Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Innovaatiosetelin jatkokehitystä

Osana hallituksen yrittäjyyspakettia lanseeraa Tekes innovaatiosetelit mikro- ja pk-yrityksille. 

Idea on sinänsä kiinnostava ja voisin kuvitella, että etenkin mikroyrityksissä kehitysresursseja ei liikaa ole, kun muutama ihminen hoitaa yrityksessä kaiken. Tarvetta siis innovaatiosubventiolle löytyy. 

Näen kuitenkin innovaatiosetelissä kehityskohtia. Suomalaisia arvostellaan usein, että olemme huonoja myymään ja markkinoimaan. Tyypillinen insinööri taas pysyttelee suunnittelupöydän takana kehittäen aina vaan tuotetta paremmaksi, vaikka sille ei olisi yhtään asiakasta. 

Siksi innovaatiosetelin perusidea voitaisiin kenties toisella tuotantokaudella kääntää päälaelleen. Innovaatiosetelit kohdennettaisiin julkiselle sektorille, joka velvotettaisiin ostamaan uusia innovatiivisia tuotteita tai palveluita suomalaisilta mikro- ja pk-yrityksiltä innovaatioseteleillä. 

Ratkaisuvaihtoehdossa tulisi yhden kärpäsen sijaan lätkään vähintään kolme kärpästä.

Ensinnäkin kynnys kuntien innovatiivisille kokeiluille madaltuisi ja kokeilukulttuuri saisi tuulta purjeisiin. Joukosta löytyisi varmasti palveluita, jotka jäisivät kokeilujakson jälkeen käyttöön. Niiden myötä voitaneen olettaa, että julkisen sektorin palveluprosessit uudistuisivat ja innovaatiosta olisi iloa myös julkisen sektorin kassaan.

Samalla yritys saisi suoraan asiakasrajapinnan, jolle innovaatiota kehittää. Se ei jäisi vain suunnittelupöydän kukkaseksi, vaan nimenomaan todelliseksi asiakasratkaisuksi. Kokeilujakson myötä syntyneet asiakassuhteet säilyisivät osittain ja vielä kaiken päälle, yritys olisi hankkinut tärkeää referenssiä esimerkiksi ulkomaille lähtöä ajatellen. 

Kiinnostava innovaatioseteli voitaisiin siis vahvemmin sitoa asiakkuuksiin ja asiakaslähtöisyyteen kuin pelkkään innovaatiotoimintaan itseisarvona ilman tulostavoitetta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaha. Nykyisen innovaatiosetelin ongelma on siinä, että se on summaltaan puuhastelun tasoa. Tämä selviää aika hyvin kun katsoo mitä viidellä tonnilla saa, niin yrityksiltä kuin vaikka yleiskulujen rasittamilta yliopistoilta. 1-2 viikon työpanoksella ei kummoisia innovaatioita luoda.

Jatkoideasi menee ihan samaan kastiin. 5000 eurolla ei mitään innovaatioita saada, vaan käytännössä se ainoastaan pakottaisi julkisen sektorin tunkemaan viiden tonnin seteleitä enemmän tai vähemmän väkisin "innovatiivisen tuotteen" määritelmään sopivaan puuhasteluun.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

En sinällään ottanut kantaa summaan, mitä sillä saa, vaan ideaan enemmänkin. Jos kunnille myönnettäisiin innovaatioseteleitä väestön tai väestörakenteen mukaan, he voisivat niitä käyttää isompinakin summina kenties.

5000 € ehkä ajatellaan, että yritys itse laittaisi jotain till. Mutta sinänsä summa tosiaan on melko pieni ja riskinä on vähän kaikille, mutta ei kenellekään mitään.

Moni kaltaiseni hyvinvointipalveluita tuottava pienyritys hyötyisi jo 5000 euron kokeilusta, koska sillä pääsisi sisään halposti. Ja sen jälkeen toivottavasti palvelu puhuu puolestaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"En sinällään ottanut kantaa summaan, mitä sillä saa, vaan ideaan enemmänkin."

Ideana periaatteessa ihan hyvä, tosin kun kysymys on jo käynnissä olevasta kokeilusta, niin sen oikeita specsejä voi varmaan arvostella.

"Moni kaltaiseni hyvinvointipalveluita tuottava pienyritys hyötyisi jo 5000 euron kokeilusta, koska sillä pääsisi sisään halposti."

Tarkoittaa siis käytännössä yritystukia, jotka olisivat mielestäsi hyvä juttu, jos sinunkin yrityksesi pääsisi niitä nauttimaan. Eiköhän parempi ja tasapuolisempi lääke olisi julkisen sektorin hankintaosaamisen ja -käytäntöjen kehittäminen sellaiseksi, että uusilla ja innovatiivisillakin palveluntarjoajilla olisi mahdollisuus pärjätä.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #4

Kuten aiemmin itsekin toteat, 5000 eurolla ei vielä maata merelle viedä. Siis
"Eiköhän parempi ja tasapuolisempi lääke olisi julkisen sektorin hankintaosaamisen ja -käytäntöjen kehittäminen sellaiseksi, että uusilla ja innovatiivisillakin palveluntarjoajilla olisi mahdollisuus pärjätä."
Ideani tähtää juuri tähän, että hankintaosaamista ja kokeilukulttuuria edistettäisiin. Yritystueksi ei 5000 euroa oikein vielä voi lukea.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

50 000€ on sellainen summa, että voidaan jo alkaa miettiä jotain.

Toimituksen poiminnat