Sanna Vauranoja Ongelmista ratkaisuja

Mitä oikeastaan tapahtui

Anna-Liina Kauhanen, Helsingin Sanomien Berliinin kirjeenvaihtaja, kirjoittaa pienistä murtumista, jotka muuttavat maailman suuntaa ja aloittavat uuden aikakauden (HS 29.9.). Viime viikolla eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Siniset tekivät asiasta hallituksen luottamuskysymyksen, kun eivät enää muuta keksineet. Jälkipelejä en sen enempää referoi, kuka pahoitti mielensä mistäkin. Sen sijaan, asian merkityksestä riittää puhuttavaa vielä pitkäksi aikaa, ehkä jopa historiankirjoihin saakka.

Timo Soini on useasti korostanut, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen-, uskonnon- ja sananvapaus Suomessa. Nämä oikeudet koskevat jokaista, riippumatta hänen asemastaan. Entäpä sitten sukupuolestaan?

Perustelut, joita on käytetty Soinin puolesta äänestämiselle, kertovat karua tarinaansa siitä, mikä todellisuudessa on Suomessa tasa-arvon tila. Onko naisen oikeus omaan kehoonsa rikkomaton vai voiko siitä sittenkin tinkiä, kun vaakakupissa on puolueille riittävän tärkeitä kysymyksiä. Miten lopulta mikään uudistus tai lakimuutos voisi olla tätä oikeutta kriittisempi tai tärkeämpi?

Kuvaavaa on se, että Soini sai jatkaa ulkoministerinä näiden tekojensa jälkeen, mutta Ilkka Kanerva joutui samasta tehtävästä väistymään lähetettyään yksityisiä tekstiviestejä; yksityisiä tekstiviestejä yksityishenkilönä yksityishenkilölle. Viestejä, jotka luonnollisesti kuuluisivat viestintäsalaisuuden piiriin, eivät vaikuttaneet Suomen julkikuvaan maailmalla tai pohjimmiltaan edes ministerin työtehtäviin.

Soini on todellakin sinnikkäästi korostanut mielipiteen, uskonnon ja sananvapautta. Eduskunnan äänestyskäyttäytymisestä ja sen jälkipuinneista voi vain enää kysyä, onko (mies)ulkoministerimme lisäksi myös (nais)kansanedustajilla nämä oikeudet voimassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kukaan ei liene Soinin lausuntojen takia esittämässä naisten aseman lainsäädännöllistä huonontamista Suomessa. Tämän siunailun taakse jää ydinkysymys eli meikäläinen takaperoinen poliittinen kulttuuri.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pekka Pylkkönen

Miltä tuntuu olla nainen jolla oppositio ratsastaa kohti vaaleja?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ranskalainen herrasmies erässä juhlatilaisuudessa: "Nostan lasini naisille, hevosille ja miehille, jotka ratsastavat niillä".

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja lässyn lässyn. Kanervan erotti kokoomus. Jos siniset olisivat erottaneet Soinin, olisi tilanne sama kuin kanervan jutussa. Soinin jutussa oli pääministerinkin mukaan kyse koko hallituksen luottamuksesta. Eduskunta on äänestänyt ja pulinat pois...

Mika Pahlsten

Seppo Leskinen. Lässyn lässyn itsellesi. Eduskunta on äänestänyt. Joo, niin on. Ymmärtääkseni erityisesti Keskusta käytti melkoista painostusta, jotta Soinin taakse saataisiin riittävästi nimiä. Jos tämä hallituksen irvikuva ei olisi kestänyt sitä, että yksi äänestäjiensä pettänyt ministeri olisi saanut epäluottamuslauseen, niin tämä hallitus olisi kyllä joutanut kaatua. Kyllähän noissa sinisissä uuvateissa olisi taatusti ollut joku halukas hyppäämään muutamaksi kuukaudeksi ministeriauton takapenkille.
Myönnä Seppo pois vaan, että naisten oikeudet ovat sinullekin vain sivuseikka kunhan tämä hallitus vain saa läpi loputkin idioottimaisuutensa.

Pasi Karlsson

Ruotsin nais ulkoministerillä on enemmän "munaa" kuin Timo Soinilla?

https://mobile.twitter.com/margotwallstrom/status/...

Ehkä Soini ei vaan tajua hävetä?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ulkoministerin tehtävä ei ole marssia työmatkallaan välillisestikään Suomen lainsäädäntöä vastaan.
Virkamatkalla ulkomailla hän on Suomen edustaja koko ajan.
Suomessa yksityisajallaan marssikoon vaikka kaappikelloa vastaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tämä on yleisempi kysymys, eikä siten vastaus Hannu Rautomäen kommenttiin.

