Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Luetaan lapsille!

Tänään on Pepin nimipäivä. Peppi tuo automaattisesti mieleeni lapsuuden suuren esikuvan Peppi Pitkätossun, tuon uskomattoman rohkean lettipään.

Lapsena minulle luettiin joka ilta. Silloin ei ollut tietokonepelejä ja Pikkukakkonenkin taisi tulla vain arkisin ja kesti puoli tuntia. Vaikka viihdettä on nykylapsille tarjolla yllin kyllin, ympäri kellon, olemme halunneet pitää kiinni iltasaduista. Siitäkin huolimatta, että lapset osaavat jo lukea.

Ääneen lukemisen on todettu lisäävän lasten sanavarastoa jopa puolella ja kehittävän sekä kielellisiä että sosiaalisia taitoja monin eri tavoin. Arvokkainta taitaa kuitenkin olla rauhallinen yhteinen hetki, jota niin lapset kuin vanhemmatkin tietävät odottaa. Ehkä ne päivän kiireisiin unohtuneet tärkeimmät kuulumisetkin tulevat kerrottua sadun tiimellyksessä kuin ohimennen.

Kun meillä puhutaan ilmaisesta varhaiskasvatuksesta ja varhaiskasvatuksen vaikuttavuudesta, on hyvä muistaa, että myös kodeissa tehdään varhaiskasvatusta. Kirjastot tarjoavat kaikille ilmaisen pääsyn lukemattomiin kirjoihin, äänisatuihin, musiikkiin, mutta myös elokuviin. Uskon, että ilmainen lukuharrastus on varsin vaikuttavaa varhaiskasvatusta! 

Lukeminen on merkityksellistä myös kouluvuosina ja aikuisena. Kirjat avaavat kulttuureita ja erilaisia näkymiä erilaisiin ihmiskohtaloihin aivan eri tavalla kuin viralliset historiankirjat tai uutiset. Lukeminen on monelle meditaatiota tai tapa irrottautua päivän kiireistä. Lukeminen rakentaa sivistystä. 

Lempipaikkani kotikunnassani on luonnon ohella kirjasto. Sieltä löytyy kattavien kirjastopalveludien lisäksi kätevästi yhteispalvelupiste, jossa voi ladata bussikorttia, ostaa pääsylippuja ja asioida kuntaan. Lisäksi kirjastossa on lasten leikkihuone ja yhdistysten käytössä olevat kokoustilat. Kaikkien varsinaissuomalaisten yhteisen Vaski-kirjaston kautta saatavilla on käsittämättömän suuri valikoima luettavaa. Jatkossa suunnitellaan kirjastoon myös ns. miehittämätöntä aukioloaikaa, jolloin kirjastokortilla pääsee kirjastoon varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Kirjastojen kehittäminen on mielestäni merkittävä tehtävä tuleville kuntapäättäjille. Toivottavasti kirjastot, kirjat ja niiden sisältämät tarinat, suomen kieli, ovat päättäjille arvokkaita. Ehdokkailta voisi kysyä, koska viimeksi on käynyt kirjastossa ja minkä kirjan viimeksi lukenut. Yksikään vaalikone ei näitä kysymyksiä esittänyt! 

Iloista Pepin päivää, lukemisiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat