Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu

Kenties helpointa maailmassa on olla tekemättä mitään. Toiseksi helpointa on arvostella muiden tekemistä. Vaikeinta on tehdä kokonaan uusia asioita. 

Jari Lindström esitteli tällä viikolla monenlaisia keinoja työllisyyden ja työllistämisen edistämiseksi. Erityisesti työnäyte on nyt saanut aikaan kollektiivisen pahan mielen ja vasemmistoliitosta on ehditty tämä idea arvioida alatyyliin "aivopieruksi". Lindström itse analysoi tilannetta osuvasti, että ei käy, koska - ei vaan käy.

Ja juuri siitä vasemmistopuolueiden politiikassa on jälleen kyse. Hirveä hätä ja ilmavaivat syntyvät oitis, kun joku ehdottaa yrittämistä tai työn tekemistä. Facebook vinkuu punaisena, että 3-4 kuukauden ilmainen työjakso. Siis anteeksi mikä ilmainen? Ymmärtääkseni yhteiskunta maksaa 60-70 prosentin ansiosidonnaisen. Miten työnäyte tällöin tehdään ilmaiseksi? Siitähän saa huomattavasti parempaa korvausta kuin esimerkiksi harjoittelusta. 

Kyllä on oikeus ja oikeastaan velvollisuus yhteiskunnassa odottaa jotain vastinetta työttömyyskorvaukselle. Ja kyseessä on kaikenkukkuraksi vapaaehtoinen työnäyte. Tosin, en ainakaan itse palkkaisi jatkossa ketään, joka ei olisi ilmaista työnäytettä työttömyysjaksolla tehnyt. Kertoo nimittäin kaiken tarpeellisen asenteesta. Ja lopulta asenne juuri ratkaisee. 

Toivottavasti Lindström ei näiden vasemmiston ilmavaivojen pyörteessä peräänny, vaan jatkaa ansiokkaiden ideoiden kehittämistä eteenpäin. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu, vai miten se meni. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa on kymmeniätuhansia eri alan ammattilaisia työttömänä, siis mielestäsi näiden jo ammattinsa hallitsevien, vaikkapa luokkahitsarien, putkimiesten, autonkuljettajien, poliisien, pitäisi pakertaa työssä ilman palkkaa 3-4 kk osoittaakseen osaamisensa. Tämä täysin turha kokeilu on erinomainen osoitus täydellisestä ymmärtämättömyydestä siitä kuinka työelämä oikeassa elämässä toimii. Vika ei suinkaan ole Lindströmin, vaan heidän jotka Sitrassa tämän turhanpäiväisen kokeilun on suunntellut.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Niin, tosiasiassa hyvin harva palkkaa tiettyä pätevyyttä ja ammattia vaan tyyppiä ja asennetta. Vuosienkaan kokemus jostain ammatista ei vielä kerro mitään henkilön asenteesta. Tämä synytynyt älläkkäkin kertoo siitä. Tsoin, nyt on avattu Pandoran lipas ja uskon, että varsin moni omasta työllistymisesään kiinnostunut tarttuu työnäyteideaan, vaikka se vasemmistojarrujen toimesta estettäisiinkin.

Sirpa Nieminen

Niin, eli asenteen pitää olla nöyrä: en puolusta omiani enkä muiden etuja, työ ja työnantaja ovat kaikkein tärkeimmät? Näinkö? Vai mitä tarkoitat asenteella?

Mitä mieltä olet siitä, että jo nyt esim. kouluavustajien töissä käytetään suurleta osin ilmaistyöläisiä = työntekijöitä, jotka eivät saa palkkaa, vaan etuutta, jonka saisivat muutenkin (esim. työttömyyskorvaus tai opistontuki)? Estääkö sinusta työpaikkojen syntyä se, jospysyvästi suuri osa esim. kouluavustajien työpaikoista täytetään vaihtuvilla, työnantajalle ilmaisilla harjoittelijoilla/ työkokeilijoilla? Onko se hyvä vai paha?

Tiedätkö, kuinka suuri osa työttömistä saa minimikorvausta eli työmarkkinatukea? Tiedätkö, miten suuri se on? Pärjäisitkö itse kyseisellä summalla esim. 4 kuukautta (+ 9e kulukorvaus työpäivistä, jolloin esim. matka- ja ateriakuluja syntynee)?

Minu ja lukuisten keskustelukumppanaiedeni kokemusten mukaan tölihin halutaan 1) halpoja työntekijöitä, mieluiten ilmaisia, 2) nöyriä/ värittömiä ja hajuttomia ihmisiä, joilla ei ole omia mielipiteitä, 3) työntekijöitä, jotka eivät osaavampia kuin esimiehensä ja 4) työläisiä, jotka eivät puutu työpaikkakiusaamiseen tai syrjintään, jota työnanatja kohdistaa henkilöön, joka perää laillisia oikeuksiaan.
Esimerkkejä on.

OLENNAINEN KYSYMYS: Millainen vastuu työnantajalla pitäisi olla palkata henkilö, joka tekee ilmaiseksi työtä esim. 4 kuukautta? Miten hoidetaan se, ettei työnataja esim. vain totea "Haimme tyyppiä ja asennetta, niiden perusteella tämä työnäytteen antaja oli väärä"?

