Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Sovitaanks vielä yks juttu

Nyt kun on melkein kokonainen vuosi puuhattu yhteiskuntasopimuksen parissa, josta sittemmin sukeutui kilpailukykysopimus, saamatta juuri laihaa sopua kummempaa aikaiseksi, voisi olla sopiva hetki pysähtyä miettimään uutta yhteiskuntasopimusta.

Sellaista, jonka ulkopuolelle ei nykysopimuksen malliin jäisi lukematon määrä itsensä työllistäjiä, osa-aikaisia, yrittäjiä, työttömiä ja muuten työelämän ulkopuolelle jääneitä. Se koskisi kaikkia, ja aivan erityisesti se koskisi mediaa. 

Sattuiko kukaan muu kiinnittämään huomiota Nokian irtisanomisuutisiin. Taas lähtee 1300 työpaikkaa Suomesta, mutta eihän tässä sinänsä ole mitään uutta. Ikävää kyllä. Asia sai minuuttikaupalla näkyvyyttä illan pääuutisissa ja aamun digilehdissäkin se oli vähintään sivun jutulla käsitelty. 

Seuraavalla sivulla yhden lauseen mitalla ja illan pääuutisten otsikkokarusellissa kolmella sanalla oli maininta Fazerin 100 miljoonan investoinneista seuraavan kolmen vuoden aikana. Hemmetti sentään 100 miljoonaa on tolkuttoman suuri ja hieno investointisumma, joka muuten on kolmasosa hallituksen kehysriihen 370 miljoonan säästöistä. Investoinnin positiivisia kerrannaisvaikutuksia en uskalla, enkä edes osaa arvioida.

Mutta ei, slaavilaismelankoliseen henkeen me täällä Pohjolassa kärsimme ja kuihdumme. Kaikki lähtee, jäät ja talvi ja työpaikat ja laivat ja lentokoneet. Köyhiks oomme syntyneet ja köyhiks me taas tuumme, vai mikä voisi olla vahva suomalainen kansanviisaus kuuseen kurkottamisen ja katajaan kapsahtamisen ohella. 

Kyllä vanha viisaus siitä, että mihin keskityt, sitä saat, pitää varsin hyvin paikkaansa. Siksi kannattaisi nyt pysähtyä, miettiä ja sopia koko yhteiskunnan voimin, että käännetäänpä katseet sinne kadun aurinkoiselle puolelle, emme nimittäin mahda nyt mitään, mutta kesä on tulossa (sateinen ja kylmä varmasti, sanovat kuitenkin monet). Ruotsalaiset osaavat tämän ja siinä missä olemme lukeneet ruotsia ilolla tai pakolla koulussa vuosia, voisimme omaksua naapurista vähän asennetta muutaman ruotsinkielisen lauseen lisäksi. 

Ensi syksynä verotiedot julkaistaan kyllä, mutta listojen kärkeen nostetaan eniten veroja maksaneet henkilöt ja yritykset, ei eniten tienanneet. Miksi julkaista kateuskatalogia, kun samalla voisi tehdä veronmaksusta hyveen. 

Pääuutisiin nostetaan isoilla jutuilla investoinnit, isot kaupat, kasvut ja rekrytoinnit. Pikkumaininta riittää, jos joku Nokian kaltainen vakioirtisanoja irtisanoo väkeään. Sillä ei ikävä kyllä ole merkittävää uutisarvoa enää. 

Mankuminen työpaikoilla voidaan sopimuksen puitteissa myös lopettaa. Jos työnantaja maksaa kuukausipalkan, tuli kauppaa tai ei, olit ahkera tai et, työterveyden, sairasajan palkan, loma-ajalta täyden palkan ja lomarahat, liikuntasetelit, lounasedun, kilsakorvauksen, puhelinedut, työtilan, laitteet, IT-tuen jne. niin kannattaa pitää vähän pienenmpää meteliä taukokahvin mausta tai tympeästä pomosta. 

Naivia tai ei, voidaanko sopia, että otetaan sellainen iloisempi asenne ja kiinnitetään enemmän huomiota hyviin asioihin, kiitollisuuden aiheisiin. Hyvä tästä tulee!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos nyt onnistuttaisiin kohtalaisen sopuisasti tekemään n. 5%:n kilpailukykyloikka, haluaisin kernaasti tietää Kokoomuksen käsityksen siitä, montako vastaavan suuruista loikkaa (tms.) oikeasti tarvitaan, jotta kuromme kiinni ko. eron?

Tästä on oltu harvinaisen hiljaa, mutta ääniä on kuulunut 3-4 vastaavan loikan tarpeesta. Miten Kokoomus suhtautuu tähän seikkaan, että sisäisen devalvaation osalta nyt tehty loikka on vain pikkukipuilua todelliseen tarpeeseen nähden?
En suinkaan nauti tämän kysymyksen teosta, mutta olisi hyvä pelata avoimin kortein. Riemuitsen toki jokaisesta tuottavasta investoinnista ja uudesta työpaikasta, joka Suomeen saadaan aikaiseksi.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Sovitaanko, että otetaan iloisesti isompituloisilta? Puututaan veronkiertoon? Hankintaan vähemmän uusia autoja hallituksen käyttöön?
Pienennetään asemäärärahoja?
Jätetään aidosti huonosti toimeentulevat ilman leikkuita.
Sitten lupaan taputtaa.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Ymmärsinkö oikein, että _sitten kun_ kaikki on maailmassa hyvin, niin sitten voi asennettakin muuttaa. Sitä hetkeä taidamme joutua odottamaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Mitäs jos vähennettäs verotusta ja tulonsiirtoja, mitäs jos haettaisiin lainsäädännöllä joustoja työelämään, mitäs jos lopetettaisiin yritystuet ja houkutellaan investointeja verotusta keventämällä, mitä jos hyväksyttäisiin, että ei eletä enää suljetussa markkinataloudessa?

Toimituksen poiminnat