Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Virkamies pysyköön lestissään

Erityisesti vasemmistopoliitikot nostivat älläkän, kun Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ilmoitti siirtyvänsä Terveystalon palvelukseen. Olen todella hämmästynyt keskustelun sisällöstä, jossa ajatellaan , että virkamies ei voisi siirtyä virasta yksityisen työnantajan palvelukseen, koska hänellä on julkisista palveluista jotain salaista tietoa. ? .

Keskustelun taso kertoo juuri niistä skeemoista ja ajattelumalleista, joita yhteiskunnassamme on ikävä kyllä aivan liikaa. Joitakin niistä mainitakseni, yritykset ovat pääsääntöisesti ylikansallisia Panamayhtiöitä. Yritykset tuottavat vain voittoa omistajilleen ja kaikki yritykset repivät voiton työntekijöisen selkänahasta. Julkinen palvelu on laadukasta, yksityisistä sen sijaan ei koskaan tiedä. Yksityiset palvelut ovat kalliimpia, koska hintojen päälle tulee voiton osuus. 

Minusta olisi aivan välttämätöntä, että virkamiehet työskentelisivät myös yksityisellä ja yksityiseltä sektorilta voisi siirtyä virkamieheksi. Olisi hienoa, jos virkamies ymmärtäisi yritysten realiteetit ja pyrkisi mieluummin tekemään yhteistyötä yritysten kanssa kuin päinvastoin.

Mikäli tehtävän vaihtoon liittyy jotain kilpailukiellon piiriin kuuluvaa, normaali karenssi on yleensä puoli vuotta, ei sen enempää. Kun toimitaan julkisella sekotrilla, toivoisi, että tiedot olisivat muutenkin avoimesti saatavilla, joten viranhaltijalla ei pitäisi olla mitään erityistä tietoa takanaan. On normaalia, että ihmisillä on osaamista, jota he vievät mukanaan työnantajalta toiselle. Näin tapahtuu myös yksityisen sektorin sisällä siirryttäessä. 

Mitä vielä tulee näihin haitallisiin uskomuksiin, Suomessa on paljon myös suomalaisomisteisia perheyhtiöitä. Yritysten yksi tehtävä on tuottaa voittoa riskin vastineeksi omistajilleen, mutta riippuu yrityksen ja sen omistajien arvoista, kuinka suurta voittoa tavoitellaan ja millä keinoin. Monet yritykset menestyvät juuri hyvällä henkilöstöpolitiikallaan.

Molemmat, julkiset ja yksityiset voivat olla aivan yhtä hyvin laadukkaita kuin laaduttomiakin. Palvelun julkinen tuottamispohja ei takaa laatua. Yksityiset onnistuvat usein tekemään prosessinsa kustannustehokkaammin, koska budjettia ei voi kasvattaa veroja nostamalla ja tavoitteena on onnistua myös taloudellisesti. Yleensä se ohjaa koko kejtua toimimaan tehokkaammin, myös kustannustehokkaammin. Voittoineen kaikkineen yksityinen yritys voi siis olla julkista kustannustehokkaampi. 

Kun ryhtyy kommentoimaan tällaisia normaaleita työelämän ilmiöitä, mistä Rädyn tapauksessakin on kyse, kannattaa ensin vähän reflektoida omia ajattelutapojaan. Toki, jos työelämän lainalaisuudet ovat vieraita, voi syntyä epäilyksiä, joilla ei ole totuuspohjaa. Onnea siis Laura Rädylle uuden työn johdosta, toivottavasti vastaavasti julkiselle sektorille saadaan yritysmaailmassa pätevöityneitä johtajia. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työpaikan vaihtamisen vapautta on rajoitettu yksityissektorillakin, joten se on aika normaalia käytäntöä. Sille on selvät syyt. Jos kaupunki toimii työnantajana, niin työnantajan pitää turvata omia etujaan. Jos Räty olisi esimerkiksi mennyt vaikka johonkin kauppaan pikkupomoksi, niin silloin ei olisi mitään ongelmaa. Terveystalo on se ongelman ydin.

Nyt tossa peitetään työpaikan vaihtamisen vapauden rajoittamisen ihmettelyllä se taustalla oleva syy miksi sitä kritisoidaan. Siinä yhteiskunta (kaupunki) antaa yhdelle yritykselle etulyöntiaseman kilpailussa. Kun sisäpiiritietoa kilpailutuskuvioista tietävä menee yritykseen töihin.

Tuskin nyt sentään niin voitaisiin tehdä, että kiellettäisiin Terveystaloa osallistumasta valtion ja kuntien kilpailutuksiin, joten toinen vaihtoehto on juuri se asiasta noussut julkinen kritiikki.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaupungin pitäisi rajoittaa työehtosopimuksessa ehtoja asettamalla miten työntekijät saavat siirtyä toisen työnantajan palvelukseen. Nyt ilmeisesti niin ei ole tehty ja se on hölmöä hommaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei noita varmastikaan voida mihinkään työehtosopimukseen ympätä. Eivät tasan tarkkaan pitäisi oikeudessa. Johtavassa asemassa olevalle rajoituksen voi toki työsopimukseen kirjata, mutta jos haluaa sen pitävän myös oikeudessa on syytä sokia karenssiajasta maksettavasta korvauksesta. Ei taida kaupunki olla siihen valmis.

