Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

24/7

Pankkisektorilla kohistaan - ja lakkoillaan - koska pankkikonttorit halutaan pitää auki myös lauantaisin. 

Viime vuosina aukioloaikoja ollaan vapautettu eri aloilla tasaiseen tahtiin. Viimeisimpänä aukioloa laajennettiin Alkoissa ja sitä ennen laajenivat kaiken kokoisten vähittäiskauppojen aukiolo kauppiaiden itse päätettäväksi; kaupat voivat nyt olla auki 24/7. 

Venäläisturistien virratessa joitakin vuosia sitten innolla Suomeen, etenkin heidän uuden vuotensa viettoon, Suomi hiljeni loppiaispyhiin. Turistit odottivat luottokortteineen suljettujen ovien takana. Onneksi muun muassa tähän on nyt saatu muutos. 

Mutta ajatteliko joku, että muutos pysähtyisi tähän. "Muut" voivat kyllä olla viikonloppuisin töissä, mutta en minä. 

Pankkisektori on elänyt vuosikymmeniä perinteistä. Asiakkaiden on ollut taipuminen poikkeuksellisiin aukioloaikoihin: arkisin noin kello 10 ja 16:n välille. Viime vuosien uudistuksissa vapaata asiointia ollaan jopa rajoitettu lisää, ilman ajanvarausta ei pankkiin juuri kannata edes poiketa ja kassapalvelutkin ovat auki useissa konttoreissa nykyään kello 13:een. 

Ihmisillä on aikaa pohtia sijoituksia, raha-asioitaan tai vakuutuksia vapaa-aikanaan. Juoksevat asiat hoituvat kyllä verkkopankissa. Jos asiakkaita halutaan sitouttaa ja heidän varojaan hyödyntää entistäkin tehokkaammin, myös pankkien, kuten melkein kaiken muunkin asiakaspalvelun on siirryttävä vähintään 12/7 aukioloaikoihin muun yhteiskunnan vanavedessä. Siinä ei pidemmän päälle lakkoilut auta tai pankkisektorin korvaavat erilaiset uuden ajan joustavat rahoitus- ja pankkimallit, jotka muutenkin tekevät tuloaan kukkaroihimme (tai älylaitteisiimme). 

Jotta muutos voidaan toteuttaa järkevästi, sunnuntain tuplakorvaukset on kuitenkin poistettava. Esimerkiksi aivan liian moni ravintola joutuu nyt pitämään keittiönsä kiinni, kun annoksesta harvoin voi sunnuntaisin ottaa tuplahintaa tai pienissä kivijalkakaupoissa yrittäjät itse tekevät kaikki sunnuntait, koska sunnuntailisät ovat muuten yritykselle liikaa. 

Eikä muutos tietenkään pääty vielä tähänkään. Ennen pitkää me kaikki elämme viikkorytmissä, jossa jokaisella on 2-3 vapaapäivää, mutta eivät ne suinkaan ole lauantai ja sunnuntai vaan ne vaihtelevat maanantaista sunnuntaihin. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomeen on viime vuosina saatu työnantajien toivomuksesta kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia. Eikö heitä voisi palkata halvalla pankkeihin töihin? Varmaan suostuisivat tekemään pitkääkin päivää ja viikonloppuisinkin? Varmaan suurinta osaa asiakkaista voisi palvella englannin kielellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihmisillä on aikaa pohtia sijoituksia, raha-asioitaan tai vakuutuksia vapaa-aikanaan."

Sijoitusneuvojatko viikonloppuisin päivystäisivät?

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Pankeissa ei taida olla juurikaan erikseen sijoitusneuvojia vaan pankkivirkailijat toimivat myös sijoitusneuvojina. Eli kyllä.

Jokaisen pitäisi päivystää silloin, kun asiakkaat ovat liikkeellä. Ei silloin kun he ovat varattuina muualle.

Käyttäjän StewartGriffin kuva
Stewart Griffin

Jos päiväkodit pysyvät auki viikonloppuisin, niin sitten ehkä asiasta voitaisiin keskustella tällä naisvaltaisella alalla. Muuten menee melkoiseksi sähläämiseksi.

Siitä olen samaa mieltä, että sunnuntaista ei kuulu saada tuplakorvausta, mutta enemmän kuitenkin kuin arkipäivältä. Mitä mieltä kirjoittaja?

Ja kyllä pankeissa (ainakin tällä hetkellä) on paljonkin nimenomaan pelkästään sijoitusneuvojan hommia tekeviä ihmisiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaikuttaa siltä että työntekijöiden oikeuksia halutaan heikentää kautta linjan ottamalla nyt pankkivirkailijat kohteeksi. Mitään järkeä en näe pankkivirkailijoiden viikonlopputyössä kuin tietotekniikan korjaupuolella valmiudessa, mutta jos työnantaja on valmis maksamaan tarpeeksi ja työntekijät suostuvat niin miksi ei. Tänä päivänä ei saa arkenakaan mitään henkilökohtaista palvelua kuin tilaamalla ajan etukäteen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksei nykyhallitus ehdota lakkoja laittomiksi "aktivointimallin" turvaksi? Lakkokiellon vaatiman lain voisi vielä esittää sotatilaan verrattavaksi poikkeustilaksi, missä lakkokenraalit ja lakkoilijat voitaisiin tuomita kuolemaan oikeudessa, tai jos heidät tavataan itse teossa (ammuttava tavattaessa). Saataisiin Isänmaa Itsenäisyytemme ensimmäisen vuoden tunnelmiin ja samalla voisimme romuttaa kaikki sellaiset hömpötykset, kuten ihmisoikeudet, kansalaisvapaudet, sopimusoikeus, hyvinvointiyhteiskunta, jne.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kohtuuttomista ampumisista ulkovaltiot niuhottavat kuten 100 vuotta sitten. Eihän niitä edes välttämättä tarvita, onhan jo nytkin saatu aikaiseksi ruokajonot. Eihän sellaisia ollut 1918.

Väkisin hiipii mieleen epäilys että nykyiset lakot on "kenraalien" kesken sovittu, lopputuloksista päätellen:)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Oppisivat ensimmäiseksi kuskamaan tuota rahaa nopeammin. Käsite pankkipäivä lienee perua Medicinien ajoilta.

Esim. maksan laskun perjantaina illalla ja painan enteriä lauantain puolella. Vastaanottaja voi nostaa rahat seuraavana keskiviikkona, jos tili on toisessa pankissa. Käytännnössä bittivirta, rahat lähtevät valonnopeudella (1 079 252 848,8 km/h) eli aika haipakkaa.

Jos eläkkeen teoreettinen maksupäivä on lauantai saanko ne käyttöni mainittuna ajankohtana. Ei tietenkää kun ei ole pankkipäivä. Maanantaina vasta kun pankit "aukeavat".

Merkillistä.........

Toimituksen poiminnat