, joka haluat lomien pituuksiin koskea. En minä.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #5

Janne, nythän he juuri joutuvat jaksamaan, mutta ei koulussa, vaan lukuvuoden päälle leireillä ja kerhoissa. Puhumattakaan sitten 11 kuukauden työvuoteen tottuneista päiväkotilapsista. Miksi loman tarve lisääntyisi laspen kasvaessa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

Voisiko olla kyse siitä,että päiväkodissa ei opiskella ja koulussa opiskellaan? Tuo tiedon kaataminen päähän alkaa varmasti väsyttämään.

Mitä sitten taas tulee leireihin jne. niissäkään ei opiskella vaan pidetään hauskaa,leikitään jne.. mikä on ihmisen yksi perusominaisuus. Voiko sitä verratan koulun rasittavuuteen missä siis kaadetaan päähän tietoa?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #7

En usko, että lapset kokevat leirillä tai kerhossa olon vapaa-ajallaan rasittavaksi. Tai sitten sinun kannattaa valita lapsillesi vapaa-ajanvietot viisaammin :)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ne päättäjät, joilla on alle 10-vuotiaita lapsia, tuntee koulujen lomien ja työnteon yhdistämisen vaikeuden.

Ei pidä paikkaansa.Näillä on kodinhoitajat,ja lapsenvahdit jne.jne.Mitä ylemmäs siellä mennään,sen vähemmän ongelmia on.Rahalla saa,ja hevosella pääsee.Näistä ei oikeastaan yhdelläkään "päättäjistä" moisia huolia ole.Työnteoksi jos lasketaan ministerin pestit,tai joku sen suuntainen.Eduskunnassa ei kesää istuta,ja se kun taas ei ole työntekoakaan,vaan palkkioon perustuva luottamustoimi.Siellä ne brysselissä majailevat mepit ynm. lentelevät ympäri maailmaa,päättäjät.Oli mies tai nainen,ja suomessa sama laulu.

Vai mistä "päättäjistä"oli kyse?

Euroopassa ja monissa maissa lomia vietetään pitkin kesää,ja elokuussa.Virossa es.lomat alkavat kuten suomessakin ennen,eli toukokuusta,ja jatkuvat sinne syksyyn(lapsilla kouluista).Mitä duuneja muuten tekevät ns.normiduunarit,kun työttömiä on 700 000,ja lisää tulee,ovista ja ikkunoista?Vai onko tämäkin huoli vain sieltä omien parista noussut?Oman hyvinvoinnin vuoksi esitetty vaade?

Eipä sitä ennen ollutkaan huostakulttuuria,joka väijyy perheiden lapsia aamusta iltaan,ja estä jopa leikit ja uimareissut.Hyvin pärjäsivät isompien ja lapsenlikkojen,isovanhempien,tuttavien jne.hoivissa,ja hengissä näyttävät olevan,taitaa istua siellä suojatyöpaikoissakin näitä,elleivät ole kaikki suhteiden ja varallisuutensa kautta valittuja.

Mistä muuten kuvittelet että kaikkien loma alkaisi juhannuksena?Lomat menevät jo nyt listojen mukaan monessa paikassa,alkaen jo alkaen keväästä es.toukokuulla,tai jaksotettuna.Mistä luulet perheiden saavan sen lomansa juuri lapsien loma-ajoiksi,duuneja on erilaisia,ja perheitä moneen lähtöön.

Toimituksen poiminnat