Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Rasti ruutuun

Olen iloisesti yllättynyt, miten niin moni suomalainen vastustaa perjantain mielenosoituksia ja aikoo pysyä töissä. Lähes 70 000 ihmistä on pelkästään Facebooktapahtumassa ilmoittanut olevansa perjantaina töissä - ja olevansa ylpeä siitä. Samaan aikaan on myös perustettu kansalaisaloite ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamiseksi. 

Puhtaasti eniten minua pöyristyttää, että työntekijäliitot, jotka nyt yhteiskuntasopimuksen kaadettuaan huutelevat yhdistymisvapausoikeuksiensa ja muun asiaan liittymättömän perään, eivät kykene esittämään yhden yhtäkään selvää paperia siitä, millä tuo 5% saadaan kasaan. Ilmeisesti monelle mielenilmaukseen osallistuvalle on itselleenkin tullut epäilys, jopa häpeä, ettei tässä nyt sillälailla työnantajaa kohtaan osoiteta mieltä, vaan hallitusta. Ollaan tosi kiitollisia työpaikasta, jota ollaan kaikin keinoin kuitenkin hävittämässä. Kuka taloudelliset menetykset korvaa työantajille ja tekemättömät työt perjantaina tekee? Onko olemassa kuitenkin 'joku muu' keneltä voidaan leikata, ettei vaan minulta?

Olisiko ollut parempi, jos hallitus olisi laatinut monivalintapaperin, jossa olisi eri toimenpiteitä ja niiden perässä kustannusvaikutus esimerkiksi näin:

Lomarahojen poisto xx m€
Sunnuntailisät zz m€
Arkipyhät yy m€
Liiton jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto bb m€
Pekkaspäivien poisto cc m€
...

Ammattiliitot olisivat tästä sitten keskenään sopimalla poimineet vähiten ikävät uudistukset, kunhan valintojen yhteissumma vastaisi tuota 5% kilpailukykytavoitetta. 

Kyllä minusta palkkansa voi käyttää monenlaiseen turhuuteen, kuten tupakkaan, uhkapeleihin tai ammattiliiton jäsenmaksuun. Laittomia lakkoja, vailla päämäärää olevia mielenilmauksia, jarruttamista, vastustamista ja Suomen kurjistamista on nyt näissä kerhoissa tarjolla. Silläkin rahalla voisi viettää perjantain ahkeroinnin päälle rentouttavan viikonlopun suomalaisessa kylpylässä - ja pitää Suomen kulutuskysynnän pyörimässä, työpaikat ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut Suomessa.

Toivottavasti perjantaina sataa kaatamalla. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Janne Hilden

Perjantaina saatat olla kyllä työssä, mutta pyhäpäivät taidat viettää perheesi parissa?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Janne, saatan pitää perjantaina vapaapäivän ja tehdä sunnuntaina töitä. Minä kun olen yrittäjä, jolle palkka tulee vain tehdystä työstä ja maksavista asiakkaista, ei mielenilmauksista, sunnuntailisistä, lomarahoista tai muistakaan hienoista eduista, joista palkasaajat päivittäin nauttivat. Tervetuloa yrittäjäksi!

Janne Hilden

Vuorotyötä tekevillä ei tuollaista valinnanvaraa ole, vaan sosiaalinen elämä on uhrattava työn vuoksi silloin kuin muut viettävät pyhäpäivää.
"Olosuhdelisä" on silloin ihan paikallaan työntekijän uhrauksesta työnantajansa eteen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Osaatko Janne selittää yksinkertaiselle, mikä tekee sunnuntaista pyhän maallistuneessa yhteiskunnassa? Miksi sunnuntailisän pitää olla eri kuin lauantailisän, eikö viikonloppulisä kattaisi tuota perustelemaasi uhrausta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Jannelta jää näyttävästi vastaus uupumaan, mutta minun mielestäni kirkollisuuden ja jumalan tilalle on tullut jotai muuta pyhää nimittäin vapaa-aika, perhe, ystävät, terveys... Nykyään lisää halutaan koska se aika on pois heidän vapaa-ajaltaan ja läheisiltä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Eikö tuo "Tervetuloa yrittäjäksi" -kommentti ole jo vähän loppuunkaluttu. Ihan samalla tavalla voisi sanoa, että tervetuloa sairaanhoitajaksi, opettajaksi tai poliisiksi.

Kaikkia tarvitaan eikä itse tehty valinta oman osaamisen ja mielenkiinnon kautta tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Ei vaikka kuinka olisi tuollainen "tervetuloa" -kortti käytettäväksi.

