Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Polkeeko kusti?

Kun kuulin Postin uusista aluevaltauksista, nurmikon leikkuusta ja vanhusten kotipalveluista, ajattelin, että onhan tässä synergioita. Minua ei stressaa lainkaan se, kuka leikkaa naapurin nurmikkoa. 

Mitä taas vanhusten kotipalveluihin tulee, syntynyt mylläkkä on tyyppiesimerkki koulutususkovaisen Suomen reaktioista. Ei se sillä lailla mene, että toisen ihmisen auttamiseen esimerkiksi kaupassa käynnissä, syömisessä, ulkoilussa tai pukemisessa tarvitaan jokin erityinen tutkinto. Saahan äidiksi ja isäksikin ruveta ilman minkään sortin oppia tai ojennusta. Ymmärrän toki terveydenhoitoon liittyvät asiat esimerkiksi verikokeet tai muiden pistosten antaminen, sitä ei kuka tahansa voi tehdä. 

Mutta mikä minua sitten lopulta on alkanut harmittamaan, on ihan se perinteinen, kenties tylsä ja mediaseksitön postin jakaminen. Kun siitä ei nyt enää meinaa tulla yhtään mitään. Kevään aikana on ainakin viisi kertaa jäänyt perjantaiposti tulematta. Muinakin päivinä on saattanut, mutta sitä en tiedä, koska muina viikonpäivinä en osaa odottaa mitään erityistä. Sama ongelma on koko naapurustolla eli kyse ei ole lehtitalojen ongelmasta. 

Toukokuussa on kahtena perjantaina jäänyt niin Talouselämä kuin Suomen Kuvalehtikin ilmeisesti ruohonleikkurin tarakalle. Juuri nämä viikottaiset aikakauslehdet haluan lukea viikonloppuna kun on aikaa ja nimenomaan paperiversiona, sillä päätettä saa tuijottaa aamulehdestä alkaen muutenkin riittämiin. Edelliskerralla lehdet toimitettiin keskiviikkona, tällä kertaa tulivat jo peräti maanantaina. 

Odotan tietysti, että Posti ryhtyy korjaamaan ongelmaa, mutta koen myös, että mediataloilla on aika paljon enemmän painoarvoa neuvottelupöydässä kuin yhdellä Sannalla Kaarinasta. Varmaan lähettävät Postista jonkun vakiopahoittelun reklamaatiooni ja siinä kaikki. Miksi mediatalot maksavat satoja tuhansia ellei miljoonia Postin jakelusta, jos ei rahoilleen saa vastinetta? Niin tai, me asiakkaathan sen maksamme, kunnes kyllästymme. 

On hienoa, että lähdetään uudistamaan organisaatiota ja haetaan uusia toiminta-alueita. Mutta samalla pitäisi huolehtia perusliiketoiminnasta ja sen toimivuudesta. Mitä sitten, jos vanhus odottaakin ruokakassiaan yli viikonlopun tai lääkkeitään kokonaisen viikon. Viikonlopun lukemiston puute on pieni harmi henkitoreissaan oleviin ihmisiin nähden, joskin molemmilla on asiakaskokemuksena merkitystä.  