Oletko its eollut koskaan työttömänä? Tunnetko ketään, joka on tai on olut pitkäaikaistyötön? Tunnetko syrjäseudun työttömyysalueita? Lähtisitkö vaikkapa 4 kuukaudeksi kokeilemaan työn hakua Vilppulaan, Jyväskylän ja Tampereen väliselle suurtyöttömyysalueelle?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Minusta on kohtuullisen mielenkiintoista, että sellainen asia on joillekin vielä epäselvä, että työsuorituksesta on ollut tapana maksaa palkkaa. Jos työstä ei makseta palkkaa, työ on ilmaistyötä. Tilannetta ei muuta yhtään mihinkään se, että palkanmaksu ulkoistetaan yhteiskunnalle.

Oikeastaan blogisti voisikin hiukan avata sitä logiikkaa, jonka mukaan tukea saavalla olisi jonkinlainen velvollisuus mennä esimerkiksi blogistin yritykseen tekemään töitä yhteiskunnan rahoittamalla tuella. Oliko muuta kuin se, että yritys kannattaa paremmin, kun työntekijöille ei tarvitse maksaa palkkaa?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Niin, vastaus toki riippuu siitä, onko henkilöllä lainkaan aikomuksena työllistyä vai vaan miettiä maksettavaa korvausta. Omani kaltaisella yrityksellä voisi tulevaisuudessa olla huomattavasti parempi mahdollisuus _palkata_ työntekijä, jos saisin tutustua henkilön työskentelytapoihin ja _asenteeseen_ työnäytteen kautta. Koeaika on toki olemassa, mutta päätös on tehtävä liian nopeasti, neljä kuukautta on nimittäin lyhyt aika.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Niin, vastaus toki riippuu siitä, onko henkilöllä lainkaan aikomuksena työllistyä vai vaan miettiä maksettavaa korvausta."

Silloin kun ei puhuta yksittäistapauksista vaan järjestelmästä tuolla ei juuri ole merkitystä. Lisäksi, ottaen huomioon kuinka railakkaasti jo aiemmin olemassaolevia työkokeilu jne. -systeemeitä käytetään väärin, menee loputkin tehosta.
Toki voi olla että tällä työkokeilulla on ihan hyvä tarkoitus, mutta aiempien viritysten kanssa perseilleet ovat kyllä aika voimakas argumentti siihen suuntaan, että tämä ei ole muuta kuin sama ilmaistyövoimaa kavereille -viritys kuin kaikki aiemmatkin. Vai väitätkö tosiaan sen ilmiön olevan täysin tuntematon, jossa työkokeilijat/ työharjoittelijat ovat käytännössä ilmaista työvoimaa, joka korvataan jakson päätyttyä jälleen kerran uusilla velvoitetyöllistetyillä?

Samoin, kun blogissasikin jälleen kerran ilmoitat oman mielipiteesi velvollsuudesta työskennellä työttömyysturvan vastineeksi, en usko hetkeäkään ettetkö olisi kannattamassa tämänkin käyttöä ilmaistyövoiman hankinnassa.

Sitä en myöskään ymmärrä, miten neljän kuukauden koeaika olisi liian lyhyt, mutta neljän kuukaden työnäyte ei. Eikunhei, ainoa ero on että koeajasta maksetaan palkkaa, kun taas työnäytteen saisi ilmaiseksi.

Olavi A Honka Vastaus kommenttiin #9

Tässä lauseessa ehkä kiteytyy koko ajatus:

"...ainoa ero on että koeajasta maksetaan palkkaa, kun taas työnäytteen saisi ilmaiseksi."

Kysehän on nykytilanteesta, jossa työtön jo saa "palkkaa", mutta sen kustantavat veronmaksajat. Tässä yritetään helpottaa työllistymistä ja kaikkeahan pitäisi kokeilla jotta työpaikkoja syntyisi. Jos työkokeilu muuttuu työpaikaksi, palkan maksajaksi tulee veronmaksajan sijaan työnantaja. Kyllä moni mielummin kävisi vaikka näin "töissä" kuin makaisi vain sohvalla ja valittelisi. Lakisääteisesti tulee huomioida väärinkäyttö mahdollisuudet ja eliminoida ne pois, ettei tule tätä monen pelkäämää ilmaistyövoima efektiä.

Jotain nyt vain on tehtävä, tällä "Ei Ei Ei" mentaliteetilla ei asiat parane. Siitä vaan kokeillun ja seurataan miten toimii.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vähän pitkä kommentti nykytilanteesta:
Yksilölle työ/työllistyminen/spesialiteettiensa toteuttaminen on aina erityistapaus. Jos järjestelmä on hänelle ns. annettu tekijä, hän voi toimia sen mukaisesti tai yrittää muuttaa sitä omalla tavallaan.
Annoin valtiotyönantajalleni (yliopisto) 6 vuotta määräaikaisia työnäytteitä, joiden kansainvälisyyttä, innovaatioita ja laatua ihan oikeasti kehuttiin ja kiitettiin, kunnes jokin ko. järjestelmässä teki siihen ns. katkon tai lopun.