Perustuslaki 60 § 2. mom.
Ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle...

Minua on askarruttanut mitä tarkoittaa "virkatoimi". Sitä ei ole määritelty kaiketi missään laissa. Myöskään tieteen termipankista en löytänyt vastausta. Sanalla "virka" on jotain merkitystä. Jos olisi pelkästään "toimistaan", niin silloin se koskisi kai kaikkia toimia tai "kaikista toimistaan" tarkoittaisi samaa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Soini ei taida ymmärtää, että Vatikaanin tekopyhät arvot eivät sovi Suomeen.
Esimerkiksi katolisen kirkon selibaattisääntö, ts. katolisten pappien avioitumiskielto, josta on ollut seurauksena katolisten pappien harjoittamaa pedofiliaa, lapsiin sekaantumista kautta maailman.
Kirkon ehkäisykieltokin on ollut omiaan vauhdittamaan kolmannen maailman ylikansoitusta, ja siitä aiheutuvaa kaikkinaista kurjuutta.

Pekka Pylkkönen

Aborttia vastustetaan ihan maallisistakin syistä. Kysymys ei ole pelkistettävissä naisten ihmisoikeuksiin. Vastaavia kysymyksiä tulee esiin muitakin, esimerkiksi päihdeäitien pakkohoidon, abortin sallimisen ajankohdan jne kohdalla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Tämä tapahtuu, koska kansanedustajat sallivat sen tapahtua. Se on suomalaista demokratiaa aivan samoin kuin Venäjällä on venäläistä demokratiaa."
http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261738-...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Soinin teko oli toki typerä ja naisten oikeuksia halveksiva, mutta Kanerva asetti itsensä alttiiksi kiristykselle. Siksi Soinin rike oli Suomen kannalta vähäisempi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kanerva toi useissa muissakin yhteyksissä esiin taipumuksia, joita esimerkiksi Venäjä olisi saattanut voida käyttää hyödykseen. Riskialtista erityisesti ulkoministerin tehtävässä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On käsittämätöntä, että Kokoomus jaksaa istua tällaisessa hallituksessa apupuolueena. Kokoomus on hallituspuolueista selvästi suosituin. Siitä huolimatta Orpo tyytyy Sipilän ja Soinin päsmäröintiin. Tässä tilanteessa Kokoomus olisi voinut vaatia Soinin vaihtamista sopivampaan ulkoministeriin. Sinisillä on olematon kannatus, joten heillä ei ole mitään edellytyksiä painostaa Kokoomusta.

Nyt Soini on saanut panttivangeikseen Keskustan ja Kokoomuksen eli koko hallituksen ja oikeastaan tasavallan presidentinkin, koska ulkoministeri on presidentin tärkeä yhteistyökumppani.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261411...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minusta puolestaan on käsittämätöntä, että ylettömän harva ymmärtää ongelman ytimen eli Kauniit ja Rohkeat -saippuaoopperan tasolla olevan poliittisen kulttuurimme.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://www.pmc.gov.au/resource-centre/government/...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

On maamme järjeltään köyhä, siksi jää...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maamme

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ei tässä ole sen kummemmasta kyse kuin analogisesti hyvästä ministeritavasta, jos vain pätevä pääministeri täällä joskus nähdään sitä toteuttamassa.
https://www.asianajajaliitto.fi/asianajajaliitto/a...
https://www.pmc.gov.au/resource-centre/government/...

Blogisti Vauranoja on ainakin kertaalleen pyrkinyt Arkadianmäelle. Rohkenen toivoa, että hänkin suostuu käsittelemään tämän problematiikan ydintä pintavaahdon puhaltelun sijasta. Sirkusta on jo nähty riittämiin.
http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/varsin...
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arkadianm%...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tuossa PS:n tyhjää äänestäminen saattoi olla perusteltua. Asia on monitahoinen, toisaalta mielipiteenvapaus ja toisaalta ulkoministerin posti.
Turhaa vedota vain naiskansanedustajiin, yhtä vaikeata se on ollut miehilläkin äänestää kun useimmat lienevät eri mieltä Soinin kanssa..

Olen vahvasti eri mieltä Soinin kanssa ja pidän hänen toimintaansa tyhmänäå ja vahingollisena, enkä pidä katolisestakaan uskosta sen erityisemmin, mutta uskonnon ja mielipiteen vapaus ovat kuitenkin demokratian pyhimpiä arvoja joten olisin varmaankin äänestänyt tyhjää.

Toisaalta olen sitä mieltä että siniseten tulevaisuus ei ole erityisen pitkä eikä loistokas.

Toimituksen poiminnat