Itse asiassa kirjoituksessasi kaiken syyllistämisen ja "kun te ootte niin inhoja, kun ette aattele niin kun mä" -argumentoinnin sisällä oli hyvä idea.

Kaikki keinot paperille ja sen jälkeen porukalla miettimään mitä tehdään. Miksei näin ole avoimesti jo tehty?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #5

Minustakin se on hyvä idea:).

Sen sijaan tervetuloa yrittäjäksi ei tunnu olevan aivan vielä loppuunkaluttu. On melko pysäyttävää, kun ihmiset huomaisivat, miten mukavaa on saada myynnistä ja tuloksesta riippumatta turvallinen kuukausipalkka, lomarahat, työterveyshuolto, lounas- ja liikuntasetelit, mahdolliset kilsakorvaukset, äitiyspäivärahat, sairasajan palkka, ylityö- ja sunnuntaikorvaukset, lomarahat, karttuva eläke jne. Sitten hurautetaan mielenilmaukseen, kun näistä etuisuuksista ei saisi mitään ottaa pois.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #7

Mutta eikö tuolla samalla "tervetuloa" -argumentilla voida tosiaan toivottaa sitten tervetuloa lastentarhanopettajan ammattiin korkeakoulutettuna aika paljon pienemmällä palkalla muihin maistereihin verrattuna, sairaanhoitajan kolmivuorotyöhön tm? Eikö ne ole ihan yhtä valideja argumentteja?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #8

Tottakai! Ja minusta mainitsemasi lastentarhanopettajan palkkaa sopii monen miettiäkin. Jos jotenkin jonkun ammattiryhmän osallistumisen mielenilmaukseen ymmärrän, se on nimeomaan lastentarhanopettajat. Hehän tekevät ihan normaalia 7,5 tunnin työpäivää normaaleilla kesälomilla. Työsuhdetta voi verrata opettajiin, jotka kaikista edusita huolimatta ovat osallistumassa mielenilmaukseen. Kuitenkin juuri varhaiskasvatuksessa ryhmäkokoa ollaan kasvattamassa, joka epäilemättä tulee toisesta päästä kalliimmaksi. Mielenilmaus hallitusta kohtaan on siis varhaiskasvatuksessa looginen, muualla en sitä sitten ymmärräkään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Silläkin rahalla voisi viettää perjantain ahkeroinnin päälle rentouttavan viikonlopun suomalaisessa kylpylässä" Lauseen alkuosan perusteella tuli mieleen ihan muita rentouttavia valtion kassaa kartuttavia rahankäyttömahdollisuuksia kuin kylpylä, mutta kannatan blogistin logiikkaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mutta, mutta, jos Kupittaan citymarketin pienipalkkaiselta kassalta leikataan olosuhdelisiä niin miten se elvyttää kansaivälistä kilpailukykyä, ei mitenkään. Sensijaan se kyllä lihottaa kauppias Hannu Aaltosen kukkaroa joka viime verotuksen mukaan lihoi 2,8 milj. euron edestä. Suomen viennin ongelmat ovat aivan muualla kuin kilpailukyvyssä, joka erilaisten tutkimusten mukaan on Euroopan kärkeä, palkkataso mm. Ruotsia ja Saksaa alhaisempi, siksi on vaikeaa ymmärtää hallituksen ontuvaa logikkaa, että leikkaamalla kotimaista ostovoimaa venti lähtisi vetämään, ei lähde. Mikäli haluamme saada julkisen sektorin menoja supistettua, niin ainoa ratkaisu on suuri kuntaremontti, muu, kuten erilaisten lisien leikkaus on näpertelyä, emme tarvitse Suomessa yli 300-kuntaa ja sen pöhöttönyttä hallintoa. Hs:n pääkirjoitustoimittaja totesi perjantain "pressiklubissa" hallituksen paperin olevan EK:n paperin josta EK:n logo on poistettu ja tilalle lyöty valtioneuvoston leima.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kun Granlund kerran on noin innostunut lukuja esittelemään, niin löytyisikös samalla myös tieto siitä, kuinka monelle Kupittaan Citymarketin kauppias tarjoaa yrittämällä työn ja toimeentulon?

Mikään ei muuten estä Granlundia keräämästä kasaan pääomia ja pistämästä pystyyn kilpailevaa kauppaliikettä, joka maksaa työntekijöille Granlundin mielestä oikeudenmukaista palkkaa. Ai niin, sellaistahan taidettiin jo koittaakin, tunnetuin seurauksin.

"Mikäli haluamme saada julkisen sektorin menoja supistettua, niin ainoa ratkaisu on suuri kuntaremontti, muu, kuten erilaisten lisien leikkaus on näpertelyä, emme tarvitse Suomessa yli 300-kuntaa ja sen pöhöttönyttä hallintoa."

