Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Oma mielipide vai oma fakta?

Huolestuneena kuuntelen kiihtyvää kritiikkiä soteuudistusta kohtaan. Valinnanvapaus on nyt nostettu tikunnokkaan ja etenkin oppositiopuolueet kritisoivat sitä kiihkeästi, toki lähestyvien kuntavaalien siivittämänä.

Ensimmäinen huolestuttava hokema, jota jopa arvossa pitämäni HUS:in asiantuntija hiljan viljeli, on, että yksityinen ei koskaan tuota palveluita yhtä halvalla kuin julkinen. Tämä varsin vääristynyt ja vailla tutkimuspohjaa oleva mielipide perustuu ajatukseen, jossa palveluiden tuottamiselle on olemassa jokin yksi yleispätevä hinta Z. Hinnalla Z palvelun tekee julkinen ja sen päälle sitten yksityinen laittaa voittonsa.

Tosiasiassa kuitenkin palveluiden tuotantokustannukset rakentuvat täysin heterogeenisesti riippuen tiloista, laitteista, tietojärjestelmistä ja tekijöistä. Ennen kaikkea siihen vaikuttavat johtamismenetelmät: onko tuottavuus lähtökohta vai saavuttamaton tavoite. Palveluiden tuotantokustannus siis todellisuudessa vaihtelee välillä X-Z. Jos julkinen tuottaa palvelun hinnalla Z, yksityinen ohjautuu toisin ja tuottaakin saman tasoisen palvelun hinnalla Z-20%. Vaikka tuohon summaan laittaa vielä 10% voittoa, ollaan silti vielä huomattavasti alle julkisen hinnan Z.

Toinen hokema on suuryritykset, jotka riistävät rahat ja mummot sekä vievät varat ulkomaille. Tämä on tietysti vasemmiston lempiaiheita. Keskiviikon puoluepäivässä Ylellä puheenjohtaja Rinne arvioi näitä sotealan ”ryöväreitä” olevan 200 noin. Todellisuudessa siis sotealan yrityksiä on reilut 18 000 kappaletta ja vajaat 18 000 niistä työllistää alle 10 henkilöä. Sotealan pienyrittäjänä on kieltämättä hupaisaa kuunnella tätä päivittäistä yrittäjän mollaamista valtakunnan ylätasolta, kun arkitodellisuus on aivan jotain muuta kuin rahansiirtoa Caymansaarille.

Kolmas hokema liittyy kustannushyötyihin. Oppositio väittää, ettei haluttuja kustannussäästöjä synny, koska valinnanvapaus tulee niin kalliiksi. Mikäli valinnanvapaus lyhentää jonoja, edistää kokonaisvaltaista asiakkaan kohtaamista ja vieläpä auttaa organisaatioita erikoistumaan paremmin, uskallan uskoa, että kokonaissäästöä syntyy. Sitä ei tietenkään kannata odottaa heti ensimmäisenä vuonna ja kokonaissäästönä pitää nähdä myös välilliset kustannukset, joita syntyy esimerkiksi lonkkavikaisen odotellessa työkyvyttömänä leikkausta kotona.   

Huomiota voi uudistuksesta puhuttaessa kiinnittää myös uudistuksen terminologiaan. Jatkuvasti puhumme potilaasta, mutta aivan ensiksi on opittava puhumaan asiakkaista. Tänä päivänä yksityisellä sektorilla ei asioi juurikaan potilaita vaan asiakkaita. Eivät sosiaalipuolen asiakkaatkaan ole potilaita vai onko 90-vuotias vanhus, joka ei voi enää asua kotona, potilas?

Valinnanvapaudesta kiisteltäessä vähemmälle huomiolle on jäänyt soteuudistuksen taustalla oleva maakuntamalli. Hiihtolomalla vieraillessani Kainuussa, oli helppo ymmärtää, että Kainuun kokoisella maakunnalla ei voi eikä pidä olla saman tasoisia palveluita kuin vaikkapa täällä Varsinais-Suomessa. Jos tavoittelemme yhdenvertaisia palveluita sinne ja tänne, on selvää, että enemmistön palvelutaso laskee, vähemmistön kenties vähän nousee. Valinnanvapaus on parhaimmillaan, mitä isompi on väestöpohja.