Jos posti ei kerran kulje, polkeeko Kusti ruohonleikkuria vai missä oikein on vika. Siitä kai olemme samaa mieltä, että jottain asialle tarttis tehdä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen samaa mieltä siitä, Sanna, että tämä ei oikein toimi. Mitä ihmeen jonglöörejä näitten jakajien oikein oletetaan olevan, 3-4 tehtävää yhden ihmisen hartioilla, ja työt pitäisi vielä tehdä hyvin ja nopeasti. Innovatiivisuuden puutteesta ei postia voi toki syyttää, mutta kyllähän se kuulosti alun perinkin vähän hassulta. -Meidän posti tulee joskus illalla, eikä niinkuin ennen, päivällä. Isoja nurmikkoja, leikkuri ei toimi, ei bensaa - tai apteekissa on jonot, tai jotain sekaannusta, on niin monta asiaa jotka voi mennä väärin. Enpä todella kadehdi näitä työntekijöitä. Vanhusten ymmärtäminen ja kuuleminenkin on taitolaji, ja se ei toimi yleensä kiireellä. -Kyllä minusta vanhusten auttaminen kuuluu alan ammattilaisille. Vanhusten auttajia koulutetaan jo siihen työhön, ja sellaiselle avulle on todella tarvetta. Kustille riittää se polkeminen. Posti, miettikääs tämä asia uudestaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Posti on sellainen asia, että sen kulku pitää taata, ja kaikille. Sen pitäisi saada apua valtiolta, jos se ei muuten toimi. Minusta se on perusoikeus. Muiden reviirille postin ei pitäisi mennä, koska ei se loppujen lopuksi auta ketään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Posti voisi perustaa Postipankin jonka voitoilla postia voidaan jakaa. Postimiehet voisivat hoitaa syrjäseutujen laskunmaksut ja toimia liikkuvina pankkiautomaatteina päätelaitteiden kanssa. Palaisi Posti vähän juurilleen.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Posti on ulkoistanut jakelualueeni palvelun ulkopuoliselle toimijalle. Niinpä olen saanut viime päivinä naapurin postit mukaanlukien terveyteen liittyviä kirjeitä.

Koska näemmä kuka tahansa tunari saa jakaa postia, niin mietityttää mihin Posti -nimistä organisaatiota oikein tarvitaan.

Joskus 90-luvulla, kun maaseudun palveluja suljettiin yksi toisensa jälkeen, Postilla olisi ollut mahdollisuus monipalvelupisteiden luontiin. Tänään tämäkin on myöhäistä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minua ei stressaa mikään. Minua vain ihmetyttää. Posti sanonut Pekka Vennamosta alkaen, että palvelu paranee.
Vuonna 1991 muuttaessani maalle kyläposti oli 3 km:n päässä. Tänään se on K-kaupassa 25 km:n takana. No, posti leikkaa nurmikkoni ja minua kehoitetaan hakemaan pakettini.
No tietysti. Maksua vastaan tuovat, mutta niin tuo tänään yksityiset matkahuollotkin..

Jouni Toikkanen

Postihan kuljettaa paketit maksutta kotiin, jos lähipostiin on yli 5 kilometriä matkaa... Tulee vaan välillä aika paljonkin lisää töitä kun parhaillaan näitä paketteja vietävänä reitin varteen 30 kpl ja kaikki työt pitäisi ehtiä työ aikaan... Lenkin laskennallinen jako aika on 7,5 tuntia päivä, mutta käytännössä katsoen lenkki on mahdottomuus ajaa alle 9 tunnin, tästä seuraa jatkuvat ylityöt ja välillä on vaan pakko sanoa, että en tee ylitöitä ja silloin jää yleensä posteja jakamatta. Mutta jos työ aika on laskettu klo 10-18 väliin ja menee jatkuvasti klo 21 niin välistä olisi ihan kiva olla perheen kanssa kotona muulloinkin kun silloin kun muut nukkuu....

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Postinjakelun aikatauluongelmat johtuvat paljolti siitä, että jakelureitit ovat viimeaikaisten henkilöstövähennysten seurauksena niin pitkiä, että jakaja harvoin suoriutuu siitä työajan puitteissa. Hän ei kuitenkaan saa suoritta työtään loppuun ylityönä, vaan hänen on palattava jakelutoimipaikkaan ja reitin jakaa loppuun keikka- tai vuokratyöläinen, mikäli sellainen on saatavilla. Ellei ole, reitin loppu jää jakamatta. Posti jättää tietoisesti ja tahallaan taloudellisista syistä hoitamatta lakisääteisen palveluvelvoitteensa ja omat palvelulupauksensa. Tätä toimintaa pitäisi viestintäviraston valvoa, mutta hitaita ovat herrojen kiireet!

Toimituksen poiminnat