Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Uusi verokortti

Olen tässä aikani ihmetellyt suomalaista kansanperinnettä jakaa eläkeläisalennuksia kaikelle kansalle. Muutaman kerran olen jopa lähtenyt kaupasta, kun kovaäänisestä on kuulunut hehkutus, jonka mukaan kaikki eläkeläiset saavat tänään 15% alennusta kaikista ostoksistaan. Tulee tunne, ettei työssäkäyvän rahat kelpaa, eikä meillä ole arvoa asiakkaana. Tai eilen poiketessamme Ateneumissa, mietin, miksi eläkeläiset, siis kaikki eläkeläiset tulotasosta riippumatta, saavat alennusta sisäänpääsystä, kun muut maksavat 1,5 kertaisen hinnan. 

Niin, eläkeläisenä on aikaa käydä elokuvissa, teatterissa, taidenäyttelyissä ja tietysti jumpassa 65+ kortilla. Eläkeläisenä rahaa ei kulu satoja euroja pelkkään työmatkaan, työpaikkaruokailuun, lasten elättämiseen, kalliisiin harrastuksiin ja leireihin, suuremman asunnon kuluihin jne. Vaikka tulotaso on työelämää pienempi, niin ovat myös pakolliset menot. 

Vaalikentillä kaksi kuuminta puheenaihetta tuntui olevan maahanmuutto ja eläkeindeksi. Paikallispolitiikassa olemme keskustelleet siitä, minkä ikäisenä voi toimia johtavassa luottamusasemassa omassa kotikunnassa. Yritykset ja onrganisaatiot tuntuvat kilpailevan siitä, kuka antaa parhaat eläkeläisalennukset. Ja ennaltaehkäisyn nimissä uudenkarhealla Mersulla uimahalliin pöhäyttävä eläkeläinen pääsee uimaan puoli-ilmaiseksi 65+ kortillaan, siinä missä köyhyysrajan alapuolella elävä yksihuoltajaäiti voi vain haaveilla koko perheen uimareissusta muualle kuin ilmaisille uimarannoille, kesäaikaan. Eläkeläiskorttilogiikalla kaikilla työikäisillä pitäisi oikeastaan olla alennuksiin oikeuttava opiskelijakortti, koska nykyajan työelämä vaatii jatkuvaa opiskelua. 

Näin ei tietenkään saisi sanoa tai kirjoittaa. Roiskeita tulee varmasti, että mikä eläkeläisten vihaaja minä olen ja miten kehtaan syrjiä eläkeläisiä näin törkeällä tavalla. Vastauksena jo valmiiksi tähän sanojani vääristelevään johtopäätökseen totean, että ei pidä lainkaan paikkaansa. Moni minulle rakas ihminen on eläkeläinen. Minusta on ihanaa, kun eläkeläisenä nauttii elämästä ja virkistäytyy uimahallissa tai kulttuurin parissa, pitää itsestään ja voinnistaan huolta. Mutta minusta taloudellisten etujen antaminen automaattisesti yhdelle suurelle taloudellisesti täysin heterogeeniselle ryhmälle on kaikkea muuta kuin perusteltua vain siksi, että eläkeläinen. 

Oikeudenmukaisuuden nimissä esitänkin, että verottaja tuo Suomeen uudenlaisen "verokortin". Se lähetetään pienituloisille automaattisesti vuosiverotuksen selvittyä. Jos vuositulot jäävät esimerkiksi alle 18 000 euroon, henkilö saa kortin, jossa lukee pienituloinen. Kortti on voimassa vuoden kerrallaan. Kortti lähetetään kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat verotuksen piirissä. 

Jokainen kortin haltija voi sitten itse päättää, käyttääkö korttia vai ei. Joka tapauksessa se olisi huomattavasti oikeudenmukaisempaa kuin nykymalli, jossa alennuksia myönnetään esimerkiksi yli 100 000 vuodessa tienaavalle eläkeläiselle, kun todellista virkistystä vaille jää pienituloinen yksinhuoltaja tai ihan vaikka kaksinhuoltaja osa-aikatöissä.