Ja tässäpä Granlund sitten käytännössä vaatii säästöjen toteuttamista kunta-alalla toteutettavien irtisanomisten kautta. 6,4 miljardin alijäämän tasoittamiseksi ei tarvitsekaan irtisanoa kuin sellaiset 130 000 työntekijää sieltä kuntien pöhöttyneestä hallinnosta... Mutta se on ilmeisesti reilua, eikä supista kenenkään ostovoimaa.

Olavi A Honka

Perjantain mielenosoitus on entistä enemmän valtakysymys; hallitus vastaan palkansaajien liitot ja keskusjärjestöt. Osa työntekijöistä ja yrityksistä seuraa teatteria sivusta – huuli pyöreänä ja ihmetellen.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144228269957...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Solakivi, väärin. Kunta-alan työntekijöiden ikärakenteen vuoksi irtisanomisiin kuntaremontin yhteydessä ei olisi tarvetta vaan se voitaisiin toteuttaa eläköitymisen kautta. Mutta, Solakivi kerro sinä, miten citymarketin kassan lisien leikkaukset viennin kilpailukykyä parantaa, sillähän hallitus näitä leikkauksia perustelee, kilpailukykyloikalla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mutta, Solakivi kerro sinä, miten citymarketin kassan lisien leikkaukset viennin kilpailukykyä parantaa, sillähän hallitus näitä leikkauksia perustelee, kilpailukykyloikalla."

Eiköhän samaa asiaa ole yritetty vääntää rautakangesta jo useampaan kertaan, mutta yritetään nyt vielä, jos vailla tällä kertaa menisi perille saakka. Citymarketin kassan lisien leikkauksilla ei ole minkäänlaista suoraa vaikutusta viennin kilpailukykyyn. Siihen vaikuttavat lisien leikkaukset vientiteollisuudessa.

Mutta, lisien leikkauksilla on vaikutusta työn hintaan kotimarkkinayrityksissä ja sitä kautta siihen, kuinka paljon työpaikkoja kotimarkkinayritykset tarjoavat. Alemmat palkkakustannukset-> enemmän työpaikkoja. Enemmän työpaikkoja-> parempi talouskasvu, vähemmän työttömiä, enemmän verotuloja.

Julkisella sektorilla lisien leikkaaminen taas tarkoittaa alhaisempia kustannuspaineita tulevaisuudessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen seurannut keskustelua leikkauksien vaikutuksista päätoimisesti viime tiistaista lähtien, eläkkeellä kun olen. Tuo esittämäsi teoria on ammutta jo niin monelta tahoilta alas etten edes muista. Alemmat palkkakustannukset, tarkoittaa käytännössä ostovoiman leikkausta, joka johtaa kotimarkkinoiden kuihtumiseen varsinkin palvelualoilla ja se taas merkitsee työmyyden lisääntymistä ja tästä varsinkin pienet palvelualan yrittäjät ovat huolissaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Alemmat palkkakustannukset, tarkoittaa käytännössä ostovoiman leikkausta..."

Riippuu ihan puhtaasti siitä, mikä työn kysynnän hintajousto on. Ainakaan minun silmiini ei ole osunut yhtään sellaista "alas ampujaa", joka olisi esitellyt perustelunaan tutkimustuloksia, joiden mukaan työn kysyntä ei jousta palkkakustannusten mukana. Olennaistahan ei kokonaisuuden kannalta ole yksittäisen palkansaajan ostovoiman kehitys, vaan sitä miten koko palkkasumma, ja sitä kautta kaikkien kuluttajien yhteinen ostovoima kehittyy.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Sanna Vauranoja, kirjoitat "Ollaan tosi kiitollisia työpaikasta, jota ollaan kaikin keinoin kuitenkin hävittämässä. Kuka taloudelliset menetykset korvaa työantajille ja tekemättömät työt perjantaina tekee? Onko olemassa kuitenkin 'joku muu' keneltä voidaan leikata, ettei vaan minulta?"

Hävittämässä? työpaikkaa? yhden päivän, osalle 2-3 h työstä poissaoloko sen työpaikan hävittää? Miten? Miksi?

Hurskastelusi ei valitettavasti kaikkiin tehoa.