MOL - siis se kuuluisa 'ansiodinnainen' etuus - oli se tarjottu virallinen vaihtoehto, mutten suostunut mukisematta siihen. Päätin ehdottaa jotain 'uutta'. Katsoin saavani ansiotonta (=tekemeättä mitään) rahaa, jonka vastineeksi toki halusin tehdä sitä, mitä parhaiten osasin.

Niinpä tarjouduin (esim. nimikkeellä 'lahjoitus') tekemään edelleen "kehuttua, kiitettyä ja innovatiivista kansainvälistä laatua", edes jossain mittakaavassa, koska tarvetta oli (opiskelijoilta oli lakkautttu mm. kursseja ja kansainvälisiä hankkeita, joista olin vastannut).
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so...

Mutta tätäpä ei järjestelmä hyväksynyt: että yksilö kertoo, mikä olisi hänen ja systeemin kannalta fiksuin tai toimivin ratkaisu. Selitykset olivat säälittäviä.

Olen havainnut, että yllättävän suuri osa on pitänyt - kuten järjestelmämmekin - ehdostustani typeränä tai 'orjatyöhön' johtavana - ei siis hyvänä ja toimivana, ammattitaitoa ylläpitävänä sekä potentiaalisesti uudelleen työllistymiseen johtavana. Moneen liittyy juuri työmarkkinoiden jäykkyys ja status quon ylläpitohalu.

Kun Suomi-tekoja nyt haetaan, uskallan sanoa, että omasta mielestäni tarjosin käytännössä juuri sellaista jo vuosia sitten.

P.S.
Opiskelijat olisivat saaneet heille luvatut asiat, kansainväliset hankkeet eivät olisi katkenneet eikä valtiotyönantaja olisi joutunut maksamaan isoja sanktioita, joista kukaan ei tietenkään joutunut vastuuseen... Satojen tuhansien eurojen koulutusinvestointikaan ei olisi mennyt haaskuulle.
This is Finland Today. :-)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Asenne ei koskaan korvaa ammattitaitoa ja se kokemus joka itselläni on työelämästä, viideltä eri vuosikymmeneltä, niin saadakseen hyvän ammattitaidon se vaatii myös hyvää asennetta. Tutkimalla työnhakijan työhistoriaa niin kyllä, mikäli työantaja on ajan tasalla, kyenee kyllä hahmottamaan helposti millaisesta työnhakijasta on kysymys ja puhelinkin on keksitty jo ajat sitten.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Artolta hyvä kommentti.

Toki on niitäkin tilanteita, että ihminen on vain liian yksin, ei osaa olla se "champion" työnhakutilanteessa. Osaava palkkaaja toivottavasti vaistoaa sellaisen ihmisen motivoimisen kautta kumpuavan potentiaalin.

Suomalaisen työmiehen työmoraalin polttoaine on motivaatio.
Jostakin syystä sitä on haluttu viime vuosikymmenenä aktiivisti tuhota.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Jos työnäyte on huiputusta ja ilmaista työtä, mutta muutaman kymmenen vuoden takainen työkokemus ja työnantajan palaute siitä relevanttia ihmisen kasvaessa ja kehittyessä työssä ja ihmisenä, enpä tiedä, kuulostaako kovin reilulta.

Sirpa Nieminen

Ilmeisesti kaivattu asenne on nimenomaan halukkus olla ilmainen ja vaatimatta mitään, kuten selkeitä pelisääntöjä ja työnanatajalta sitoutumista työntekijän palkkaamiseen?

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Toiset vain eivät opi tekemään työtään kunnolla ja ahkerasti vaikka olisivat tehneet sitä vuosia. Jos Suomen työläinen olisi kilpailukykyinen niin miksi eivät painele ulkomaille hommiin, onhan se monin verroin parempi vaihtoehto työttömyydelle, niin minäkin tein nuoruudessani. Onkohan nyt sellainen tilanne että meikäläinen duunari ei kelpaa minnekään. Ei Suomeen eikä ulkomaille kun raksoillakin heiluu nuoria ahkeria Viron miehiä?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#7 Kyllä niitä suomalaisia on ympäri maailmaa tuhansia. Kuka lyhyempiä aikoja, toiset jopa elinaikansa. Hyvä niin, kunhan virtaus ei vaan vuolaannu.

Kyllä Suomiduunari kelpaa, jopa Suomessakin. Pitää vai asennoitua tähän päivään ja huomiseen. Suomella ei ole muuta todellista mahdollisuutta kilpailijoidensa kanssa, kuin yhtenäinen suomalainen kansankapitalismijärjestelmä. Henkilöstö yksinkertaisesti vain ostaa yritykseltä työpaikkansa. Myötäjäisinä tulee yhtiön osaomistus ja palkkaus muodostuu työvastikkeellisesta ansiosta ja pääomatulosta. Vaikutus yrityksen hallintoon voimistuu luonnollista tietä ilman mitään paikallisopimista. Siinä sulle winwin mallia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onkohan nyt sellainen tilanne että meikäläinen duunari ei kelpaa minnekään."