Verottajan kortilla myös opiskelija saisi alennukset, jolloin hyväpalkkaisessa työssä oleva osa-aikainen opiskelija ei voisi hyödyntää opiskelija-alennuksia. Mallista hyötyisi myös nollatuntisopimukseen jumittanut työntekijä, pienituloinen yrittäjä tai alle minimipalkan työskentelevä maahanmuuttaja.

Eikö olisi aika reilua? Oikeastaan suurimpana mallin ongelmana näen, että ihminen joutuisi "julistautumaan" pienituloiseksi kortin kanssa. Mutta onko sekään niin suuri ongelma, että asiaa ei voisi harkita?

Erillisistä 65+ korteista voitaisiin luopua kunnissa ja samalla pidettäisiin huolta yhteiskunnassa erityisesti pienituloisten mahdollisuuksista liikkua ja virkistäytyä kulttuurin parissa, olipa hän työikäinen, opiskelija tai eläkeläinen. Mallia voisi jopa jatkokehitellä siihen, että näillä ostoksilla ja maksuilla olisi alempi arvonlisävero, jolloin entistä useampi kykenisi myöntämään "verokortilla" alennusta. Ja mikä parasta, tämä voisi synnyttää vähenemistä sosiaalietuuksien tarpeelle ja siihen liittyvälle byrokratialle, kun asia hoidettaisiin tätä kautta. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

"Muutaman kerran olen jopa lähtenyt kaupasta, kun kovaäänisestä on kuulunut hehkutus, jonka mukaan kaikki eläkeläiset saavat tänään 15% alennusta kaikista ostoksistaan. "

Suunnitelmataloudessa voidaan viranomaisten toimesta rajoittaa kätevästi tuotteiden jakelua ja myös hinnoittelua. Markkinataloudessa voi jokainen yrittäjä suunnata markkinointitoimet haluamaansa suuntaan, haluamallaan tavalla, hyvien kauppatapojen mukaisesti.

Onko Kokoomus nyt muuttanut linjaansa holhoavampaan suuntaan ?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kyllä siellä kaupassa kävi yksityinen kuluttaja, ei kokoomus.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jaa, no sepä harmi kauppiaalle, olis tehnyt hyvän tilin :).

Se ei kuitenkaan ole poissa yhdenkään yh äidin taskusta, jos joku kauppias jakaa alennuksia.
Kannattaa varmaan puhua sille kauppiaalle, että voisi suunnata kampanjansa vaikka jollekin muulle kohderyhmälle, kuin eläkeläisille. Ja jos tosiaan sellaisessa kaupassa käyminen harmittaa noin kovasti, niin kannattaa sitten äänestää jaloillaan. Vai mitä ?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Voi voi. Kyllä minä olen eläkeläisenä joutunut kustantamaan lasteni elatuksen. Uimahalliinkin olen mennyt kävellen enkä Mersulla.
Mutta kaikki muu sitten maksaakin. Terveydenhuollostani maksan täyden hinnan, samoin ruuasta, vaatteista, hygieniasta. Lääkkeetkin maksavat samoin rillit. Olen kuullut että jotkin työssäolevat saavat silmälasinsakin työpaikan puolesta, samoin työterveydenhuollon säännöllisine terveystarkastuksineen. Joillain on jopa ruokaetu ja autonkin saavat viran puolesta. Me eläkeläiset maksamme itse kaikki.

Juhani Nurminen

Olisi kyllä kiinnostavaa kuula Tarun eläkkeen nettomäärä/kk, sekä asumistuen määrä.

Itselläni tällä hetkellä tulot (tm.tuki+asumistuki) n. 900e/kk, vuokra + vesi 520e/kk, enkä saa uimahallista mitään alennusta. Lääkäriin pääsen maksutta, siis yleislääkärille.