Sosialistiseen maailmankuvaan liittyy vahvasti ajatus siitä, että valtio, virkamies, joku muu tietää parhaiten mikä minulle sopii tai olisi parasta. Valinnanvapaus ei tähän maailmankuvaan istu, sillä siinä aikuiset ihmiset aivan itse pääsisivät vaikuttamaan omaan palveluratkaisuunsa, hyvinvointiinsa ja siihen liittyviin valintoihin. Virkamies ei enää toimisikaan vallan kahvassa samalla tavalla kertomassa, että nyt seisot jonossa ja odotat kiltisti. Julkinen sektori joutuukin muuttamaan omaa ajattelutapaansa, jossa potilas muuttuu asiakkaaksi, asiakasta palvellaan ja neuvotaan, palvelut tehdään heti. Ja jos ei tehdä, asiakas voi valita palvelutarjoajan, jossa palvelun saa nopeammin.

Tästäkin uudistuksesta puhuttaessa kannattaa muistaa Erkki Liikasen viisaat sanat: ”jokaisella voi olla oma mielipide, mutta ei omia faktoja”. Erityisen tärkeää tämän muistaminen on asiantuntijoille. Johtava virkamies ei voi esittää mielipiteitä faktoina!

Kalleinta olisi nyt vetää hätäjarrusta ja jättää uudistus tekemättä. Jos tätä ei nyt tehdä, olemme epäonnistuneet surkeasti! Me todellakin olemme sen nyt seuraaville sukupolville velkaa. Tämä malli ei ole täydellinen, mutta olemassa olevaa on helpompi korjata. Jos jäämme suunnittelupöydälle, mitään hyötyjä ei varmuudella saavuteta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko Toimeentulotuen ehtoja muutettu?
Sossu/Kela on tähän asti vaatinut vain julkisenpuolen hoidot korvataan. Tuen saajia on nyt 256 000 kotitaloutta.(jotka Kelassa odottaa yhä tukeaan)

Kun köyhiä on n.700 000 jolla tulot on alle 1 000e/kk. Onko yksityisenpuolen hoidot mahdollisia ? Maksaako Kela erikoishoidoista korvauksen?esim.leikkauksista tms.

Kun -16 oli n.370 000 luottotietonsa menettänyttä jotka ei saa pankeista lainaa,ei saa tapaturma-sairas-kotivakuutusta,maksaako Kela erikoishoidot yksityisellä puolella.

Siitähän nyt on kyse vasemmiston kohdalla.
En ole löytänyt yhtäkään vastausta noihin eduskunnan enkä kansaneläkelaitos/SOTE muistioista.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Juuri tämänkaltaisia väärinymmärryksiä ja pelkoja syntyy kansalaisille, kun asiantuntijat esittävät mielipiteitä faktoina.

Jatkossa ei samalla tavalla ole enää jakoa yksityiseen ja julkiseen vaan meille tulee sotekeskuksia. Ne ovat aina yrityspohjaisia, mutta toki niiden omistuspohjat vaihtelevat yrityksistä järjestöihin jne. Eihän tällöin Kela voisi jättää "yksityisiä" hoitoja ulos.

Vasemmiston kohdalla on myös kyse vallasta. Vasemmistossa ajatellaan, että viranomainen tietää paremmin, mikä olisi Marja-Liisalle parasta. Itse et voi valita, mistä palvelusi haluat. On selvää, että syrjäseuduilla ei valinnanvaraa tule juuri olemaan, mutta eipä sitä ole nytkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja politikot tietää mikä on terveyspalvelu -hoivapalveluja tuottaville pörssiyritysten osakkaille parasta.
Äläkä vain sano että ne lähti kunnan ja Kelan "vähillä" rahoilla tekemään hyväntekeväisyystyötä Suomen kansan parhaaksi.

Kun ennen-90 oli kaikki palvelut ilmaisia ,maksettiin veroista.
Mutta kun EU astui kuvaan alkoi leikkaukset kunnilta .
-Valtionosuksia leikattiin rajusti-92-93,sitä jatkettiin ,syntyi jonot ja SOTE oli pohjustettu valmiiksi.
-91 tuli terveyskeskusmksut jotka on noussut joka hallituskaudella.Nyt 33% .
-07-11 hallitusohjelmiin tilattiin USA konsulttifirmalta McKinseyn ohjeet terveydenhuollon uudistamiseen.
Vanhasen II-hallitus
Eurooppa-2020 sopimus:Kuntien ja valtion palvelut ulkoistettava ulkomaalaisille yrityksille,kilpailua varten.
Vanhasen II-hallitus.