Kannattaisi miettiä miten 90-luvun alkuun asti hyvinvointivaltiota rakentavista suomalaisista tulikin työtävieroksuvia reppanoita. Mieti mitä Suomessa on muuttunut sitten 90-luvun alun.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Niin siinä vain on käynyt ja koko kansan kunto on laskenut. Tämän on
puolustusvoimissakin todettu alokkaista suuri osa on alle arvostelun kunnon suhteen ja yli puolet kansasta on liian lihavia .Liikutaan aivan liian vähän ja yli 10 prosenttia kansasta on alkoholiin suur kuluttajia. Vanhaan hyvään aikaan ei ollut mahdollista jäädä koti ruokintaa vaan piti mennä töihin ja ihmisten kunto oli aivan eri luokkaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No luojan kiitos etten ole ihan liikkumattomuudella tai alkomahoolin liikakäytöllä terveyttäni pilannut. Paskat geenit kai on syynä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Armeijan tilastot nuorten miesten kunnosta kertovat aika paljon mihin ollaan menossa.

Toiseksi, suomalaisten menestyminen kansainvälisissä urheilukilpilussa on myös aika surullista. Muutama vuosikymmen sitten kaikista arvokilpailuista tuli aina joku mitalli. Murtomaahiihto ja miesten mäkihyppy olivat meidän "leipälajeja". On kansallinen häpeä, että mäkihyppyyn nykyisin täytyy palkata valmentaja ulkomailta.

Koko kansa on rapakunnossa. Kukahan maksaa kaikkien terveydenhoidon, kun tämä porukka tulee eläkeikään ja alkaa tarvita terveyspalveluja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin siinä vain on käynyt ja koko kansan kunto on laskenut."

Ei enää lapiolla ojia kaiveta.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Tarvitaan sitä kunto muuhunkin kuin ojankaivuun. Halon hakkuu olisi parempi mittari vanhan ajan metsuri teki pokasahalla jopa 4 mottia jos ei enemmän ,nyky duunarilla moottorisahalla tulisiko 1 mottia, samoin on muuten urheilussa Suomi on laskenut kaikilla muilla lojeilla alas ja rajusti onneksi jääkiekko ja formula vielä menee. Taitaa Ruotsi rusikoda meidät maaottelussa mennen tullen silloin kun Suomessa oli vielä mihiä Ruotsi ei paljoa hillunut. Terve sielu terveessä ruumissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Globaaleilla markkinoilla on kovat työnäytteet. Tätä ei sovi unohtaa, sillä pelin henki on tämä, Kiinan saatua WTO:n jäsenyyden aikanaan, josta koko myllerrys lähti liikkeelle.

HongKongin Patten aavisteli kehitystä jo aikapäiviä takaperin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voi hyvää päivää. Taas keskitytään ihan muuhun kuin itse asiaan.

Ja se asia on epäoikeudenmukainen tulonjako – toisille maksetaan täyspäiväisestä työstä tonni kuussa, toisille siitä että sattuvat omistamaan jotain eivätkä tee mitään, satakertainen summa.

Työtä tehdään ilmaiseksi ja puoli-ilmaiseksi Suomessa vaikka kuinka paljon, ja palkkaa saa kuka mitenkin, ja miten paljon milloinkin. Eniten palkkaa kahmivat pelurit, joiden todellinen työpanos ei ole minkään arvoinen.

Ja tätä kehitystä nämä kokoomuksen sankarit haluavat edistää entisestään.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ihmiset voivat olla onnellisia ilman tulonjaosta murehtimista, mutta jostain syystä monet kantavat sitä ylimääräistä kivireppua selässään.

Ei hyvä elämä ole rahasta kiinni, kunhan on jonkunlainen katto päällä ja ruokaa.
Teidän kaltaiset antihumanistiset talousfokusoituneet marmattajat luovat vain lisää synkkyyttä maailmaan, joka on mahdollisuuksia ja iloja täynnä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"kunhan on jonkunlainen katto päällä ja ruokaa."

Siinäpä se. Mutta jos ei ole sitä...

"Teidän kaltaiset antihumanistiset talousfokusoituneet marmattajat"

???? Aika erikoinen logiikka sulla.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #20

Rehellisesti, keneltä Suomessa puuttuu suojaisat olot ja ruokaa elämiseen? Joten mitä tarkoitit tuolla "jos ei ole sitä", jos kuitenkin on?

>> "Teidän kaltaiset antihumanistiset talousfokusoituneet marmattajat"

> ???? Aika erikoinen logiikka sulla.

Aito humanismi kahlehdittuna näennäiseen talousorjuuteen ei ole enää humanismia, vaan hubriksen kahlitsema asenne, politisoitunut kääpä, hyödytön ihmiskunnan hyvinvoinnin surkastaja. Logiikkaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #25

#25 Jussi Älä vaan vie minulta lapsenuskoa humanismiin. Saattaa olla, että tämä aika on ahdasmielinen humanismille, eikä humanismikaan ole kaikkoina aikoina kaikissa asioissa se ainut ja oikea uskonlajike.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#16 Jussi, tervetuloa uuninpangolta alas ihmisten joukkoon jorisemaan.