* * *

"taloudellisten etujen antaminen automaattisesti yhdelle suurelle taloudellisesti täysin heterogeeniselle ryhmälle on kaikkea muuta kuin perusteltua vain siksi, että eläkeläinen. "

Tätä minäkin olen pitkään toitottanut. Eläkeläinen saa sen alennuksen vaikka omistaisi viisi vuokra-osaketta ja upean huvilan sen 500 neliön asunnon lisäksi, jossa siivooja käy vain kahdesti viikossa, kokki on joka päivä.

Kyllä näitä alennuksia pitäisi vähän ajatella. Lienevätkö aina ihan laillisiakaan, mutta kun kuntapäättäjät eivät uskalla sanoa muuta kuin juu juu - miksi?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tarulla on yhtä pienet tulot suurinpiirtein kuin sinulla. Asumistukea emme saa lainkaan. Jos sä sairastat jotain harvinaissairautta niin tavallinen yleislääkäri ei käy. Terveyskeskuksen lääkärit, ainakaan meillä, eivät ymmärrä hölkäsen pöläystä Menieren taudin hoidosta. Ai niin fysioterapiakin maksaa miltei 60€ kertalaaki.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #4

Älä nyt höpötä Taru, sosiaalialan asiantuntijalle, saat sinä yli 750 euroa/kk netto. Ja kun olet parisuhteessa niin teitä pitääkin tarkastella siltä kantilta. Itse olen (toistaiseksi) yksineläjä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #5
Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #6

Aivan - vähän tässä tuli pieni ajatusvirhe. Teitä kun on kaksi niin taitaa sinulle käyttöön jäädä enemmän kuin tällaisella yksinasuvalla miehelle, jolla siis jää noin 400e/kk. Puolisosi kun maksaa osansa asumisesta, ja hyvä niin :-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #8

Meitä asuu tällä hetkellä samassa asunnossa kolme; Minä, puoliso ja köyhä opiskelijapoika.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ajatus on mielestäni päätön. Se toisi taas yhden elementin luomaan tai pahentamaan kannustinloukkuja. Samaan tapaan kuin monet nykyisistä tuista ja vaikkapa porrastettu päivähoitomaksu, se loisi tilanteita joissa tulojen lisääntyessä jäisikin vähemmän rahaa "pakollisten" kulujen jälkeen. Jos tulontasausta halutaan tehdä on progressiivinen vero paras keino. Se kun vielä toteutettaisiin verottomalla summalla + tasaverolla, niin pääsisimme jo paljon eteenpäin. Kaikkien kehitystoimien verotuksen ja tulonsiirtojen osalta pitää yksinkertaistaa järjestelmää, ei monimutkaistaa!

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

On tuossa ajatusta. Itse olen pohtinut monien erilaisten tukien, jotka eivät ole riippuvaisia tuloista, nimeämistä köyhäinavustuksiksi. Lisäksi tietenkin hyvätuloisella tai itsensä ei-köyhäksi kokevalla olisi oikeus kieltäytyä tukien vastaanottamisesta. Tukien vastaanottajalista pitäisi myös olla julkinen. Saattaisi edes joku jättää lapsilisät, maataloustuet tai muuta jättää nostamatta pelkästä ylpeydestä, moraalihan ei näytä niihin vaikuttavan.

Anne Lindell

Ei kannata, Sanna olla kateellinen ... pieneläkeläiset aivät juurikaan voi ostaa mitään eikä mennä mihinkään.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Niin, minusta se juuri onkin surullista, että, että pienituloiset eläkeläiset, pienituloiset työikäiset jne. eivät voi mennä mihinkään, mutta hyvätuloiset kyllä voivat ja saavat bonuksena vielä kunnon alennukset. Kannattaa Anne lukea kirjoitukseni, että onko ytimessä kateus.

Toimituksen poiminnat