Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Kassat korvaamaan sairauspäivien ansiomenetyksiä

Helsingin Sanomissa on käyty keskustelua sairauspäiväkarenssista. Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto (HS Vieraskynä 9. 10.) vetosi tutkimustuloksiin, joiden mukaan karenssi murentaa luottamuksen työpaikoilla.

Tutkimustuloksia voi käyttää lähes rajattomasti perustellakseen omaa kantaansa. Lehdon kirjoitus oli erinomaisen ristiriitainen erityisesti siinä, että karenssi loisi valtavaa epätasa-arvoa palkansaajaryhmien välille.

Lehdon mukaan ne, joilla ei ole mahdollisuutta etätöihin ja muuhun töiden järjestelyyn, kärsivät karenssista enemmän kuin esimerkiksi toimihenkilöt, joilla on mahdollisuus etätyöhön. Sinänsä tämä voi pitää paikkansa. Samassa kirjoituksessa Lehto kuitenkin kertoo tutkimuksista, joiden mukaan 28 prosenttia tutkituista tekee ylitöitä korvauksetta ja 65 prosenttia on työnantajan käytettävissä vapaa-ajallakin.

Ilman tutkimustakin on selvää, että juuri nämä etätyöhön vapautetut toimi- ja ylemmät toimihenkilöt ovat todennäköisimmin ilmaisen ylityön tekijöitä, jotka ovat työnantajansa käytettävissä myös vapaa-ajallaan. Epätasa-arvoa on siis jo nyt palkansaajaryhmien välillä – mutta se on päinvastaista kuin Lehto kirjoittaa.

Karenssista löytyy monipuolisempaakin tutkimustietoa, kuten Matti Paavonen (HS Vastaväite 10. 10.) kirjoitti. Ruotsissa karenssista on saatu monenlaista dataa, jota kannattaisi hyödyntää Suomessakin päätöksenteon tukena.

Karenssin synnyttämät ansionmenetykset voitaisiin korvata liittojen rinnalla olevien kassojen kautta, mikäli korvausta pidetään tarpeellisena kyseisessä liitossa ja sen kassassa. Tällöin olisi edes yksi peruste sille, että liittojen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia.

*Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 11.10.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Sairasajalta maksettava 100% palkka on yksinkertaisesti moraaliton etuus. Se sotii yhtä vakuutusturvan keskeistä periaatetta, rikastumiskieltoa vastaan ja ohjaa käyttäytymistä aivan väärään suuntaan.

Yleinen sairausvakuutus on hyvä keksintö mutta sen korvaustaso ei voi vastata täyttä palkkaa.

Atte Peltomäki

Sinäpä sen sanoit. Ne, joilla ei ole kovin hyvät tulot tai mahdollisuutta tehdä kotoa etätöitä flunssan iskiessä, ottakoot takkiinsa. Kyllä meidän porvareiden kelpaa, kun ei ole pakko virallisesti olla sairaana ikinä, ja jos oltaisiinkin, niin missäpä se näillä tuloilla tuntuisi. Moraalitontahan se olisi, jos laki kohtelisi köyhiä ja rikkaita tasapuolisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ja mitähän se lisätyö tulisi maksamaan?

Heli Hämäläinen

Olisiko toimitusjohtajalla kuitenkin mahdollisuus sopia etäsairaspäivästä täydellä palkalla? Tämähän on hallituksen pelin henki.

Atte Peltomäki

Voi minua poloista, kun saan itse päättää, mihin aikaan menen töihin - vai jäänkö kotiin etätöihin. Onneksi on Kokoomus suojelemassa etujani, muuten ei rahat kohta enää riittäisi kämppään, kesämökkiin ja mersuun.

Toimituksen poiminnat