Tuntuu siltä, että politiikot murehtivat tulonjaosta. Me muut mietitään monitasoisesti. Mitäs syötäis huomenna, jos olisi varaa ostaa. Lähdenkö lomalla teneriffalle, vaiko ehkä veroparatiisin iloihin. Joskus taannoin varusmiesaikana pistettiin kiviä reppuun, jotta ymmärrys riittäisi käyttämään vain anottua ja annettua suntista.

Mutta kun pitää olla ainakin älypuhelin katu-uskottavuuden takia ja TV, jotta pääsee hujulle mitä politiikot taas lausuu epätotuuksia.

Kyllä humanismi ja filosofia kantaa tänäkin päivänä pitkälle, jopa päätyyn asti. Eilisessä jäkismatsissakin Tappara ei ollut ottanut käyttöön suunnitelmaa B, joka olisi todennäköisesti tuonut otteluun uutta momenttia. Pelkkä jääkiekkotutkinto ei aina vaan riitä. En tässä ja nyt kerro sitä yllätysmomenttia.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #42

Hannu, humanismi tosiaan on elämän käyttövoima. Siksi ärsyttää, että sitä keppihevosetetaan esimerkiksi politiikan tekoon. Usein tuntuu, että rahasta puhuttaessa ihmiset saavat enemmän käyttövoimaa kateudesta kuin todellisesta eli absoluuttisen köyhyyden kärsimyksestä. Kateus taas on elämän tuhlaamista.

Kirjoitin muuten jokin aika sitten toisen osion aiheesta lopetetaan kunnat. Se jäi vähälle huomiolle, kun ei päässyt toimituksen nostoksi.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #47

Kateus on kyllä mahtava voima, mutta olen mietiskellyt, josko suurin ihmiselon käyttövoima onkin pelko. Ihminen on kuiten laumaeläin ja käyttäytyy useimmiten laumaeläimen tapaan.

palaan asiaan huomenna jos luoja....

17.04.2016 Rauman synttärit tänään.
Kyllä kateudellakin on osuutensa. Onko kateus suurempi sitä kohtaan, joka on vain hitusen onnekkaampi, tai taloudellisessa asemassa hitusen ylemmällä oksalla, kuin minä, vai miten sijoittuu kateus, kun erot ovat suuret, tai käsittämättömän suuret.

Kateus syntyy pelosta ja pahimmin pelosta, joka on tuntematon, tai jonka syyhyn ei voi omilla kyvyillä vaikuttaa.

Kävin linkkiäsi myöten syynäämässä kylä/ maakunta pohdintojasi. Mielenkiintoinen haaste. Palaan asiaan.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Minkähän uutistoimiston tiedoituksesta tuokin on. Missä muualla on tulonjako tasaisempaa ja rikkaita suhteessa yhtä vähän kuin Suomessa. Ruotsissakin on suhteessa väkilukuun paljon enemmän rikkaita heitä vain ne valleberit eivät harmita , ei niistä mitään haittaa ole jos niitä on paljon niinverotulotkin ovat isot . Suomessa kun puolet kansasta saa tulonsiirtoja enemmän kun maksavat veroja. Keskituloiset ja rikkaat maksavat kaikki verot ei köyhät tyhjästä on paha nyhjäistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#15 Mark Kasopas vastausta 11. Mahdollisuus löytyy tilanteen korjaamiseksi.

Käyttäjän MikaHietakangas kuva
Mika Hietakangas

Mitenkä lasketaan ansiosidonnaisen määrä jos olet työmarkkinatuella?
Vai eikö tämä koskekkaan niitä ketkä ovat tippuneet ansiosidonnaiselta ja peruspäivärahalta..
Niinkuin ei koske se että saa tienata 300-400€/ kk ettei se vaikuta esim asumistukeen...
Sekin meni reisille työmarkkintuella oleville.. taikka sitten sitä tulkitaan väärin..

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Väärintulkinnoista puheenollen sain Kelalta kirjeen jossa kerrotaan etteivät tuloni ole laskeneet 200€ tai enemmän joten asumistukeani ei voi korjata. Ansiotulovähennys on 300€ mutta tuloni eivät ole pienentyneet 200€ tai enemmän. 300€ tässä tapauksessa on Kelan mielestä siis vähemmän kuin 200€. Jopas oli "kannustava" uudistus.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Blogisti on tervetullut kotiini antamaan työnäytettä. Kun huonokuntoisesta maalaistalosta kyse, niin monenlaista askaretta tarjolla. Kaivon kaivamisesta katon korjaukseen..seinien maalauksesta kasvimaan kunnostukseen. Sisätiloissa löytyy myös vastaavia hommia, puhumattakaan jokapäiväisistä askareista.
PS voin jo etukäteen ilmoittaa että en tule palkkaamaan, koska tuskin blogistin asenteella pärjää oikeassa työelämässä.