JK.Kuulun nyt kokeiluun ja saan valita kumman haluan.
Marja-Liisa (70v) valitsee sen saman kuin on ollut koko aika ,keltä on saanut hyvät hoidot ja palvelut aina.Oman terveyskeskuksen ja jo 10v olleen oman lääkärin.
Minun eläkkeestäni ei tule kostumaan yksikään firma.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #5

Oikeasti alkaa ihan uuvuttaa tämä yrittäjävastainen propaganda ja mieliala, jota on viljelty taas ihan olan takaa. Voisin kertoa monenkin blogin verran, millaista on arkitodellisuus näissä 18 000 pienessä sotealan yrityksessä. Vaan eipä se kiinnosta, jos haluaa uskoa vaan yrittäjän olevan pahasta ja tekevän huonoa työtä ja riistävän?! Yrittäjällä ei olisi yhtään asiakasta, jos ei hommia hoidettaisi kunnolla. Kannattaa uskomusten sijaan ottaa selvää asioista!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #6

Huono selitys. Miten hyvin kotimaiset hoivapalveluja tuottavat pienyrittäjät pärjäsi Attendoja vastaan kilpailutuksessa?
Niinpä. Entä SOL-siivousfirmalle? Vanhuspalvelussa Attendon palveluille?
Entä koulu ja laitosruokien valmistamisessa kotimaiset pienyrittäjät?

Sinänsä hyvä että puolustat PK yrittäjiä ,mutta politikkojen teot on aivan muuta.Samoin kuntapäättäjillä jotka valitsee palveluja tarjoavat yritykset.
Rahastahan on kyse,ei palveluista.Mitä sitä kaunistelemaan .

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Kaiken maailman vyöhyketerapeuteilla ei ole mitään tekemistä vaativan sairaanhoidon kanssa. Se vaatii kokeneita erikoislääkäreitä. Heissä ja heidän käyttämissään kalliissa laitteissa sekä tiloissa piilee terveydenhuollon ydin. Se osaamista ja rahaa vaativa osa.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Kerro nyt ihmeessä mitä nämä 18000 sote-alan yrittäjää osaavat tehdä.

Osaavatko tehdä ohitusleikkauksia, dialyysihoitoja, syöpäleikkauksia, asentaa lonkkaproteeseja, tehdä välilevyleikkauksia tai nivelkirurgiaa. Onnistuuko aivokasvaimen poisto. Miten sujuvat pallolaajennukset tai elintensiirrot. Menevätkö suonikohjuleikkaukset vasemmalla kädellä. Miten hoidatte dementikkoja tai anoreksiapotilaita ja miten vieroitatte huumeiden käyttäjän. Kuinka hoidatte diabeetikkoja, joille ei riitä jalkojen rasvaus.

Jotenkin täytyy tämä ensin ymmärtää.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja Vastaus kommenttiin #14

Siinäpä se valinnanvapauden idea juuri piilee, että jokaisella näistä 18 000 sotealan yrittäjästä on se oma erityisosaamisalue. Kaikki eivät suinkaan yritä tehdä kaikkea, laihoin tuloksin.
Tästä varsin kuvaava esimerkki oli Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä ollut tarina anoreksiaa saiarastavasta naisesta, jota kalliisti kyllä hoidettiin julkisissa yksiköissä mm. suljetulla 700 euron vuorokausihintaan. Hoito lopulta tehosi yksityisellä, anoreksiapotilaisiin keskittyneellä klinikalla, jonka vuorokausikustannus oli 500 euroa. Kumpi näistä oli järkevämpi vaihtoehto? Entä miksi anoreksiklinikan olisi pitänyt vaihtaa myös lonkkaproteeseja?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eipä taida löytyä yhtään kuntaa tällä hetkellä, jolla ei olisi jo tällä hetkellä yhtiöitä tai liikelaitoksia.Tämä unohdetaan sote-keskustelussa.

Luettelo Suomen kunnista (josta voi asiaa katsoa)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_kunn...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja kun Kepulle ennustetaan lotto-pottia kuntavaaleissa.Kun nuoriso jää nukkumaan kun niitä ei kiinnosta kuntapolitiikka.
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2014/eurovaalit/...