En rehellisesti edes ymmärrä tuota kuvailemaasi ongelmaa. Ei kaupunki mitään etua anna kenellekään. Kaikilla toimijoilla on ollut tasan yhtäläinen mahdollisuus rekrytoinnilla ostaa Rädyn kompetenssi itselleen. Muut eivät ole joko pitäneet sitä kiinnostavana, tai eivät ole olleet valmiita siitä riittävästi maksamaan. Mikään yritysten välinen tasavertaisuusongelma tämä ei ole!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tuli kirjoitettua väärä sana, tarkoitin työsopimusta. :-)

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kuten kirjoitan: Mikäli tehtävän vaihtoon liittyy jotain kilpailukiellon piiriin kuuluvaa, normaali karenssi on yleensä puoli vuotta, ei sen enempää.

Eli paljon lienee johtajia, jotka siirtyvät Terveystalosta Mehiläiseen tai päinvastoin. Juuri tätä pidempää karenssia ei ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Laura Räty (kok) käyttää härskisti sote-sisäpiiritietoa hyväkseen" Näin toteaa toimittaja Tommi Parkkonen tämänpäiväisessä Iltalehdessä "Näkökulma" palstalla otsakkeella "Soteemus" Suosittelen Vauranojan sen lukemaan. Se, että vasemmistopolitiikot nostivat äläkän niin sen he tekivät erittäin hyvästä syystä, kuten Parkkonen kirjoituksessaan tuo varsin selväsanaisesti esille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuossa kolumnissa ei oikeasti ollut mitään asiaa. Mikä on tämä kriitikoiden kohkaama salainen sisäpiirin tieto? Siinä on ainoa kauhisteltava asia tähän mennessä, että julkiseksi ja läpinäkyväksi säädetty prosessi ei olekaan sitä, vaan jotakin salaista kähmintää! Siinä on todellinen jutun aihe toimittaja Parkkoselle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Tulevista Sote päätöksistä käydään neuvotteluita eduskuntatalossa ei Helsingin Kaupungintalossa. Eihän niistä hallituksen päätöksistä ole tiedossa mitään faktaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Rädyn työpaikanvaihdoksen taivastelu on ollut suorastaan masentavaa luettavaa. Jos sektoreiden välisessä liikehdinnässä on jotain pielessä, se on lähinnä liikkeen puute. Suurempi liike yksityinen-julkinen-politiikka -sektoreiden välillä lisäisi ymmärrystä ja parantaisi kaikkien edellytyksiä tehokkaaseen yhteistoimintaan. Ainoa liikehdintä johon suhtaudun lähtökohtaisesti kriittisesti, sen meriitit ohittavan luonteen vuoksi, on politiikka -> julkinen. Siinä saattaisi olla kritiikin paikka Rädynkin osalta, mutta on Helsingissä apulaiskaupunginjohtajia nimitetty paljon heikommin meriitein, joten olkoon.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Laura Räty on vuosien varrella antanut itsestään määrätyn kuvan, joka ei ole heikentynyt. Muistamme lääkärin, joka on harrastanut aggressiivista "verosuunnittelua" kierrättämällä sivutulojaan holdingyhtiön kautta ja saatuaan osinkoja yksityisiltä terveyslaitoksilta.

Lisäksi muistamme edelliseen liittyen Laura Rädyn heitot "alle 2600 euroa ansaitsevista. "Hyvin pieni osa vanhemmista ansaitsee alle 2600 euroa". Tosiasiassa moisia oli yli 500000. Mitähän monet pienyrittäjät ajattelevat Lauran, hyväpalkkaisen lääkärin ja verosuunnittelijan lausunnosta?

Vielä pitää mainita Lauran ja Lasse Männistön tuolileikeistä. Laura sinne ja Lasse tänne aikoivat vaihtaa paikkoja ilman mitään demokraattista prosessia. Koko Lauran ja Lassen poliittinen prosessi on ollut oman oksan vahvistamista ja täydellisen epäisänmaallista toimintaa, missä vahvan taloudellisen toimijan - mikä ei maksa veroja Isänmaahan - on oma maksimaalinen etu. Terveystalon tai Mehiläisen maksamia veroja ei ainakaan ennen herunut Suomeen. Lauran menneisyyden tuntien, ei varmaan vieläkään?

Avauksesi on tyypillinen jengi-mielipide. Jos joku on puolueessa X, hänen mielipiteensä ja tekonsa ovat hyviä sinänsä, sisältämistään sanoista tai teoista huolimatta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toisaalta myös: avauksesi on tyypillinen jengi-mielipide. Jos joku on puolueessa X, hänen mielipiteensä ja tekonsa ovat pahoja sinänsä, sisältämistään sanoista tai teoista huolimatta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mutta kuten aiemmin todistit: Olen Mulkku. En ihmeemmin arvostele tai puolusta puolueita sinänsä. Edustajien sanoista voin jotain lausua ja persuja nyt tulee lyötyä kokonaisuutena. Koska se leimaa kokoomusta ja keskustaa.

Toimituksen poiminnat