PS2 Taitaa ihan ensteks helpointa olla se työttömien ja muiden vähempiosaisten syyllistäminen.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Startup -yrittäjänä toimiminen ei tarkoita, että ymmärtäisi kaiken yrittämisestä. Manaat vasemmistoa, mutta valtiontalouden kannaltakin tässä on ongelma.

Minusta tässä on vaara, että malli lisää työttömyyttä sen sijaan että se lisäisi työllisyyttä, toisin sanoen olen ministeri Lindströmin kanssa täysin eri linjoilla.

Otanpa yhden esimerkin (esimerkkejä riskeistä on paljon muitakin):

Kodinkoneketju Pikantti (nimi muutettu) haluaa 8 myyjää yhteen toimipisteeseensä. Se ilmoittaa siitä lehdessä ja MOL:n sivuilla.

Tämän jälkeen Pikantti valitsee 350 saapuneesta työhakemuksesta 80 henkilöä ryhmähaastatteluun. Niitä tehdään reilu viikko kymmenen hengen ryhmissä. Tämän jälkeen kutsutaan 20 henkilökohtaisiin haastatteluihin.

Heistä 8 pääsee antamaan kolmen kuukauden työnäytteen. Kolme kuukautta töitä työttömyyskorvauksella veroja maksamatta.

Kolmen kuukauden kuluttua Pikantti palkkaa näistä kaksi, joilla alkaa neljän kuukauden työsuhteinen ja palkallinen koeaika. Sitten Pikantti avaa uuden rekryn palkatakseen vielä 8 myyjää. Kierre alkaa alusta. Nämä koeajalla olevat kaksi ovat ainoita, jotka saavat palkkaa ja maksavat veroja ja heilläkin työsuhde voi loppua koeajalla ilman kovin kummallisia perusteluja. Pikantilla on käytettävissään koko ajan 8 tai montako nyt sattuu tarvitsemaankaan työntekijää.

Tämä on vain yksi skenaario siitä, miksi malli voi lisää työttömyyttä sen sijaan että se lisäisi työllisyyttä.

Lisääntyvän työttömyyden haitat ymmärrämme varmaan kaikki.

En sitten vielä maininnut harmaan talouden lisääntymistä, markkinahäiriöitä tai muitakaan vielä isompia ongelmia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Laurila (#23)
Tuollainen riski on todellakin mahdollinen ja erilaisia yrityksiä siihen suntaan voi esiintyä. Vaihtamalla näkökulmaa nuoren työttömän puolelle, tilanne saa eri valaistusta.

4 kuukauden harjoittelu antaa kuitenkin kokemuksia, joista on voi olla merkittävää hyötyä tulevaisuudessa. Olisin taipuvainen katsomaan asioita enmmän ns. päämihen eli työttömän mielen mukaisesti. Aika moni tietää, ettei taivas aukene heti, mutta kykenee myös pohtimaan raadollisessa maailmassa näytön/harjoittelun hyötypuolia, ei vain työnantajan riistona, vaan mahdollisuutena oppia ja saada kokemusta - antaa näyttöä.

Ilman ensimmäistä (270mk/kk) pienipalkkaista kesäduunia, jonka sain, olisi ollut hankalampaa saada seuraavana vuonna kesätöitä. Ensimmäinen kesä poiki toisen kesän ja palkankorotuksen (310mk/kk) jne. Odottamalla 5 kesää ilman töitä (koska palkat olivat matalia), jotta saisi kunnon liksaa myöhemmin 20-vuotiaana kertaheitolla, ei välttämättä olisi ollut (silloin) se toimivin ajatus.

Toki ajat ovat toiset ja säätely-/valvontayhteiskuntakin on toinen. Toivottavasti maalaisjärjen käyttä olisi vielä mahollista...

Reijo Jokela

Entäpä jos tehtäisiin vastakkainen kokeilu? Tyontekijä voisi tutustua työpaikkaan vailla työntekovelvollisuutta ja tuona täydellä palkalla tapahtuvan tutustumisen aikana työnantaja voisi osoittaa ammattitaitoaan työnantajana. Yritykset voisivat rahoittaa tämän saamillaan tuilla/verohelpotuksilla, joita nykyän saavat.
Ajatus on täydellisen järjetön, mutta jostakin kumman syystä täysijärkisten kirjoilla kulkevat pitävät ajatusta järkevänä, kunhan vain työnantajan ja tekijän roolit muutetaan.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Haluaisin uskoa tässä vilpittömästi työnantajiin. Kuitenkin ihan lähituttavalle on käynyt sillä tavalla, että hänen piti lopettaa eräässä yrityksessä työskentely koska yrittäjä "palkkasi" niin paljon harjoittelijoita yritykseen ilmaiseksi, että tälle vakituiselle työntekijälle jäi niin vähän tunteja että hänellä ei ollut enää varaa käydä töissä ko. työpaikassa. Eli kyllä se tilaisuus tekee varkaan myös näin päin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että kaikki yrittäjät tekisivät näin mutta on selvää että jos tällainen mahdollisuus on olemassa niin sitä myös käytetään väärin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mua on aina ihmetyttänyt se, että missä vaiheessa yrittäjästä tulee se vasemmiston haukkuma kusipää.