Niin joku lehmäkauppa on kepu,kok meneillään SOTE josta kumpikin hyötyy
(heidän kannattajat)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Verovapauden turvin ylikansalliset yhtiöt ostavat suomalaiset terveysyhtiöt pois markkinoita häiritsemästä. Kilpailu ei voi olla tervettä jos yhdelle osapuolella annetaan etu toimia verovapaasti.

Juuso Hämäläinen

Aivan samanlaisia olettamuksia luettelit joista muita syytit.

Mene ja tutki mikä on ollut terveyspalveluiden hintakehitys kansalaiselle niissä maissa, joissa siirrytty vahvasti yksityisten palveluiden käyttöön.

Tänään on USAssa presidentin tiedotustilaisuus koskien mm terveysvakuutusten merkittäviä hinnankorotuksia. Nämä ajavat taas miljoonat pois hoidon ulottuvilta USAssa. Eikä tämä tie ole tähän loppumassa. Tällä hetkellä terveydenhoito per henkilö maksaa USAssa yli tuplat Suomeen verrattuna.

Suomen osalta tutki mikä on henkilön vakuutuksen kustannus ja omavastuu ulkoistetussa hoidossa. Älä tutki nuoria terveitä ihmisiä vaan vakavasti sairaita vanhempia eläkeikää lähestyviä. Terveydenhuollossa ei ole mitään merkitystä flunssapotilaiden hoidolla tai nilkkansa venäyttäneiden. Niistä selviää ilman hoitoakin. Terveysjärjestelmän toimivuuden ja hinnan määrittää kroonikoiden ja vakavasti sairaiden tilanne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sieltä tulee joka kommentissa täyttä asiaa.

Jos kansa maksaa veroja ja veroluonteisia maksuja 9 Mrd/vuodessa
Maksaa ALV 17 Mrd/vuodessa .Yhteensä:26 Mrd/vuodessa.
Niin on se ihme jos sillä ei julkisellapuolella pystytä hoitamaan.
5,4 milj.asukasta.
Kun veroja maksetaan vain palveluja ja omaa kansan sosiaaliturvaa varten
Niin ketkä syö kakusta isomman osan ja muille jää muruset? esim.toimeentulotukea saaville 1/4 miljoonalle.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Keskustelu ei mene eteenpäin, jos vertaamme banaaneita omenoihin. Suomessa ei olla siirtymässä USA:n mallii, joten sen esiintuominen tässä lienee tarpeetonta. Voimme verrata Ruotsiin ja ottaa opiksi heidän virheistään. Hyvin ratkaisevaa onnistumiselle on esimerkiksi kapitaatiokorvausten perusteet. Maksetaanko hyvin terveistä työikäisistä vai kroonisesti pitkäaikaissairaista jne.

On vaikea ymmärtää, miten keskusteluissa aina vain puhutaan eniten hoitoa vaativista ja heidän hoidostaan, kun sosiaali- ja terveyspuolen _kokonaiskustannukset_ muodostuvat paljon laajemmin, esimerkiksi siitä, että työikäinen muuten terve, joutuu odottamaan sairaslomalla puoli vuotta olkapääleikkausta. Se on myös varsin kallista yhteiskunnalle, mutta ei ole yhden laitosken pussista pois. Työnantaja ja Kela maksavat viulut.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja se kaikkien hokemien äiti on "valinnanvapaus", joka on kuuluisaa orwellilaista uuskieltä teoksesta 1984.

Siinä kielessä rauha tarkoittaa sotaa ja valkoinen mustaa.

Kokoomus on omaksunut tuon newspeakin lahjakkaasti, vaikka en toki väitä että muut puolueet olisivat siitä vapaita.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

ööö, kyllähän yrittäminen on hyvä asia, mutta kun tulee suuremmat yritykset mukaan, niin verorahoja ja muutkin rahat kierrätetään veroparatiisien kautta.
Kuinka kukaan rehellinen yrittäjä pärjää sitten enää kilpailussa?

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
Ja etenkin kokoomuksen ,kepun ja Rkp olisi katsottava peiliin.
Ketkä esim.saa kaupunkien ja kuntien julkisten rakennusten saneeraukset.
Kotimainen remppafirma/pienyrittäjä vai Virolainen rakennusliike.

Toimituksen poiminnat