Entä onko olemassa joku muu, jolta voidaa leikata, kysyt. Niin, sepä se. Nyt on kyse siitä juuri. Ollaan leikkaamassa sellaisilta, joilta ei voi enää leikata, ainakaan tällä tavoin, näin paljon ja epätasaisesti.
Moni on mukana perjantaina myös jonkun muun puolesta. Tai monen muun.
Sitä voi olla vaikea ymmärtää, jos on tottunut ajattelemaan vain omaa napaa.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Aina vaan enemmän hämmästyttää ja kummastuttaa, että maailman koulutetuimman kansan osa ei tunnu millään ymmärtävän syyn ja seurauksen logiikkaa. Se, jos mikä on huolestuttavaa.

Ei kai perjantaissa ole kyse "2-3 h työstä poissaolosta" vaan saavutettujen etujen säilyttämisestä, jotka ovat osoittautuneet liian kalliiksi Suomelle ja yrityksillemme globaalissa maailmassa. Lisäksi mielenilmaukseen osallistuminen toki vaatii hieman pidemmän poissaolon työstä, jos työpäivä sattuu olemaan noin yleensä pidempi kuin 2-3 tuntia.

Jos ei voida enää leikata niiltä, joilta ei voi enää leikata, kannattaa ilman muuta kääntyä oman liiton, ei hallituksen puoleen. Hallitushan yritti ja yritti saada aikaan yhteiskuntasopimusta, mutta kun se ei _liitoille_ kelvannut.

Että jos täällä joku hurskastelee, niin se on nimenomaan liitot, jotka hädissään nyt roikkuvat jo aikaa sitten menetetyn arvovallan rippeissään ja rakentaa tästä omituista valtataisteilua muinaisuuden ja nykyisyyden välille. Menneisyyden kanssa on vaan kovin vaikea keskustella, saati taistella.

Mitä vielä tulee omaan napaan, voit edelleen kääntyä liittosi puoleen. Yhä suurempi osa yrittäjistä, etenkin nuorista yrittäjistä toteaa, ettei lähde liittojen kanssa taistelemaan, vaan ostavat työn toisilta yrittäjiltä ja siten synnyttävät työtä ilman hurjia ja kalliita velvoitteita työnantajana. Sitäkö nyt toivotaan lisää?

Kyllä se nyt on Anne sillä tavalla, että omaa töhnäistä napaansa täällä tuijottavat liitot, joiden päällimmäinen pyrkimys näyttää enää olevan jäsenistönsä kurjistaminen ja työpaikkojen kadottaminen Suomesta. Kannattaa avata silmät ja miettiä, kuka lopulta ajaa kenenkin etua ja missä joukoissa seisoo.

Janne Hilden

Liitot menettämässä arvovaltaansa?
Päinvastoin, yhä suurempi määrä tulevaisuudestaan huolestuneita työntekijöitä on valmis ammattiyhdistystoimintaan:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/317212-sa...

Ja onpa onneksi poliisikin vielä mielenosoittajien puolella :)

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Kiitos vastauksesta, Sanna Vauranoja.
Meillä on osin ihan samoja ihmettelynaiheita. Minäkin jaan kummastuksesi siitä, miten syyn ja seurauksen ymmärtäminen tuntuu olevan osalla kansalaisia hyvin vaikeaa.

Vastailen esittämiisi ihmetyksen aiheisiin tässä yksi kerrallaan.
2 -3 h pois töistä on tosiaan osa kansasta pe, eivät kaikki ole koko päivää. Osa on kauemmin, osa koko työvuoronsa ajan.
En esittänyt, että perjantaissa olisi kyse 2-3h:sta. Vastasin kysymykseesi. Huomannet sen, kun luet sekä on oman blogisi että vastaukseni uudelleen.

Liitot eivät päätä hallituksen toimista. Yhteiskuntasopimus kariutui, koska se oli huono sopimusesitys. Hallitus oli sen laatinut. Miten se olikaan syy-seuraus-suhteiden ymmärryksen laita?

Kyllä se nyt on sillä tavalla, Sanna, että sinä et osaa minua vakuuttaa.

Kummallisella tavalla tunnut kovin syyttelevältä ja sanelevalta. "Halki poikki pinoon, minä sanon ja minun totuuteni on ainoa oikea."
Negatiivisuus, katkeruus, syyttely, toisten yläpuolelle asettuminen, liika yleistäminen ovat kaikki melko epäkiitollisia ystäviä.
Vuorovaikutteisuus ei toimi kovin hyvin, jos niitä kantaa mukanaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#20

Jos nyt olisi entiseen tapaan nostettu alvia ja polttoaineveroa, se olisi leikannut noiden samojen ihmisten käteen jäävästä vuosiansiosta ja jäljelle jäävästä ostovoimasta paljon suuremman osuuden pois.
Siinäpä olisi ollut lakonaihetta, miksipä ei myös taannehtivasti.

Toimituksen poiminnat