Onko siinä joku raja, joka tällaisen kusipäisyyden laukaisee?

En ole itsessäni huomannut muutosta, kun olen siirtynyt duunarista yrittäjäksi, vai onko se niin, että kun on ihan pieni yritys, niin silloin se on arvostettavaa ja jopa hiukan säälittävää.

Sitten kun yritys kasvaa ja palkkaa työntekijän tai useamman sitä pidetään hienona työllistäjänä.

Mutta jos tapahtuukin se pahin vaihe ja yritys rupeaakin oikeasti menestymään ja tuottaa perustajalleen rikkautta, niin silloinko se kusipääefekti iskee.

Mielenkiintoista on ollut aina seurata sitä yrittäjän ja duunarin välistä rajanvetoa, vasemmistokin puhuu kauniisti yrittäjyydestä ja jakaapa joskus jopa suklaata, mutta taitaa kuitenkin takaraivossa olla yrittäjälle varattu se riistäjän rooli.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä se on täyttä p-tä että Suomessa teetetään ilmaiseksi työtä, tämän väitteen tueksi ei löydy mitään faktaa. Tilanne on päinvastainen, eli ei kannat mennä töihin alle 2000€ palkalla kun sossusta saa enemmän. Ei myöskään ole mitään todisteita siitä että jos on paljon rikkaita niin on paljon köyhiä. Tilanne on päin vastainen, jos on paljon rikkaita on myös paljon hyviä firmoja ja jos on menestyviä firmoja on paljon työpaikkoja. Ruotsissa , Saksassa, USAsa on suhteessa enemmän rikkaita kuin meillä ja kaikissa näissä maissa on työllisyys hyvä. Jos rahaa ei johonkin kasaannu niin ei ole myöskään rahaa investointeihin. Ja mitä enemmin on isoja perhe yrityksiä sitä enemmin on hyvinmeneviä yrityksiä, kuten Suomessa Kone. Jos varallisuus jaettaisiin tasan niin olisimme konkurssissa. On myös totta että äly ja raha kulkevat pääpiirteittäin käsi kädessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On myös totta että äly ja raha kulkevat pääpiirteittäin käsi kädessä."

Ovatko nämä katsastustoimen johtajat älykkäitä vai käyttävätkö poliitikkojen anteliaisuutta vain hyväkseen:

"Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) kehuu yhä valtion 2003 tekemää kauppaa, jossa se sai katsastusyhtiönsä osakkeista 59 miljoonaa euroa. Vain kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin sadoilla miljoonilla euroilla ja valtion leivistä yksityiseen kelkkaan lähteneet viisi johtajaa tienasivat vuonna 2006 yhteensä yli 44 miljoonaa euroa."

Käyttäjän JoukoVainioranta kuva
Jouko Vainioranta

Vastustus on aika kova joissakin piireissä kaikille uudistusesityksille.
Jotain kuitenkin tarvii tehdä. Mitä? Muutama selkeä uudistus tässä ohessa joka ei maksa yhteiskunnalle yhtään enempää nyt ja jatkossa tulee selvää säästöä ja rutkasti.
1) Irtisanomissuoja pois alle 50 henkilöä työllistäviltä yrityksiltä.Mitä se on? Silloin työhön otettu saa palkkaa heti ja pääsee näyttämään kykynsä. Jos ei toimi niin ulos ja uusi tilalle. Jokaisella mahdollisuus näyttää kykynsä ja "asenteensa" työhön.
2) Sopimus vapaus työpaikoille.
3) Yleissitovuus poistettava.
4) Poistettava liuta muita ns. sopimus jäykkyyksiä/paperisotaa pikkuyrityksiltä.

Näillä syntyy pöhinää työmarkkinoilla työtä saavat niin suomalaisen kuin maahanmuuttajatkin, ja heti.

Vielä yksi keino lisää joka kyllä maksaa aluksi, mutta tuo rahat nopeasti takaisin on
ALV verouudistus. Pienyrityksille verovapaus alv:sta aina 100.000 euroon asti ja sen jälkeen asteittainen verotus, että täysi vero n. 150.000,-
Tämä takaisi sen, että työmarkkinat mullistuis muutamassa vuodessa. Ei tarvittais enää mitään tempputyöllistämisiä voitaisiin purkaa kaikki työttömyyden ympärillä tapahtuva ns. "epäterve" toiminta.

Näihin yo asiohin liitty varsin paljon muita sidonnaisia asioita ja toimia jotka pitää myöskin purkaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#32 On siinä jokin hyväkin osio. Kun liimataan nuo loput rakenteet vanhojen päälle, niin se on taas yksi monimuotoisuuden himmeli lisää. En suosittelisi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.V:"Näihin yo asiohin liitty varsin paljon muita sidonnaisia asioita ja toimia jotka pitää myöskin purkaa."

Unohdit mainita vielä tuon palkanmaksuvelvollisuuden poistamisen, mitä blogisti tässä ajaa.

Ei ihme että maamme kyntää ja syvällä, jos/kun tällaista ajattelutapaa löytyy.

Sirpa Nieminen

"Ymmärtääkseni yhteiskunta maksaa 60-70 prosentin ansiosidonnaisen."

-> mistä tietosi? Miksi et ole tarkistanut sitä, vaan viittaat ymmärrykseesi? Miksi unohdat täysin heidät, joilal ei ole ansiosidonnaista työttömyyskorvausta?

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tämä porvarihallituksen työnäyte on aivan nerokas innovaatio! Se siirtää kertaheitolla työttömyyden kansantalouden debetistä krediittisarakkeeseen ja tekee veloista saatavia. Kaikkein parasta tässä neronleimauksessa on se, että se ei pelkästään tee korkeasta työttömyysasteesta hyväksyttävää olotilaa vaan jopa korottaa sen kansantaloudellisesti tavoiteltavan arvoiseksi ihanteeksi.

Mitä enemmän meillä on työttömiä, sitä vähemmän meillä on työttömiä. Mitä vähemmän meillä on työpaikkoja, sitä enemmän meillä on työpaikkoja.

Tämä porvarilogiikka on aivan aukotonta, ja hallitus ansaitseekin tunnustusta huikeasta älyllisestä saavutuksestaan: he ovat vihdoinkin onnistuneet kehittämään itseään nuolevan jäätelötötterön.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Pitäisikö mielestäsi esimerkiksi elo-toukokuuksi palkatun opettajan mennä työnäytteeseen kesä-heinäkuuksi jotta hän voi osoittaa olevansa kelvollinen työntekijä verrattuna vakivirassa oleviin joille maksetaan palkkaa ympäri vuoden? Varmasti tällaisia ammattiryhmiä lienee muitakin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kansantalouden kannalta olisi tietysti järkevintä, että jo ammattinsa osaavat ja koulutetut työllistyisivät ensin, siksi "Rinteen" malli jossa työtekijä muuttaa työttömyysturvansa itsensä työllistäväksi työllisyysseteliksi, näin ammattinsa osaavat alkaisivat tuottamaan heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien lisäarvoa yritykselle.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kuulostaa tuottavuuden kannalta paljon järkevämmältä tämä Rinteen-malli kuin perinteinen kyykyttävä Sitran "sama paska eri kääreissä" -ilmaistyömalli, en ole siihen tosin sen seikkaperäisemmin tutustunut, ja tuskin on uudessa hallituksessa enää pöydälläkään.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Natsi-Saksan ja sen työleirien jälkeen palkka työstä on kuulunut keskeisenä osana ihmisoikeksiin länsimaisissa nk. sivistysvaltioissa. YK:n v.1948 ihmisoikeuksien yleismaallinen julistus märittelee asian seuraavasti: "Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon". Sitran aivopierun moiselta totalitarismilta pelastaa sen vapaaehtoisuus.

"Tosin, en ainakaan itse palkkaisi jatkossa ketään, joka ei olisi ilmaista työnäytettä työttömyysjaksolla tehnyt."

Ennustan ettet tule koskaan ketään ihmistä "oikeasti" palkkaamaan kova ihminen. Itse en palkkaisi ikinä omasta mielestään 0-arvoiseksi palkan muodossa itsensä määrittelevää ihmistä, ajatuksenakin kuvottavaa hyönäyttää ja riistää lähimmäistäni siten.

"Kyllä on oikeus ja oikeastaan velvollisuus yhteiskunnassa odottaa jotain vastinetta työttömyyskorvaukselle."

VMP. Tiesitkö edes, että työttömyyskorvaus on vastikkeellista, ja sen vastikkeellisuus on ihan laissa määritetty. Jos tehdään töitä, kuuluu siitä saada palkkaa. Työttömyyskorvauksen ja työnteon sotkeminen keskenään on yleistyessään koko kansantaloutemme turmion tie, kuten Lindströmille blokissaan jo mainitsinkin niin jokaisen vähintään ammattikouluasteen suorittaneen kuvittelisi nyt ymmärtävän ja tiedostavan kuinka merkittävä riski koko kansantaloutemme kannalta on siinä, että monilta aloilta lähtisi iso osa ns. "oikeista" työpaikoista, koska hommat teetätettäisiin ko. ilmaistyövoimalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Karavaani kulkee ja koirat haukkuu"

Mutta talous ei näillä "tehdään edes jotakin" nouse. Mikäli hallitus ei pysty kuin jossittelemaan vatuloinnin välissä niin heikolta näyttää tulevaisuus.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen

En ymmärrä lainkaan Vauranojan ajatuksenjuoksua. Se ei ole yksinkertaisesti tästä maailmasta.
Minusta ammattitaitoiselle ihmiselle ei kuulu teettää ilmaistyötä, vaan työstä on maksettava käyvä palkka.
Jos Vauranojan näkemys otettaisiin suomalaisen sopimusyhteiskunnan työnteon periaatteeksi, niin sen tien päässä olisi uusliberalistinen yövartijavaltio, jossa työntekijällä ei ole mitään oikeuksia.
Luoja varjelkoon meitä tämmöisestä ajattelusta!

Toimituksen poiminnat